събота, 23 август 2014 г.

Людмила Путина: Владимир бе вампир, изпи всичките ми жизнени сокове

Украински сайт повдигна крайчеца на завесата за семейството на руския президент Владимир
Путин. Публикуваната в „Обозревател“ статия „Тайният семеен живот на Владимир Путин“ на журналиста от „Нюзуик“ Оуен Матюз засяга теми, които никога досега не са били разкривани пред медиите.

Личният живот на руския държавен глава става не само обществено достояние, но и е обвит с пикантерии, за които едва ли някой е подозирал. Според Матюз руските медии работят под строгия контрол на Кремъл и поради тази причина никой не дръзва да повдигне завесата за живота на Първия. Дори когато Путин обяви за „цивилизования си развод“ с Людмила през юни 2013 г., държавната телевизия послушно информира своята аудитория за факта, след което името на вече бившата Първа дама изчезна от новинарския поток – сякаш тя никога не е съществувала. „Тя живя 30 години в сянка. След развода всичко, написано за Людмила, бе изтрито от сайта на Кремъл. По закон тя има право на половината от дохода на Путин – 102 000 долара, но това не е споменато в бракоразводното дело. Путин създаде Русия, в която хора, „неинтересни за властта“ просто изчезват от хрониките и събитията“, коментира журналистът.

Той се позовава и на думите на най-близката немска приятелка на мадам Путина – Ирен Пич, която твърди, че бракът между Людмила и Владимир е бил не по любов. „Той не пие, никога не ми е посягал. Но беше вампир, който изсмука от мен всички жизнени сокове“, споделила Людмила пред приятелката си.

Според Матюз само главните моменти в семейния живот на Путин са стигнали до широката руска аудитория. Владимир се запознава в Людмила през 1980 г. По това време тя е стюардеса в „Аерофлот“. В интервю, дадено през 2000 г., Людмила Путина разказва, че той бил „лошо облечен“ и „много невзрачен“. „Не бих му обърнала внимание, ако го срещнех на улицата“, казва тя. Но Путин бил настоятелен и двамата се женят през 1983 г.

Първата им дъщеря Маша се ражда в Ленинград през април 1985 г. Втората - Катя е родена през август 1986 г. в Дрезден, Германия, където баща й работи за КГБ. Двете момичета учат в немско училище и се завръщат в Москва едва през 1996 г. След това учат в Санктпетербургския държавен университет, където Маша завършва биология, а Катя става специалист по страните от Азия.

През цялото време момичетата дават едно интервю – когато баща им става временно изпълняващ длъжността президент през 2000 г. – след като болният Борис Елцин подава оставка и предава властта в ръцете на посочения от него наследник – Путин. Тогава 14-годишната Катя се оплаква, че двете със сестра й са престанали да ходят в обикновено училище и при тях вкъщи идват учители, за да им преподават. Момичето чистосърдечно признава, че когато иска да отиде на кино, то е задължително с охрана.

Людмила Путина пък казва: „Плаках цял ден, когато научих за назначението на съпруга ми, защото разбрах, че с нашия личен живот е свършено“.

Светът какъвто няма да го видим

Американският фотограф с псевдоним Helios-spada създава уникални инфрачервени снимки.
Фотографирането в инфрачервения спектър е популярен експеримент сред фотографите. Снимките се правят в диапазона 750 – 1400 нм. ИЧ снимки ни позволяват да видим това, което невъоръженото човешко око не може да види и затова никога не се знае какъв кадър ще се получи. На тези снимки пейзажите се преобразяват в контрастни сцени, където даже познати панорами изглеждат сюрреалистично.
Google следи всяка ваша стъпка!

Google проследява вашия смартфон и поставя червена точка на картата, за да отбележи
събитието. Всичко, което трябва да направите е да влезете в системата със същата парола, която използвате във вашия телефон и да имате включени услуги за геолокация. Просто натиснете произволна дата и… просто е изумително! Всяка ваша стъпка е записана.

На тази дата: 23.8.1943г.Цар Борис III е открит в безсъзнание след вечеря в италианското посолство

1943 г. след вечеря в италианското посолство в София Цар Борис III е открит в безсъзнание
след силно повръщане.

На 4 август Борис III се среща в София с посланика в Швейцария и бивш министър-председател Георги Кьосеиванов, с когото обсъждат възможностите България да последва Италия и да излезе от войната, като в печата се появяват някои спекулации за заместването на Богдан Филов с Кьосеиванов и външнополитически завой. На 9 август германският посланик Адолф Бекерле предава на царя покана за спешна среща с Адолф Хитлер, като официалната тема за срещата е предварително поставена от фюрера -разглеждане на общата военна и политическа обстановка и дискусия за ролята на България в хода на войната.

На 14 август Борис III заминава за главната квартира на Хитлер Волфсшанце край Растенбург. Двамата провеждат две срещи на четири очи следобедът на същия ден и сутринта на 15 август. На тях Хитлер настоява за окупирането от две български дивизии на част от италианската окупационна зона в Гърция и Албания, а Борис III се опитва да ограничи българското участие, позовавайки се на недостига на хора и въоръжение и на необходимостта от защита срещу евентуално нападение от югоизточна посока. Вечерта на 15 август той се връща в София.

На 17 август Борис III заминава за Чамкория, а на 19 август изкачва връх Мусала. На следващия ден се среща с посланика в Берлин Славчо Загоров, а на 21 и 22 август заедно със семейството си прави обиколка в Рила до Соленото езеро и връх Соколец.

На 23 август Борис III трябва да отиде до София, където има няколко определени срещи. Още по време на пътуването той получава болки в гърдите и при пристигането в града е прегледан от д-р Александров, но продължава работата си. Следобед получава нов пристъп и отново е прегледан от д-р Александров и д-р Балабанов. След края на работния ден той колабира, според прегледалите го лекари в резултат на жлъчно заболяване. На другия ден от Германия е извикан професор д-р Рудолф Зайц, който е консултирал царя и по-рано и познава здравословното му състояние, който диагностицира тежък инфаркт.

През следващите няколко дни състоянието на царя е пазено в тайна, като дори съпругата му е уведомена едва на 25 август. Междувременно от Виена спешно са повикани неврологът д-р Де Кринис и токсикологът проф. д-р Ханс Епингер, както и българските лекари д-р Стоян Киркович, д-р Разсолков и доц. Цончев. Заключението на всички лекари е за инфаркт на миокарда вследствие от тромбоза на коронарен съд.

На 26 август състоянието на Борис III рязко се влошава и новината за заболяването му е съобщена на печата. На 27 август той идва в съзнание, но през по-голямата част от времето остава под упойка. В 16.22 ч. на 28 август 1943 г. Борис III умира. В смъртния акт като причина за смъртта са посочени „запушване на лявата сърдечна артерия (тромбоза), двустранна пневмония, оток на белите дробове и на мозъка”.

Вицове, август 2014г.

В Европа благодарят на Путин за пада на цените

СмЕх

Започвам да си мисля, че алкохолът като цяло, съдържа женски хормони- пийна ли повечко ни кола мога да карам, ни да спра да приказвам.
***

„Аспарухово“ се заля с вода, предизвика Мизия
***

- Слушай Иване, знам че спиш с жена ми. Това не е хубаво!
- Т'ва пък ваш'то семейство, не мога да ви разбера. Жена ти вика - хубаво е, ти викаш - не е хубаво...
***

"Рано сутринта, в местния зоопарк двама и половина неизвестни се опитаха да откраднат крокодила."
***

За да получат по-равномерен тен на плажа, жените свалят сутиена на банския си, а мъжете - венчалната си халка.
***

- Скъпа! Четох, че по време с*кс човек изгаря толкова калории, колкото ако тича девет километра!
- Е, ти значи си шампион! 9 км за 2 минути!
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 22 август 2014 г.

Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Пазарджик

Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Пазарджик. Това стана ясно, след като листата с
кандидатите за народни представители на ДПС бе регистрирана в РИК-Пазарджик.
Втора в подреждането е Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта в кабинета на Пламен Орешарски. Трети е Сергей Кичиков, който беше народен представител от ДПС от Пазарджик.

Общо 9 са регистрираните кандидати за народни представители в листата на ДПС.

Това е първата регистрация на кандидатска листа в РИК-Пазарджик.

Родохрозит – „розата на инките“

Името идва от гръцки и означава „розово-червено”, а „розата на инките“ е другото му
название,тъй като  бил почитан от тях като свещен и вярвали, че кръвта на техните древни владетели се е превърнала в този минерал.
Родохрозитът е интересен скъпоценен камък с розов цвят, навлязъл на пазара едва около 1940 г. Макар че не е особено твърд – едва 4-та степен по скалата на Мос – той се е превърнал в популярен декоративен материал поради атрактивния си нежен цвят и интригуващите си пъстри шарки.

По своя химичен състав родохрозитът е манганов карбонат. Той е свързан с минерала калцит, но ако калцитът съдържа калций, родохрозитът съдържа манган. Прозрачните червени кристали са рядкост; родохрозитът обикновено се среща в агрегатно състояние с променлива светлина и тъмни зигзагообразни ивици, с което донякъде наподобява малахита или ахата. Най-разпространените цветове са светло червено и розово, а той получава стъклен блясък, когато се полира.

Родохрозитът е бил описан за пръв път през 1813 г. въз основа на образец от Румъния. Най-често той образува хидротермални жилки, дължащи се на сребро, мед и оловни сулфиди. През 2002 г. е бил определен за щатски минерал в богатия на минерали Колорадо, тъй като в мината Суийт Хоум близо до Алма, Колорадо, са открити няколко редки червени кристали. От гемологическа гледна точка родохрозитът има плътност 3,45-3,70 и рефракционен индекс 1,600-1,820.

Родохрозитът почти винаги се реже на кабошони или мъниста или се дълбае. Редките прозрачни кристали могат да се фасетират, но обикновено са с много включвания. Изящните, кървавочервени образци на минерала родохрозит са много търсени от колекционерите и понякога поддържат изключително високи цени на пазара.

Значителни залежи са открити в Аржентина в местности по източните склонове на планините в западната част на страната, най-вече в провинция Катамарка. Други залежи се срещат в Чили, България, Мексико, Перу, Южна Африка, Намибия, Русия, Канада и САЩ (Колорадо и Монтана).

Родохрозит – ”Камъкът на Любовта и Равновесието”

Родохризитът  е  камъкът  на  безкористната  любов и  състрадание, който  интегрира духовните и материалните енергии.
ТЯЛО: Препоръчва се за лечение на очите, кожата, косата, дихателната и храносмилателната система, хипофизата и тимусната жлеза. Помага за премахване на токсините от организма.
ДУША: Балансира чувствата, лекува емоционалните травми, помага ни  да отворим сърцето си, да  дадем  и  получим любов. Стимулира паметта и интелекта и творческото мислене. Родохрозитът може  да  привлече  сродната ви душа, която ще ви  помогне да  научите  житейския  си  урок.

Руският хуманитарен конвой влезе в Украйна без да получи разрешение

Руският хуманитарен конвой е в Украйна и се е насочил към Луганск, но без да е получил
разрешение от украинските власти.

Камионите, които са пресекли границата, са около 70 на брой, като са експортирани от група проруски сепаратисти, съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на очевидци.

Руското външно министерство публикува на сайта си изявление, според което всички извинения за отказа да се достави хуманитарна помощ на хората в района вече са изчерпани.

Междувременно украинските власти определиха нахлуването на руския конвой като "пряка инвазия".

Още вчера четири камиона пресекоха границата с Украйна, като украинските власти имаха опасения, че с конвоя в страната може да се вкара военна техника за руските сепаратисти.

От външното ведомство на Русия обявиха, че са готови да си сътрудничат с Червения кръст, като могат да участват в разпределението на помощите.

От своя профил в Twitter обаче Международния комитет на Червения кръст написа, че руският конвой е навлязъл в Украйна без техен ескорт.

Шефът на украинските служби за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от "Ройтерс", е заявил, че "под циничното прикритие на Червения кръст това всъщност са военни превозни средства".

Междувременно вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна са свалили хеликоптер Ми-24 в зоната на бойните действия, като екипажът е загинал, съобщиха от АФП.

И Бареков с „Ледена кофа“, предизвика Борисов и Цветанов

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков се включи в благотворителната
инициатива „Ледена кофа“. Той и синът му се поляха с ледена вода в Сандански днес. Бареков обяви, че ще дари отново средства за детска градина и училището за незрящи деца в пострадалия от наводнението „Аспарухово“.
Както си е редът на „Ледена кофа“, Бареков отправи и предизвикателство към избрани от него лица. "Номинирам двама от най-богатите българи – Бойко Борисов и Цветан Цветанов също като мен да помогнат финансово на бедстващия варненски квартал", обяви той.
Лидерът на ББЦ вече дари 2000 лева от заплатата си на евродепутат за детска градина и училището за незрящи в Аспарухово, а сега съобщи, че ще им помогне отново за първия учебен ден. „На 15 септември ще се върна в пострадалия квартал и ще даря още средства на двете учебни заведения“, каза той след предизвикателството „Ледена кофа“.

500 британски джихадисти се бият в името на Аллах!

Най-малко 500 чуждестранни джихадисти от общо 2000, сражаващи се в редовете на
действащата в Ирак и Сирия групировка "Ислямска държава", са британски граждани. И поне 250 от тях вече са се завърнали в Обединеното кралство. Дано никои от тях не дойде на почивка в Слънчев бряг.

Тревожните данни бяха огласени от властите в Лондон, съобщи в. "Дейли мейл".

Правителството съобщи, че тази година е конфискувало паспортите на 23-ма души, за да им попречи да заминат за зоната на бойните действия в двете арабски републики.

Въпросът обаче е дали е направено достатъчно. Той започна да звучи особено тревожно от 20 август 2014 г. Тогава долетя ужасяващата вест, че бойците от "Ислямска държава" са обезглавили американския журналист Джеймс Фоли, похитен от тях още през 2012 г.

Ден по-късно пък стана ясно, че човекът, размахващ нож над главата на очакващия екзекуцията си Фоли, е британски гражданин. Той е от Лондон и е водач на група джихадисти, отговаряща за охраната на чуждестранните заложници

Пленниците наричали бандата му "Бийтълс", по името на легендарната британска банда, а също така и поради факта, че всички те са граждани на Обединеното кралство. Убиецът на Фоли бил известен с прякора Джон. Вероятно той иде от името на Джон Ленън от ливърпулската четворка. За него вече разказаха други чужденци, прекарали в плен в базата на групировката в сирийския град Рака.

Британските наемници от "Ислямска държава" са сред най-жестоките и хладнокръвни убийци в региона, твърдят анализатори, цитирани от в. "Дейли мейл". През последните седмици те освирепели още повече.

Обезглавяването на Джеймс Фоли показва, че британските бойци вече не са обикновени войници от "Ислямска държава", а са се издигнали на високи постове в организацията. А тяхната кръвожадност означава, че те ще представляват съвсем реална заплаха за Великобритания, ако решат да се завърнат там.

Скотланд ярд разполага с имената на стотици екстремисти, сражаващи се в редовете на "Ислямска държава" и други терористични групировки в региона. Някои от тях се хвалят с подвизите си във фейсбук и туитър. Социалните мрежи гъмжат от техни снимки и британските следователи трескаво ровят из тях в опит да идентифицират убиеца на американския журналист.

Най-страшното е, че сред британските джихадисти има момчета и дори момичета едва на по 16 години. В ислямистките редици се бие и студент по медицина.

Повечето от тези 500 граждани на Обединеното кралство заминали за Сирия още през 2011 г., когато там избухна гражданската война.

Ето и някои от най-изявените британски ислямисти, сражаващи се в Ирак и Сирия.
Абу Абдула-Британеца (32 г.)

Той е един от десетимата британски граждани, жители на пристанищния град Портсмут, заминали за Сирия, за да се сражават в редовете на "Ислямска държава". Той постоянно напомня за себе си чрез постинги в туитър.

С помощта на чатове той дава съвети на кандидат-джихадисти как да пристигнат в Ирак и Сирия от Великобритания. Той обещал на едно момче, че щом дойде при него, веднага ще му бъде даден автомат "Калашников", четири пълнителя с патрони, бронежилетка и граната.Мохамад Хамидир Рахман (25 г.)

Той също е от групата от Портсмут. Предполага се, че е отлетял от Лондон за Турция, откъдето е преминал границата със Сирия. Преди да хване оръжието, е работил като продавач в магазин от веригата "Праймарк". Рахман е убит преди месец.

Родителите му били уведомени за неговата гибел чрез SMS, пуснат от негов приятел. Преди да изчезне от Великобритания, той казал на баща си, че иска да стане мъченик в името на Аллах.

Машудур Чудхури  (31 г.)
Той заминал за Сирия заедно с Мохамад Хамидир Рахман и още четирима души миналата година, но се завърнал във Великобритания. Там Чудхури, който по произход е от Бангладеш, стана първият човек, изправен пред съда за участие в терористична дейност в Сирия. След месец ще бъде произнесена присъдата.

На процеса срещу него през май 2014 г. Чудхури заяви, че не е имал намерение да се бие, но искал да се премести заедно със семейството си зад граница заради проблеми в Портсмут.

В социалните мрежи той писал преди време, че заедно с приятелите си от Портсмут може да създаде бригадата "Лошите момчета от Бангладеш".

Салма и Захра Халан (близначки на по 16 г.)

Непълнолетните момичета от Манчестър избягали в Сирия, за да станат булки на джихадисти. Преди да бъдат обладани от идеите на ислямизма, те искали да бъдат лекарки. Били отлични ученички. Сестрите излезли тихомълком от дома си през нощта, за да хванат самолета за Турция. По-големият им брат е преди тях в Сирия и е боец на "Ислямска държава".

ИСТОРИЧЕСКИ ФОТОГРАФИИ

Превозване на слон, 30-те години на миналия век, САЩ.
Сватбен портрет на кралица Елизабет, 1947г.


Далай Лама на 2 годишна възраст, Тибет 1937г.Бояджии на Бруклинския мост, САЩ 1914г.Ловци на мишки, САЩ 1920г.Вижте най-чудатото животно на света! Видео

Неизвстно създание, усмихнато до уши обикаля интернет. Животинката прилича на
оплешивял дядо, изтегнал се във фотьойла в хола. Това подобие на Ам-гъл изглежда като че ли има история за разказване.
И е точно така. Намерено е в канавката на австралийско шосе от горския служител Ким Хънтър, която съзряла отстрани на пътя мъртво животно, разказва „Мирър“. Когато Ким се приближила, видяла това същество, подало глава от торбата на починалата си майка. Въпреки че малкото треперела неудържимо от студ, то се опитвала да бозае, инстинктивно спасявайки живота си.

48-годишната Хънтър успяла да спаси животинчето, което се оказало вомбат (вид торбеста мечка), хранейки го през четири часа с мляко. Както повелява традицията, Ким станала негова кръстница, давайки му името Леа. Когато Ким намерила Леа, тя тежало само 300 грама. Сега вече се радва на двойно тегло и добро разположение на духа. „Тя е голяма късметлийка. Макар да не беше наранена, беше вкочанена от студ. Със сигурност е била на часове от смъртта, ако не я бях намерила“, споделя гордо Ким.
ВИДЕО

Радан Кънев: Не сме съгласни Борисов да е премиер, нищо лично

Декларацията на Реформатирския блок, в която е записано, че на постовете министър-
председател, министър на вътрешните работи и финансов министър искаме да застанат нови хора, необременени от досегашно участие в управлението, не е лично отношение към Бойко Борисов.

Това обяви в интервю за bTV говорителят в оставка на Реформаторския блок Радан Кънев. Тази декларация е нашето искрено желание за реформа в българското управление, уточни той.

"Ние в блока се борим срещу този модел на управление на държавата и икономиката, който видяхме в последните няколко години, включително и по времето на ГЕРБ, където виждаме все по-голямо свиване на икономиката и бизнеса, намаляване на работните места.

Затова хората трябва да изберат дали да продължим да се управляваме по този неправилен начин или ще изберат пътя на промяната. Ако най-голямата дясна сила след изборите е както се очаква ГЕРБ, ние сме съгласни те да излъчат кандидат за премиер, но ще сме несъгласни, както отбелязах, това да е Бойко Борисов", уточни Кънев.

Земята се разцепи в Мексико

5-метрова пукнатина с дължина повече от километър се отвори в Мексико, в северозападната
част на страната, предава Нова телевизия.

Пукнатината, която е дълбока почти 8 метра, е прекъснала магистрала, водеща до Тихоокеанското крайбрежие. Превозните средства са били пренасочени по други пътища, тъй като мястото е нестабилно.

Геолози веднага са пристигнали да изследват причината за отварянето на пукнатината. Гражданска защита предполага, че тя може да се е образувала вследствие на земетресение, станало миналата неделя.

На тази дата: 22.8.1941г. Хитлер достига до Ленинград, по-късно започва Обсадата

На 22 август1941г., два месеца след началото на операция „Барбароса“ нацистките войски
достигат до Ленинград и по-късно започват Блокадата на Ленинград.
Както знаем обаче, планът на Хитлер не успява и въпреки първоначалния му натиск руснаците се съвземат. Именно оттам започва и рухването на Третия райх.
Интересен момент от Втората световна война е обсадата на Ленинград. Събитията, разиграли се там, символизират високия дух, благодарение на който руснаците успяват да спечелята битката с врага.
На 8 септември 1941 година германски и финландски войски обграждат града, като отрязват всички пътищата за доставки към Ленинград и неговите околности. Първоначалната идея на нацистите е Ленинград да бъде бързо превзет. Това обаче не се случва и така започва дългата обсада на руския град.
През 1942 година русите правят няколко опита за разкъсване на блокадата, но всички те се провалят. Последният такъв опит е офанзивата „Синявино“. След провала на тази операция фронтовата линия се връща в границите отпреди офанзивата.
Независимо от неуспехите на предишните операции разкъсването на ленинградската блокада е първостепенен приоритет за руснаците, така че офанзивните приготовления започват през ноември 1942 година. Германците са напълно наясно, че разкъсването на блокадата е от изключителна важност за руснаците. Поради обрата в Сталинград и съветското настъпление при Велики Луки, на юг от Ленинград, германската армейска група „Север” получава заповеди да продължи защитата и така се лишава от много войници. 11-а армия, която трябва да води нападението над Ленинград през септември 1942 година и която осуетява последното съветско настъпление, е преместена към армейска група „Център” през октомври. Други девет дивизии също са предислоцирани към други сектори.
Независимо от трагичните загуби и нечовешките условия продължава да работи военната индустрия на града и така Ленинград не се предава.
През януари 1942 година, в обятията на необичайно студената зима, хранителните дажби в града понякога са по-малко от 125 грама хляб на човек на ден. По време на обсадата на Ленинград СССР дава повече загуби, отколкото Англия и САЩ по време на цялата война. В началото на работниците са се полагали 250 грама хляб за денонощие, децата и служителите са разчитали на едва 125 грама, личният военнизиран състав е можел да консумира 300 грама, а войските на първа линия са имали най-голяма дажба - „цели“ 500 грама.
Само за два месеца, януари и февруари 1942 година, 200 хиляди души умират от студ и глад в Ленинград. Хората ядат каквото намерят, секат дърветата от паркове и улици, за да се стоплят. Тук се появяват и информации за извършен канибализъм.
Въпреки тежките условия обаче Ленинград продължава своя живот. В разположения в Ленинград “Всесъюзен институт по растениевъдство” са се съхранявали няколко тона уникални семена на зърнени култури. Те са останали непокътнати, за да бъдат запазени за възстановяване на страната след войната, а 28 от сътрудниците в музея умират от глад, но въпреки това опазили семената.
Цялата територия на Ленинград е попадала под обстрел, което е довело до появата на табелки с надпис: “Граждани! При артилерийски обстрел това е по-опасната страна на улицата”. В града и до днес са запазени такива табелки.
По време на обсадата на Ленинград са били открити няколко училища, музеи, театри и две библиотеки. А на 9 август 1942 година в града е изпълнена Ленинградската симфония, която Шостакович посвещава на всички защитници.
През цялото време хората мислят как да отхвърлят тежката нацискта блокада. През декември съветският щаб одобрява план за действие под кодовото име „Искра“. Операцията трябва да започне през януари 1943 година. Към това време ситуацията изглежда много добре за съветската страна заради поражението на Хитлер край Сталинград, което отслабва германския фронт.
Съветските сили планират или провеждат настъпателни операции по протежение на целия фронт, особено в Южна Русия. При тези условия операция „Искра“ трябва да се превърне в първата от няколко настъпателни операции, целящи да нанесат решаващ удар на германските армии от група „Север”.
Операция „Искра“ се увенчава със стратегическа победа за съветските войски. От военна гледна точка операцията премахва възможността за завладяването на града и запазване на немско-финландския обръч, така че градът вече е много добре снабдяван с продоволствие.
За цивилното население операцията означава, че повече храна ще достига до града, както и че ще се подобрят условията и възможностите за евакуация на повече цивилни от Ленинград.
През януари 1943 година блокадата е разкъсана и година по-късно, на 27 януари 1944 година, тя е напълно премахната. Най-малко 641 000 души загиват в Ленинград по време на обсадата (някои оценяват, че жертвите са близо 800 000). Повечето от тях са погребани в масови гробове в различни гробища, но най-много в Пискарьовското мемориално гробище.

Вицове, август 2014г.

Брутален поглед

СмЕх

При секс мъжът изгаря 2 000 калории- 100 по време на секса и 1 900 на другия ден, докато се хвали....
***

Семеен скандал. Тя:
-Осемдесет човека са лайкнали каквото казвам, той ще ми спори!
***

Мъжът е като любимия пуловер, ти разбира се го обичаш, ... но за какво ти е на Малдивите ...
***

Какво Ви кара да пиете толкова?
- Нищо, аз съм доброволец !
***

Срещат се двама приятели:
- Как си отдавна не сме се виждали?
- Бях на сафари в Африка.
- И?
- Скрил съм се зад едно дърво с двуцевката и чакам лъва да дойде по-близо. Идва той, натискам спусъка и засечка, дърпам и вторият - пак засечка.
- Ей, страшна работа!
- Абе, тъкмо да ме сграбчи и една черна ръка ме издърпа на дървото - горила.
- Ааа, отървал си се!
- Къде ти! Като ме хвана там и секс, секс ...
- Е, поне си останал жив.
- То това живот ли е? Тя там, аз тука! Ни пише, ни се обажда!
***

Най-мразя като кажа "Не ми сипвай" и да не ми сипят...
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 21 август 2014 г.

Разпръснаха Робин Уилямс над морето

Роднини на самоубилия се световноизвестен комедиен актьор Робин Уилямс разпръснаха
неговия прах над залива на Сан Франциско, съобщи днес в. "Ню Йорк дейли нюз".
Тялото на актьора беше намерено на 11 август около обед.
Полицията веднага съобщи, че съгласно предварителната версия той се е обесил с колана си.
Според местни издания тялото на Уилямс е било кремирано ден след кончината му.
В миналото Робинс Уилям се е лекувал от пристрастяване към наркотиците и алкохола, а преди пет години му е била извършена сърдечна операция.
След като почина, съпругата на Уилямс направи изявление, че към момента на смъртта си актьорът и комик е страдал от болестта на Паркинсон в ранен стадий.
Разкритието насочи общественото внимание към връзката между двете заболявания, предаде Ройтерс.
Според вдовицата на Уилямс - Сюзан Шнайдер, той все още не е бил готов да сподели публично този свой проблем, въпреки че през годините говореше открито за битките си с алкохолната зависимост.
Шнайдер изрази надеждата си, че хората с лични битки ще намерят силата да потърсят необходимите им подкрепа и помощ.

Два руски бронетранспортьора са заловени в Източна Украйна

Властите в Киев съобщиха, че са заловили два бронетранспортьора, принадлежащи на
десантна дивизия на руската армия, предаде Франс прес.

Те били пленени по време на боеве около Луганск, където са укрепени проруските сепаратисти в Източна Украйна, поясни Андрей Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

В единия бронетранспортьор е имало и документи, удостоверяващи тяхната принадлежност, допълни говорителят.

"В сраженията близо до Луганск, украинските войници плениха две бронирани машини на Псковската десантна дивизия в Русия. В едната имаше цялостна документация за тях - разрешително за правоуправление и военни документи", каза Лисенко.

ИСТОРИЧЕСКИ ФОТОГРАФИИ

Първият „Макдоналдс“ откит в Москва, 1990г. Вчера властите в Русия затвориха 4 ресторанта
на „Макдоналдс“ за нарушаване на нормативната уредба.
Европейски туристи катерят египетските пирамиди, 1880г.

Жени от Бирма по улиците в Лондон, 1935г.


Знаменитите Бони и Клайд, САЩ 1933г.


Стадионът на Барселона, 1909г.

Апартамент за 300 млн. eвро в Монако

Представете си водна пързалка, по която се спускате от дансинга в собствения басейн. И
безгранична гледка към кристалните води на Средиземно море. Такова жилище съществува и може да бъде ваше за 300 млн. евро, пише Yahoo.

Минидържавата Монако, сгушена на френската Ривиера, е известна като гнездо за супербогаташи - всеки трети от нейните жители е милионер. Но скоро може да стане и адрес на най-скъпия апартамент на света.

Цитирания по-горе имот е квинтиплексът (б.р., пететажен апартамент) "Скай пентхаус", с обща разгърната площ от 3300 кв. м, който ще стои на върха на вече завършващия строителството си комплекс "Одеон тауър". Инвеститор в проекта със 70 апартамента и височина 170 метра е местната компания Groupe Marzocco. Това е най-високата сграда в княжеството и втора в Средиземноморието след 186-метровия "Гран хотел Бали" в Бенидорм.
Топапартаментът има кухня на всеки етаж, като всички от тях са свързани с асансьор. Предвижда се киносалон, пет спални, хол, сауна и разбира се, басейн. Строежът му ще приключи през септември 2015 г.

Имот като този не се продава, а се купува, казва многозначително шефът на Groupe Marzocco Николо Марцоко в интервю за френското списание Challenges.

Заради малката площ и данъчните предимства интересът към имотите в Монако не спира. Строителните разрешения там се издават много трудно, така че и предлагането на имоти е ограничено. 170-метровата "Одеон тауър" е първата висока сграда в княжеството от 1980 г. насам.

Въпреки мегацената "Скай пентхаус" няма да може да бие рекорда за квадратен метър. В началото на годината за мезонет с площ от 630 кв.м. в комплекса "15 Сентръл парк Уест" в Ню Йорк бяха платени $ 88 млн. - по $ 140 400 на квадрат.

В пететажния пентхаус в Монако цената е "само" $ 120 000 на квадратен метър.

Удави се създателят на "Ледена кофа"

Кори Грифин, който предизвика световна мания с благотворителната си кампания в помощ на
болните от амиотрофична латерална склероза (АЛС), загина.

27-годишният Грифит се е удавил край Нантcкет, щата Масачузетс нa 16 август около 3 часа сутринта, съобщава за "Блумбcрг" местен полицай.

Кори скочил от покрива на къщата Juice Guys на Правия Кей в Нантcкет - популярно място за местните гмуркачи. След скока се показал на повърхността. Връхлетяла го обаче нова вълна и той изчезнал отново под водата. По-късно безжизненото му тяло било изхвърлено на брега.

Идеята за "Ледена кофа" хрумнала на Кори, тъй като искал да помогне на своя приятел Пит Фрейтис, който също страдал от това коварно заболяване.

Точно преди смъртта си 27-годишният мъж се обадил на баща си и му се похвалил, че току-що е успял да събере $100 000 с кампанията си в Масачузетс. "Беше най-щастливият човек на света" - споделя бащата през "Бостън Глоуб". Само няколко часа по-късно Грифин намира смъртта си.

Досега в кампанията "Ледена кофа" се включиха десетки хиляди знаменитости и обикновени хора по целия свят. Благодарение на нея са събрани най-малко $23 млн. в борбата с АСЛ. Своето предизвикателство изпълниха Опра Уинфри, Джъстин Бийбър, Бритни Спиърс, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Лейди Гага, Чарли Шийн, Джордж Буш, Фу Файтърс.

На тази дата: 21.8.1911г. Картината Мона Лиза е открадната от служител на Лувъра

1911 г. картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи е открадната от служител на Лувъра.
Крадецът е италианският майстор на огледала Винченцо Перуджи.

Кражбата е открита на следващия ден от художника Луи Беру, който забелязва празната стена в залата, където картината е изложена пет години по-рано.

Музеят е затворен за цяла седмица, за да бъде направено разследване. Кражбата веднага предизвикала въвеждането на нови мерки за сигурност. На 6 септември бил арестуван поетът авангардист Гийом Аполинер, призовавал преди време Лувърът да бъде „изгорен до основи”. Разпитван е и приятелят му Пабло Пикасо, но и двамата са освободени.

Междувременно десетки хиляди посетители се стекли в музея, за да видят празното място, където преди била окачена картината. Мястото, където висяла „Мона Лиза” останало дълго време празно, а после закачили там портрета на Балтазар Кастилионе от Рафаело, картина, за която се смята, че е повлияна от произведението на Леонардо.

Чрез пресата на похитителя била обещана награда, но отговор не последвал.

В това време крадецът скрил плячката си в своето жилище в 10-и парижки район. Две години картината прекарала в куфар с двойно дъно. В края на 1913 г. един търговец на картини във Флоренция получил писмо, подписано „Леонардо”, в което се казвало, че „Мона Лиза” най-сетне трябва да се завърне в родината си.

Любопитен факт е, че Леонардо сам я е донесъл във Франция малко преди смъртта си. Той взел със себе си картината във Франция през 1516 г., когато крал Франсоа I поканил художника да работи в Кло Люс близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купил картината за 4000 екю.

Перуджа поискал 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал директора на галерия „Уфици”, двамата внимателно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая и видели на гърба на тънкия хартиен лист инвентарния номер от Лувъра. Тогава казали на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил заловен и осъден на седем месеца затвор.

Известното платно на Леонардо да Винчи се връща в Лувъра на 4 януари 1914 г. През 20 в. платното почти не е напускало музея. Картината е била през 1963 г. в САЩ и през 1974 г. в Япония, като по пътя от Токио за Париж картината е изложена за кратко и в музея в Москва.

Вицове, август 2014г.

СмЕх

Най-недостъпната и високоморална жена е тази, която знае......
че не си е избръснала краката.
***

Една жена си вървяла по улицата и по едно време я спрял един мъж. Той ѝ казал:
- Трябва да ви имам точно в този момент! Прекрасна сте! Ще хвърля 500 лева на земята и докато се наведете и ги вземете, аз ще съм свършил работата.
Жената се позамислила и се обадила на една приятелка. Обяснила ѝ какво е предложението и че има нужда от съвет. Приятелката ѝ казала, че е абсолютно убедена, че тоя глупак няма как дори да си свали панталоните за толкова бързо време. Успокоена, мадамата се съгласила. След около час и половина пак се обадила на приятелката си.
- Какво стана? Взе ли му парите на тоя мръсник?
- Да, но идиотът изсипа 500 лева на стотинки.
***

-Чух, че си почнал да учиш английски.
.-Yes.
-И колко думи научи?
-Two.
-Само две?
-Yes.
***

Китайско-Български речник :
Чу: Жена
Чу-Ма: Съпруга
Чу-До: Любовница
Ах: Мъж
Ах-Мак: Съпруг
Ах-Пак: Любовник
***

-Скъпи, дай ми пари за солариум.
-Стига с тоя солариум, скинарите по улицата почнаха да те заглеждат!
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 20 август 2014 г.

Путин отказа да се залее със студена вода, имал много по-важни работи

Руският президент Владимир Путин отказа да се полее със студена вода и така да стане част
от международната кампания на известни личности в помощ на болните от амиотрофичната латерална склероза.

Всяка звезда, която се облее със студена вода, предизвиква следващата, която да направи същото. Холивудският актьор Вин Дизел се включи в акцията и предизвика руския президент Владимир Путин.

Но държавният глава не прие предизвикателството. Той не отказа на поканата лично, вместо него това стори говорителят му Дмитрий Песков. "Президентът не е запознат с инициативата и има много по-важни работи, за които да мисли", заяви Песков.

Карта на потъналите кораби в Черно море

Така изглежда картата на потъналите кораби в Черно море. 
Всеки от плавателните съдове е отбелязан на картата 
със символ според вида си, съответен номер и индекс
 в зависимост от мястото на 
крушението - северно или южно от нос Емине.
Всеки кораб има история. А в историята на всеки потънал кораб има поне една неразгадана
мистерия. Затова всяко корабокрушение рано или късно се превръща в легенда. Ако някои от загадките на миналото имат отговори, те със сигурност се намират на морското дъно...

Владимир Живков, геолог по професия, водолаз в свободното си време и откривател по призвание, е написал тези редове в интернет страницата си. Преди време той създава некомерсиален сайт, на който водолази и изследователи си обменят данни, контакти и информация, за да помогне за опазването на потъналите кораби в Черно море.

Един ден Живков разбира, че има толкова много късчета от отделни подводни истории, че би било добре, ако се опита да ги извади на сухо и внимателно да подреди пъзела. Така се ражда идеята за карта на потъналите кораби по българското крайбрежие на Черно море, която вече е факт.
На 1 август от печат излезе и специален справочник към картата. Той съдържа информация за 77 обекта - потънали кораби или останки от кораби, разбили се в крайбрежните скали.

Историите на тези плавателни съдове са най-различни. За някои от тях се знае почти всичко и до останките им е лесно да се стигне, докато други
крият тайните си
в дълбоки, мътни
и студени води

Местонахождението им е ясно, но за да бъдат обстойно изследвани или дори снимани, са нужни специална техника, добре обучени хора и твърде много средства.
А има и такива, за които се знае достатъчно, но никой още не ги е открил. Владимир Живков решава да ги отбележи на картата с червен силует в предполагаем район.
Един от тези отличаващи се в червено знаци носи името “Черният принц”. Британската фрегата “Принц”, потънала през 1854 г. със заплатите на английските войници в Кримската война, е може би най-търсеното съкровище във водите на Черно море през последните 150 години. Заради мистериозното си изчезване и последвалите безрезултатни дирения в моряшките разкази “Принц” се превръща в “Черният принц”. И става легенда.
През 90-те години на миналия век се появяват обосновани предположения, че митичната фрегата би могла да се намира в български териториални води заради спецификата на черноморските течения. И поради факта, че
освен с лири
стерлинги товарните
трюмове на кораба
са били натъпкани и
с вълнени шинели

Така заради вълната би могъл да бъде носен от теченията. В търсене на “Черният принц” са открити други кораби, като гръцкия “Кристина” например.
И без да са пълни със злато, по морското дъно у нас лежат достатъчно обекти, чиято история е дори още по-интересна от тази на “Принц”-а. Има и такива, за които въпросите са повече от отговорите.

Къде се намира и какво се е случило с първата българска подводница? За съдбата от години се водят спорове, базирани на крайно противоречиви информации, слухове и догадки. След Първата световна война “Подводник-18” изчезва сякаш безследно. Страниците от военноморската ни история по този въпрос липсват, след като руснаците отнасят българските архиви в Москва след 9 септември 1944 г.
“Подводник-18” защитава българското крайбрежие по време на Първата световна война заедно с още четири германски подводници. След войната по силата на Ньойския договор е конфискувана от французите и отведена към Истанбул. Според някои информации именно там е забелязана за последно. По-късни документи пък сочат, че е била нарязана за скрап през 1921 г. във френска военноморска база в Тунис.
Преди 2 г. обаче водолази на Военноморските сили съвместно с клуба за подводно гмуркане Friends & diving и историци от Военноморския музей във Варна
изследват обект
на около 30 метра
дълбочина
югоизточно от Варна

Това е подводница немско производство от 1915 г., клас UB I 8. Точно като тази, която през 1916 г. е вписана в състава на българския флот под името “Подводник-18”.

Докато я обследват отвсякъде, водолазите установяват, че корпусът на лодката е пречупен на две, а част от него е заровен в тинята. Влизането навътре в корпуса се оказва невъзможно, но от флота са категорични, че изследванията трябва да продължат. След експедицията от 2011 г. обаче въпросите стават още повече. Ако това е “Подводник-18”, защо е останала в България и как е настъпила гибелта?
Втората световна война. В един и същи морски район между Шабла и нос Калиакра, закодиран на съветските военни карти като Позиция 50, намират гибелта си последователно една след друга и по сходен начин две руски подводници. Първо е изпратена “Щука-210” (Щ-210). След като не се завръща в базата, към Позиция 50 се отправя “Ленинец-24” (Л-24). На 12 декември 1942 г. вечерта подводната лодка Л-24 тръгва от Поти.
Единствената радиограма, изпратена от борда й, е само 30 минути след отплаването, в която командирът капитан III ранг Георгий Апостолов иска включването на радиомаяците Поти, Батуми и Сухуми, за да определи точно местоположението си, преди да поеме по курс към Позиция 50.
След това връзката е загубена. Л-24 така и не се завръща в последния ден на 1942 г. и две седмици по-късно е заличена от списъка на флота. Завинаги. Превръща се в поредната изгубена подводница.

През 1987 г. екип на Института по океанология към БАН във Варна открива останките на неидентифициран кораб в района срещу нос Шабла. Тъй като целта на експедицията е изследване на Щ-210,
изследователите
подминават
потъналия кораб,
защото дължината му
е повече от 80 метра,

а те търсят корпус по-къс от 60 метра. През 1991 г. от института установяват, че това, което са засекли преди години, е всъщност подводницата Л-24.
През 2009 г. група от седем руснаци и четирима българи, сред които е и Владимир Живков, провеждат съвместна подводна експедиция, спускайки се на 60 метра дълбочина до мястото, където от близо седемдесет години лежи опасана в тиня, миди и мрак съветската подводница “Ленинец-24”. Вътре в нея капсуловани като в голям оловен ковчег са останките на 57 души. Водолазите от българо-руската експедиция правят нещо, което никой до този момент не е дръзвал. Отварят вратата към света на мъртвите.
Росен Желязков от фондацията за подводни изследвания BSTD, който е и рекордьор по дълбочинно спускане в Черно море, успява да отвори люка на подводницата. За първи път, след като някой от екипажа го е затворил от вътрешната страна през онази фатална зима на 1942 г.
“В този най-горен отсек беше останал въздух, а вторият вътрешен люк беше отворен. Възможно е след детонацията и разхерметизирането някой от екипажа да се е опитал да намери спасение към този отсек”, спомня си Владимир Живков.
Изследването на вътрешността на подводницата и евентуалните останки от екипажа се оказва зловеща, опасна и невероятно трудна задача.
На дъното на Черно море
в български
териториални води
лежат поне пет
съветски подводници,
като има съмнения
и за шеста

От тях единственото, което е изплувало на сушата, са два трупа, облечени в хидрокостюми с дихателни апарати, изхвърлени на скалите край Созопол през ноември 1941 г.

Самоличността им е установена 30 г. по-късно. Това са Виолет Душин, помощник-командир на подводната лодка “Сталинец-34” (С-34), и боцманът Фрол Терехов. Версията за гибелта на тази руска подводница е, че е намотала около винта си стоманено въже, задържащо мина от нейната котва на дъното. Според ст.н.с. д-р инж. Траян Траянов двамата подводничари са се промушили през торпедните апарати, за да се опитат да освободят гребния винт от заплетеното около него стоманено въже. Друга възможност според него е просто те да са се опитали да се спасят след разхерметизацията.
На картата на Владимир Живков
С-34 също е в червен
цвят, защото и до
днес нейното
местонахождение
остава спорно

Някъде на дъното по българо-румънската морска граница би трябвало да се намира и шеста съветска подводница - М-58, потопена през октомври 1941 г. Това е съвсем отделна история, която тепърва ще бъде събирана.
Неслучайно книгата, която излеза на 1 август заедно с картата на потъналите кораби, завършва с няколко празни страници.

“Със сигурност ще има да добавяме още много кораби. Както от миналото, така и такива, чието крушение все още предстои”, пояснява Живков. Той съветва всеки, който по работа или случайно се натъкне на неизвестни останки под водата, да пише на имейла на Военноморския музей във Варна (mus_maritime@abv.bg), защото и най-незначителният на пръв поглед детайл може да е важна част от морската ни история.

“Потъналите кораби са свързани с трагични съдби, с големи надежди или пък открития, със стремеж към печалби, войни, а понякога и благородни мисии. Техните истории са незавършен разказ за страховити бури, фатални грешки, ужаса на моряците... Някои се спасяват от стихията, за да могат по-късно да разказват как последните им молби, отправени към небето, са били чути. Други
с телата си допълват
списъка на загадките
или пък допринасят за
тяхното разгадаване

Със сигурност има още много кораби, които остават неизвестни. Части от тях са някъде по брега, а други - дълбоко под водата. Затова и създадохме тази карта, която да отрази част от тайните на морските катастрофи по нашето крайбрежие”, пише Владимир Живков в книгата си.

“Жак Фресине”, “Мопанг”, “Лейтенант Пушчин”, “Суифт”, “Сефак”, “Родина”... Това са все имена на кораби, недостигнали пристан и останали завинаги на дъното в българските води на Черно море. По документи те се водят отдавна загинали, но останките им продължават да разказват истории, там долу в царството на мълчанието. Реят се в мъжделивата зона между света на живите и този на мъртвите.

Днес рожден ден има Чебурашка! Видео

На 20 август 1966 г. на бял свят се появява един симпатичен приятел - Чебурашка.
Анимационният филм е заснет по мотиви от книгата на Едуард Успенски "Крокодилът Гена и неговите приятели", а на екран излиза три години по-късно.

В предисловието на книгата Чебурашка е стара играчка от детското на автора, която изобразява страшен звяр- между мечка и заек с големи уши. Очите му били големи и жълти като на бухал, главата - кръгла, прилична на заек, а опашката - малка и пухкава като на малките мечета. В книгата се казва още, че родителите на автора твърдели, че това бил незивестен на науката звяр, който живее в топлите тропически гори.

От 2003 г. в Москва всяка година през втория и третия уикенд на август се провежда благотворителна акция за деца-сираци "Рожденият ден на Чебурашка". През 2005 г. Едуард Успенски обявява 20 август за рожден ден на Чебурашка.

До днес това е един от най-популярните анимационни герой в Русия, заедно с вълка и заека от "Ну, погоди!".  На Чебурашка са посветени кукли, картички, пощенски марки, играчки, а култови реплики от филма са в непрекъснато обръщение.
ВИДЕО

Саакашвили върна на държавата 7 костюма

Лидерът на партията Единно национално движение и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили върна на държавата 7 костюма и палто, купени от него с бюджетни средства. Куриер доставил дрехите на правителствената администрация, но канцеларията не ги е регистрирала.
Наскоро бяха  публикувани  документи, показващи разходите на Саакашвили за козметични процедури. В периода 2009-2012 г. той похарчил за себе си и за членове на семейството си 450 000 долара. Само за личните козметични нужди на президента от бюджета са изхарчени 220 000. Сумите са за инжекции ботокс и епилации в европейска клиника.

Сложиха адвокати за областни управители на Стара Загора, Варна и Перник

Трима адвокати са новите областни управители на Стара Загора, Варна и Перник, съобщиха от правителствената информационна служба. С решение на служебния премиер Георги Близнашки бяха освободени Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов. Новите градоначалници на Стара Загора, Варна и Перник са Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова.

Ветко Арабаджиев купи хотел „Кемпински" в София

След близо 7 години ходене по мъките „Кемпински хотел Зографски" в София, познат повече
като „Японския", най-сетне си има нов собственик. Баровската сграда на столичния бул. „Черни връх", построена през 1979 г. по проект на известния японски архитект Кишо Курокава, стана част от бизнес империята на големия пловдивски хотелиер Ветко (Вълчо) Арабаджиев.

Хотелът бе изваден на тезгяха още през 2007 г., малко след смъртта на собственика му Иван Зографски. Предприемачът го взе от държавата през 1994 г. за 65 млн. германски марки. Сделката обаче беше изключително изгодна за него, защото плащането стана чрез брейди облигации. Парафа под сделката слага Ренета Инджова. След смъртта му „Японския" остана за наследниците на бизнесмена - Илия Зографски, Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов и Надя Брюкелман.

Първоначално за „Кемпински" хотел се искаха 200 млн. евро, но кризата при имотите сви претенциите на продавачите. Така сделката е сключена за около 45-50 млн. евро. Срещу парите 58-годишният Ветко Арабаджиев влиза като собственик в 5-звездната екстра, която разполага с цели 442 стаи. „Японския" пък е любимо място за срещи на ВИП софиянци и престъпни босове. В панорамния ресторант на последния етаж често могат да бъдат засечени шоумени като Слави Трифонов, бизнес дами като Цветелина Бориславова и Петя Славова, олигарси като Кирил Домусчиев, братя Диневи и Васил Божков и откровени мафиоти от калибъра на Киро Японеца, Маджо и Маргина.

Историята на хотела гласи, че е построен от българската компания „Техноекспортстрой", но с помощта на японската „Мицубиши". Като прибавим и автора на архитектурния проект Кишо Курокава, разбираме защо „Кемпински" е познат повече като „Японския".

Новината за продажбата, която брокери окачествиха като „сделка на годината", дойде в понеделник, когато Комисията за защита на конкуренцията разреши смяната на собствеността, стана ясно от публикация в регистъра на КЗК.

Официално купувач е регистрираното в Пловдив дружество „Виктория Груп ВМ", което досега не е извършвало каквато и да било търговска дейност. То пък се притежава от регистрираната на Сейшелите офшорка „Лавана тур лимитед". Седалището на компанията е на бул. „Княгина Мария Луиза" №8 под тепетата, където са регистрирани и други фирми на Ветко Арабаджиев, сред които „Виктория еър", „Любимец агро" и „Красива Марица". В директорския борд на „Виктория Груп ВМ" са вписани дъщерите на мултимилионера - Златомира и Александра, става ясно от проверка в Търговския регистър. Алекс пък от 2011 г. е снаха на алкохолния бос Миню Стайков, след като се ожени за сина му Стайко.

От анализа на сделката излиза, че дружеството е регистрирано специално за покупката на „Японския" - на 4 юни 2014 г. Производството в КЗК за концентрация предвид мащаба на бизнес империята на Арабаджиев пък е образувано само две седмици по-късно - на 19 юни. В сделката за 100 млн. лева е включена както пловдивската фирма, собственик на хотела, така и още една компания - „Фортуна инвестмънтс", която притежава съседен на хотела парцел.

До щастливата развръзка за родения в Асеновград предприемач се стигна, след като Арабаджиев успя да се пребори за хотела в конкуренция с купувачи от Близкия изток, както и със собствениците на „Химимпорт" от групировката ТИМ. В края на 2013 г. дружеството „Бизнес център Изгрев", свързано с основните акционери в „Химимпорт", купи миноритарния държавен дял във фирмата собственик на хотела, за който плати 1,935 млн. лева. Баровецът от Филибето беше сред кандидатите и за столичния хотел „Хилтън", но за купувач през 2013 г. бе определен Спас Русев.

Иначе Ветко Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Под шапката на неговата „Виктория груп" влизат 4 туристически обекта в Слънчев бряг. Това са огромният „Виктория палас" с 950 легла, „Чайка бийч", „Аркадия" и „Метропол". Негова собственост е и курортът „Елените", включващ 4 хотела и вилно селище. Когато към това прибавим и 5-звездния хотел „Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел „Марица" в Пловдив, разбираме за размаха на Арабаджиев, сочен като един от най-богатите българи въобще.

Икономисти коментираха, че сделката не е приумица на разглезен богаташ, а много добър бизнес удар. „Кемпински" докарва повече от прилични годишни доходи. Капитализацията му за 2012 г. сочи, че хотелът има приходи от 14,4 млн. лева. Съпоставка с печалбата от 26,8 милиона на останалите хотели на Ветко Арабаджиев показва, че новата придобивка прави повече от половината от целия доход на бизнесмена", коментират спецове от туристическия бранш.

Известни личности и техните почерци


Говори се, че може да разбереш много за човека по пчерка му. Заради това е измислена и науката графология. С помощта на сложна методика изучава наклонностите в поведението на хората, пристрастия и емоции. Особен интерес за учените представлява почеркът на известните личности. В дневници, писма и поеми, те намират доказателства за своите въпроси. Всичко това позволява да се видят великите хора, като обикновени с всичките им недостатъци.

1. Чарли Чаплин.
Това е малка записка оставена от Чарли Чаплин през 1967г., когато той е бил вече в напреднал възраст. Напорист почерк на мъж преминал през по-голямата част от житейския си път, както би казал “Момичета, аз и така всичко прекрасно знам”


2. Елвис Пресли.

Елвис е бил един от най-противоречивите персонажи в музиката. ”Кралят” купувал на своите приятели къщи и им плащал сватбите. Веднъж той придобива 14 лимузини и подарява една от тях на случаен посетител в автосалона. Може това да се е отразило и на почерка му, който е също така непоследователен, като автора си.
3. Франц Кафка.

Ей, това е почерк! Наистина той е имал не най-красивия стил на писане. Неувереност в себе си, самокритичност и болезнено възприятие на обкръжаващия го свят е документирано в неговия дневник. И все пак на геният всичко е простено.


4. Наполеон Бонапарт.

Наполеон е сменял почерка си по време на целия си живот. С годините почерка му е ставал все по-неразбираем. Над разшифроването на текстовете му, специалистите доста са се препотили.
5. Мерилин Монро.

Това писмо е било написано в момент, когато психологическото състояние на Монро е било все по-лошо. Въпреки това текстът се чете без особени усилия. Вгледайки се, може да забележите прекалено много главни букви. Това показва, че образът на великото Аз на актрисата е заменил представата на Монро, като обикновен човек.6. Петър Първи.
Това послание е написано в юношеската му възраст. В почерка се виждат всички противоречия и вътрешни конфликти.