събота, 20 септември 2014 г.

Цитат на денят! Бойко: В ГЕРБ е така – финансираме, строим и си режем лентичка

В ГЕРБ е така – финансираме, строим и си режем лентичка, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора. Той беше в града за откриването на новоизградена детска градина и не пропусна да напомни, че тя е построена със средства от държавния бюджет, отпуснати по време на управление на ГЕРБ.

По-късно Старозагорския митрополит Галактион „ръкоположи” Бойко Борисов за министър-председател.
„Ще управляваме по-твърдо, по-безкомпромисно и няма да спестим на никого нищо. Ние минахме през гонения с една единствена цел – ГЕРБ да бъде унищожен и на негово място да дойде Реформаторският блок“.

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на сутрешното изявление на Радан Кънев от Реформаторския блок, че кръгове зад ГЕРБ и ДПС управляват българското правосъдие и че Сотир Цацаров е „фаворитът на Борисов, Доган и Пеевски“.

При откриването на детска градина „Камбанка“ в Стара Загора Борисов продължи атаката си.


„И затова се събраха от кол и въже хора там, само и само да попречат на ГЕРБ да има пълно мнозинство и да управлява самостоятелно. Желаем им голям успех, но това, което чувам, от поведението им и това, което правят, те ще са последните, с които ще си разговарям след изборите“, закани се Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Ако някой е навит:)

Наистина трябва да си пълен глупак, за да отговориш на такъв имейл

ЦИК няма да заличи секции в Турция, въпреки решението на ВАС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че няма да бъдат заличени 8 секции в Турция,
за които Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че са незаконни.

От 429 места в чужбина, където българите зад граница ще могат да гласуват, близо 1/3 - 136, са в Турция.

Срещу това решение жалба във ВАС подаде Патриотичният фронт (коалиция между ВМРО и НФСБ). Част от мотивите им са, че са разкрити 10 секции в турски градове, в които има едно подадено заявление за гласуване.

Мотивите на ЦИК са, че има и допълнително подадени заявления и съдът е взел решение на база стара информация.

Патриотичният фронт ще обжалва и последното решение на избирателната комисия.

„Това е абсолютна наглост. Решението на ЦИК показва, че хората в нея искат да докарат 100 000 гласа от Турция”, обяви Ангел Джамбазки от ВМРО, цитиран от bTV.

Вчера той обяви, че чрез рекордния брой секции в чужбина ЦИК ще подари на ДПС и на Реформаторите 8 мандата.

Джамбазки е категоричен, че хората в Турция с български паспорт гласуват два пъти - в Турция те не гласуват, там вместо тях гласува държавната машина на Ердоган, а реално хората идват с автобуси в България и гласуват тук.

"Как си обяснявате 1600 души гласували в една секция (казус от парламентарните избори миналата година в секция в Турция), това физически не е възможно", уточни политикът.

От ЦИК съобщиха, че много от кандадт-депутатите, осветлени като сътрудници на Държавна сигурност, са заявили желание да се оттеглят.

Съгласно решение на ЦИК имената на оттеглилите се кандидати от листите няма да бъдат заличавани, а срещу тях ще пише "заличен".

Голям офроуд маратон тръгна във Варна

Сн."Таралеж"
Зрелищният офроуд маратон „Balkan Breslau Rallye 2014”, със съорганизатор община Варна има в морската столица днес. Стартът беше даден в 9 ч. с автошоу на площад "Св. Св. Кирил и Методий". За целта е  затворен за движение на автомобили площадът пред Катедралния храм „Свето успение Богородично“.

Едноседмичното международно състезание, което ще се проведе от 20-ти до 27-ми септември у нас, е четвъртата поред българска серия на най-голямата европейска офроуд надпревара "Breslau Rallye" с над 20-годишна история.

Официално подадените заявки за маратона са над 100, като на стартовата арка се очакват едни от най-известните състезатели, съобщават организаторите.

Сн"Таралеж"
Традиционно "Balkan Breslau Rallye" предлага два състезателни класа – класическият за надпреварата „екстремен”, който ще предложи на участниците изключително тежки трасета и сериозни офроуд предизвикателства, както и по-новият и по-вълнуващ „крос-кънтри”, в стила на големите маратони като рали „Дакар”. Предварителните заявки за участие тук са над 40, което е тотален рекорд за рали-рейд надпреварата, посочват организаторите. На старта се очакват над 10 родни екипажа, а по трасетата на Balkan Breslau Rallye 2014 ще могат да се видят една от дакарските машините на тима Race2Recovery, съставен от военноинвалиди от британската армия, немските рали-рейд шампиони Франк и Щефан Стенски, изралеският топ пилот Рац Хейман, холандският рали и трофи ветеран Морис Убакс и много други.

Интересна  е и ATV, SSV и мото категорията на „Balkan Breslau Rallye 2014”, където участват  34 машини – 24 мотоциклета, 4 ATV машини и 6 бъгита с именити пилоти от европейската офроуд сцена.

Във Варна участниците се изправят срещу трасе от 1600 км (за трофи) и 2100 км (рали-рейд), от които близо 90% състезателни отсечки. Тази година маршрутът е съсредоточен изключително в Източна България, като са предвидени биваци в курорта Албена и в Сливен.
За първи път има и българско участие в трофи надпреварата, като на старта във Варна има  два български джипа.

Радан Кънев: Сотир Цацаров e „част от проблема“ в случая с КТБ

Председателят на ДСБ и един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев нарече
главния прокурор Сотир Цацаров „част от проблема“ в случая с КТБ. Той бил превърнал държавното обвинение в пресцентър, който хвърля медийни бомби.

„Когато искаш да хвърлиш медийна бомба – другите си наемат черни пиар агенции, в България си наемаш Главна прокуратура“, каза Кънев.

В студиото на бТВ водачът на варненската листа на Реформаторския блок отново призова Спезиализираната прокуратура да поеме случая с КТБ.

„Специализираната прокуратурата е призвана да се занимава с организираната престъпност. Ако Сотир Цацаров твърди, че КТБ не е организирана престъпност, ако той не вижда мафията в случая с КТБ, това означава, че той или е набъркан, или не е на мястото си“.

Радан Кънев припомни как Висшият съдебен съвет е бил избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС, „за да може да избере Стоир Цацаров - фаворит на Борисов, Доган и Делян Пеевски“.

Според него кръгове зад ДПС и ГЕРБ управляват българското правосъдие – „язвата на българското общество“.

„Не може Сотир Цацаров да разследва процеси, на които той е продукт“.

Специализираната прокуратура сега била „затворена, запушена и не работи“. Радан Кънев призова за операция „Чисти ръце“ за „истинско прогонване на цялата схема, която стои зад КТБ и избирането на ВСС“.

Предложенето на Реформаторския блок е кратко управление, което да подготви избирането на Велико народно събрание и промяна в конституцията, която да реши проблема с безконтролността на главния прокурор. Даде пример с последните трима – Филчев, Велчев и Цацаров.

„Двама използват властта си за политически рекет, Борис Велчев поне си запази името, но запази и престъпността“.

Мистическата гора на Испания

Природният парк Горбея се намира в Северна Испания в страната на Баските, провинция
Алава. Този парк е наречен „Мистическата гора на Испания“, заради необичайната форма на дърветата и постоянната мъгла обхванала гората. Това е едно много предпочитано място за туристите.


































На тази дата: 20.9.1916г. Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен за Нобеловата награда за литература за 1917 г.? Да, това е истина.
На този ден преди почти век професор Иван Шишманов (според други източници - председателят на БАН Ив. Е. Гешов) издига кандидатурата на Вазов за Нобелова награда за литература. Писателят вече е популярен в Швеция - през 1895 г. “Под игото” е преведен там.

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели.

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов пише, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга "Мисъл" му говорили против Вазов. Смята се, че това може да е оказало влияние върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и близък приятел на Пенчо Славейков. Затова шведът поискал да предложи Славейков за престижната награда, но смъртта на поета осуетила това намерение.

За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.

Вицове, септември 2014г.

3 месеца е отнело на собственика да научи гущерите да
лежат на дивана

СмЕх

Пиян допълзява вкъщи от здрава запивка...Жена му го посреща на вратата с...метлата.Той пада на колене и моли:
-Мила,не отлитай! Аз за последен път!
***

Преди можеше да намериш жена, която готви като майка ти, а сега можеш да намериш жена, която пие като баща ти...
***

- Жоре, и къде се запозна с това момиче?
- Как къде? Под стария фар в Несебър!
- Е тоя фар не работеше ли бе?
***

Култови реплики на посетители в дискотека към DJ:
- Не се излагай с теа плочи, бе! Наеш ли я откога съм на касетки?
- Пущи чалга да изригнем!
- Имаш ли „Титаник”?
- Дай нещо „по така”!
- Пущи некое ново ретро!
- Дай нещо за „душата”!
- Блондинка: На ти 5 лева. Следващата песен нека да е за Иван ... ама не го съобщавай!
- Кажи по микрофона „За най-красивата мадама на дансинга, от таен обожател”
- Пущи онаа песен, дето се пее „айлавю”!
- Имаш ли онаа ' убавата песен. Много я въртят! Пее я една с големи цици...
***

Днес видях един човек да слиза съвсем нормално от скъпа кола, паркирала на място за инвалиди!
Счупих му и двата крака да не го глобят!
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 19 септември 2014 г.

Увеличават тока с 9.79%

Средното увеличение на общата цена за битови клиенти на регулирания пазар от 1 октомври е в размер на 9.79%, съобщиха от ДКЕВР.

В резултат на установените дефицити в енергийната система ДКЕВР предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9% с оглед ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН е в размер на 2.2%. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размер на 1.6%. По този начин се създават предпоставки за либерализиране на пазара на електрическа енергия, заявяват от ДКЕВР.

Интелектуална сила

Бойко ще оправя КТБ

Около конкретни стъпки по казуса с КТБ се обединиха представители на вложителите в КТБ и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана на среща между вложителите и експерти на ГЕРБ, която се проведе в Централата на партията.

Двете страни се обединиха около 4 конкретни точки. Според първата, двете страни продължават да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, тъй като до момента не е изработена пътна карта за оздравяването на КТБ.

Затова настояват Искров да депозира оставката си още в първия ден от работата на новото Народно събрание. Второто нещо, около което се обединиха вложителите и ръководството на ГЕРБ е, че в следващия парламент се ангажират в синхрон с останалите парламентарно представени партии, да предприемат всички законодателни мерки, които биха подпомогнали оздравяването на КТБ.
Трето – настояват всички държавни институции да гарантират, че до окончателното решение за КТБ, ще гарантират, че няма да се допускат злоупотреби с активите на банката. На четвърто място, двете страни настояват виновните за състоянието на КТБ, след необходимото разследване и доказване на вината им, максимално бързо да понесат своята отговорност.

Рублата в свободно падане

Курсът на рублата пада всекидневно. Девалвацията силно затруднява фирми и банки да
обслужват външните си дългове. Това събужда лоши спомени за азиатската криза.

Мрачната констатация е на в. “Ди Велт” в публикация под заглавие: “Русия върви към колосална финансова криза”.

През януари т. г. 1 долар се е търгувал за 33 рубли. Днес курсът е бил 39,30 рубли за долар. Ако тенденцията се запази, през идната година 1 долар ще се равнява на 42,31 рубли, а през 2016 г . – на 45,76 рубли с тенденция за още по-голям спад спрямо щатската валута.

Авторите на публикацията Даниел Екерт и Холгер Цшепиц припомнят  пословичната издръжливост на руснаците на страдания. Точно тя сега била подложена на голямо изпитание, поне във финансовата област. Капиталовите пазари тествали границата на поносимостта на руската икономика. Всяка седмица рублата достигала ново дъно.

“В шест последователни дни валутата на огромната империя непрестанно падаше и всеки път достигаше историческо ниско ниво спрямо долара”, пишат авторите.

Този вторник доларът се търгувал срещу 38,81 рубли. Това е спад от 15,4 на сто в сравнение с началото на годината.

“Спадът на курса спрямо еврото не е така драматичен, тъй като и европейската валута загуби от стойността си. Въпреки това и тук спадът е чувствителен: 10 процента обезценяване на рублата спрямо еврото. Сега за едно евро трябва да се броят 50 рубли”, се посочва в публикацията.

Акцентът на образованието е преместен другаде

Снимката с красивата млада учителка - направена от родител и изтекла в чужд сайт - бе харесана над 300 000 пъти и споделена над 10 000 пъти. Тя предизвика и доста неприлични коментари - по думите на учителката те са били направо "пошли", а заглавията - "жълти".

Шотландия "NO"

Шотландия остава в Обединеното кралство, 
след като 54% от участвалите в референдума 
вчера шотландци са отхвърлили 
създаването на нова държава.
Ако Мая Манолова беше шотландка, щяха още вчера да открият печатницата за фалшиви NO бюлетини в Килмарнок...

Реформаторите извадиха от листата си кандидата, свързан с ДС

Последният в листата на Реформаторския блок в Разград Владимир Матеев е изпратил писмо
до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Районната избирателна комисия (РИК) с което заявява своя отказ от участие в изборите на 5 октомври.

„Моля кандидатурата ми да бъде оттеглена, а името - заличено от листата на КП „Реформаторски блок“ в избирателния ми район“, пише Матеев.

„За нас от Реформаторския блок категорично е недопустимо агент от бившата ДС да бъде част от листите ни“, се казва в позиция на коалицията.

На тази дата: 19.9.1881г. Умира Американският президент Джеймс Гарфийлд 80 дни след като е прострелян

На 19 септември 1881 г. умира американският президент Джеймс Гарфийлд, след като на 2
юли е прострелян с два куршума от психично болния Чарлз Дж. Гюито. Причината за смъртта е отравяне на кръвта и бронхиална пневмония следствие на некомпетентно оказана медицинска помощ и лечение.
Биография

Джеймс Гарфийлд е роден на 19 ноември 1831 г. Той е вторият президент, срещу когото е извършено успешно покушение на живота му – още на 4-ия месец и неговият мандат е вторият най–кратък в американската история, след този на Уилям Хенри Харисън. Гарфийлд е формално на длъжност от март до септември 1881 г. или общо шест месеца и петнадесет дни.

От 1851 г. до 1854 г. учи в Уестърн Ризърв Еклектик Институт в Охайо. След това се прехвърля в Уилямс Колидж в Масачузетс, който и завършва през 1856 г. със славата на изключителен студент, комуто се отдават всички премети, с изключение на химията.

Преподава класически езици за една година и става президент на Еклектик Институт от 1857 до 1860 г. Забележителното е, че ambidextrous (който си служи с двете ръце едновременно) Гарфийлд е можел с едната ръка да пише на гръцки и едновременно с другата ръка на латински.

На 11 ноември 1858 г. Гарфийлд се жени за Лукреция Рудолф. Те имат пет деца, като синът им Джеймс Рудолф Гарфийлд последва баща си в политиката и става секретар на министерството на вътрешните работи при президента Теодор Рузвелт.

Гарфийлд решава, че академичният живот не е за него и започва да изучава частно право. Той взема изпита си за адвокатска правоспособност през 1860 г. Още преди това той влиза в политиката – избран е за щатски сенатор през 1859 г. и служи до 1861 г. През целия си живот е ревностен член на Републиканската партия.

Със започването на Гражданската война в САЩ Гарфийлд се записва в армията на Съюза и е назначен да командва 42-ра доброволческа пехота на Охайо. Генерал Дон Бюел му възлага да изтласка войските на Конфедерацията от източен Кентъки.

На 6 януари 1862 г. се срещат конниците на Гарфийлд и тази на Конфедерацията. Войските на Юга се изтеглят, но Гарфийлд атакува на 9 януари. В края на цял ден боеве, силите на Конфедерацията окончателно напускат района на бойните действия. Победата носи на Гарфийлд ранно признание.

През април 1862 г. е преместен на Запад и участва в Битката при Шайло и при Чикамауга. Повишен е в чин генерал-майор.

През 1863 г. Гарфийлд отново влиза в политиката и същата година е избран в Камарата на представителите на САЩ. Той успява да спечели победи в последващите избори през следващите 15 г. През 1876 г. става председател на Камарата в Сената.

През 1876 г. Гарфийлд закупува земя, която по–късно репортерите наричат „Моравата” и от която започва кампанията му за президент, водена преди всичко от дома му.

През 1880 г. животът на Гарфийлд претърпява съществена промяна. Тя започва с предстоящия край на мандата на сенатора–демократ от Охайо Алън Търман. Парламентът на Охайо, в който от скоро имат мнозинство републиканците, избира Гарфийлд за влизане в Сената на САЩ от 1881 г., той обаче изобщо няма да влезе в Сената.

По–късно същата година Републиканският национален конвент е разделен между бившия президент Юлисис Грант, Джеймс Блайн и финансовия министър (също идващ от Охайо) Джон Шърман. Гарфийлд твърдо поддържа Шърман и произнася речта, която е и формалната номинация, но още от първите гласувания става ясно, че Шърман няма да бъде номиниран.

След като става ясно, че никой от Грант, Блайн и Шърман няма да спечели номинацията, на втория ден от изборите (и 34 гласуване) делегацията от Уисконсин внезапно дава своите гласува за Гарфийлд, който е съвсем изненадан от това развитие на събитията и от възможността да се допусне, че е предприел курс срещу своя приятел Шърман. На 36-то гласуване Гарфийлд е номиниран буквално от всички делегати на Шърман и Блайн.

Гарфийлд побеждава с 244 на 155 електорални гласа кандидата на Демократическата партия Уинфийлд Хенкок, също заслужил генерал на Съюза. Президент Гарфийлд влиза в Белия дом на 4 март 1881 г.

Неговата администрация прави всичко възможно, за да бъде посредник във вътрешните борби на Републиканската партия. Гарфийлд е лидер на „Нечистокръвните”, които са поддръжници на реформата на държавните служби и за сравнително по–меко отношение към Юга. Неговият вицепрезидент Честър Артър от Ню Йорк обаче принадлежи към „Правоверните”, които са за запазване на системата за заемане на длъжност чрез назначаване от покровители и за по–твърдо отношение към загубилите Гражданска война южни щати.

Покушението

На Гарфийлд принадлежат думите: „Имал съм много неприятности, но най-лошата от тях никога не се е случвала.” Тя обаче го сполетява на 2 юли 1881 г. Тогава той е прострелян от Чарлз Дж. Гюито, докато преминава през Юниън Стейшън във Вашингтон, придружаван от държавния секретар Джеймс Блайн.

След като е арестуван Гюито развълнувано заявява: „Аз съм най-правоверният сред „Правоверните”. Сега президент е Артър!”. Това за кратко води до кратко съществувалите подозрения, че вицепрезидентът и неговите поддръжници са подтикнали Гюито към престъплението.

Гюито е раздразнен от отказа на искането си да бъде назначен за консул в Париж, позиция, за която не е имал никаква квалификация, а е бил и психично болен. Вторият куршум, който поразява Гарфийлд, засяда в гърба му и не е намерен. Изобретателят на телефона инж. Александър Бел конструира детектор за метал като опит да намери куршума, но металната рамка на леглото, на което е положен Гарфийлд, заблуждава уреда, а никой не се сеща да го премести.

За няколко седмици състоянието на Гарфийлд все повече се влошава и той умира 80 дни след като е прострелян от отравяне на кръвта и бронхиална пневмония вечерта на 19 септември 1881 г. Преди това боледуващият президент е преместен в Елбърнон – община край океана, с надеждата, че свежият въздух и спокойствието там ще помогнат за възстановяването му. Повечето историци и експерти обаче сега смятат, че 50-годишният Гарфийлд е щял да оцелее въпреки раните си, ако докторите, които са го лекували, са били по–компетентни. Няколко от тях са бъркали в раната, за да търсят куршума, с мръсни ръце, а един дори пробива черния му дроб при подобен опит.

Гюито е признат за виновен за убийството на Гарфийлд, въпреки че адвокатите му пледират за невменяемост. Той настоява и то може би основателно, че некомпетентните грижи на лекарите са довели до смъртта на президента. Гюито е осъден на смърт и обесен на 30 юни 1882 г. във Вашингтон.

Гарфийлд е погребан с огромна официална церемония в мавзолей в Охайо. Той е последният президент, избран директно от конгресмен, и един от най–интелигентните хора, обитавали някога Белия дом. Той е имал изключителен потенциал, но за съжаление трагично неосъществен.

Убийството на Гарфийлд е поводът за приемането на Закон за административната реформа от 16 януари 1883 г.

Вицове, септември 2014г.

Рекламна война на мобилните
оператори в Казахстан

СмЕх

Въпрос:
- Как бихте формулирали понятието ”деца”?
Отговор:
- ”Деца” са третото поколение, което второто поколение, предоставя за отглеждане на първото поколение.
***

- Земя, земя, тук машина 57. Мейдей, мейдей. Снижавам за аварийно кацане. Освободете пистата и разкарайте трафика!
РВД диспечерката:
- Тъй ли? А кой ме заряза и избяга при оная рижавата Нина? Летището е затворено и не приема.
Пилотът:
- Светле, стига си се майтапила. Единият двигател прекъсва и на всичко отгоре ми свършва и горивото...
- Аз казах ли ти, че ще ми паднеш?
***

Прибира се Иванчо късно вечерта вкъщи. На вратата го посреща баща му:
- Е, пак ли си скитал по мацки, пил си, пушил си...
- Тате, завистта е лошо нещо.
***

Разговор в чата :
-Здравей ?
-Здрасти !
-Познаваме ли се ?
-Не но може да кажеш нещо !
-Аз съм Ваня. Живея в Люлин , работя като фото модел , свиря на цигулка и пиано. Също много обичам да чета поезия , пея в кварталната опера , говоря три езика. Участвам в два кръжока преподавам танци ! Мога да готвя и обичам къщната работа..... Ами общо взето това е . Кажи нещо за себе си?
-Аз съм Митко ....и пия!
***

Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове!
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Шотландия казва NO на независимостта , засега

53 процента от гласувалите до около 11 часа (13 часа българско време) са пуснали бюлетина NO на референдума за независимост на Шотландия, което означава, че предпочитат да останат в Обединеното кралство, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от IPSOS, международна агенция за публични проучвания със седалище в Париж. Съответно 47 на сто са предпочели отделяне и независимост за шотландците.

За съжаление, IPSOS в момента са единствения източник на информация за гласуването. Нито една от големите медии на Острова не са поръчали екзитполове. Причината - отдавна се счита, че вотът ще е твърде близък до последния момент, и ако някоя от големите медии пусне 51% Не и 49% Да, а излезе друго, началниците могат да загубят работата си.

До четвърт час след 14 часа българско време са гласували над 600 000 души, според информация на Евронюз. Днес гласоподавателите отговарят на въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?". Но кога ще стане ясен крайният резултат на референдума, който може да промени картата на Европа?

Гласуването ще приключи в 22 часа местно време (полунощ българско).

Преброяването в 32-та региона на страната ще започне веднага след приключването на вота. Всяка област ще изпраща бройката към началника на преброяването в Инглистън, близо до Единбург, където след сверяване и потвърждаване на бройката, решението ще бъде обявено пред нацията.

Началничката на преброяването Мари Питкейтли съобщи, че резултатът ще излезе "по време на закуска на 19-ти". Според "Elections Scotland", това най-вероятно означава между 6:30 и 7:30 местно време, два часа по-късно наше. В този диапазон дойдоха преброяванията и за парламентарните избори за парламент на острова през 2010 и за шотландски парламент през 2011 г.

Въпреки това, преброяванията на отделните региони също ще станат публични - смята се, че за резултатите от тях ще започне да излиза информация още 1 часа след затваряне на бюрата. Те могат да дадат почти сигурен резултат, освен ако вотът не се окаже наистина много оспорван.

Европарламентът: Спрете всички проекти в енергийния сектор с Русия

Европарламентът призова днес страните членки на ЕС да спрат планираните споразумения в
енергийния сектор с Русия, включително за газопровода "Южен поток", предаде Ройтерс.

Санкциите на ЕС са недостатъчни и трябва да бъдат засилени, се казва в резолюция, приета от депутатите. Парламентът подкрепи последните санкции на Брюксел срещу Москва и осъди нейните контрасанкции като неоснователни. Той призова ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT. Депутатите препоръчаха отказ от стратегическо партньорство с Русия заради позицията й по отношение на Украйна.

ЕП приветства решението на Франция да спре доставката на бойните кораби "Мистрал" за Русия и призова държавите от ЕС да следват нейния пример при износа на стоки като оръжия и граждански или военни материали с двойна употреба, които не попадат в договорения обхват на санкциите на Европа.

Резолюцията "Положението в Украйна и състоянието на отношенията между Европейския съюз и Русия" бе приета на пленарна сесия в Страсбург с мнозинство. Тя обаче има препоръчителен хпарактер. Разширяването на санкциите може да бъде одобрено от Европейския съвет на ниво външни министри или държавни и правителствени ръководители.

ЕП гласува повече средства за земеделските стопани в ЕС, засегнати от търговските забрани на Русия. Предвидената за това сума трябва да бъде увеличена и обхватът на продуктите да се разшири, заявиха депутатите. Те призоваха също за маркетингови мерки за повишаване на популярността на селскостопанската продукция на ЕС на алтернативни пазари, за да бъде избегнато свръхпредлагането на вътрешния пазар в съюза. Тези средства следва да бъдат представени от фондове на ЕС, различни от земеделските, доколкото кризата е най-вече и преди всичко политическа.

Евродепутатите призоваха също Русия да освободи отвлечения от територията на Естония служител на контраразузнаването на прибалтийската република. Естон Кохвер бе похитен от служители на руските служби на 5 септември.

Путин: Руската армия може да влезе за 2 дни в Букурещ, Варшава и Рига

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор с президента на Украйна Петро
Порошенко, че руската войска, ако поиска, може да влезе в столиците на държавите от Източна Европа за 2 дни, съобщава немският вестник "Зюддойче Цайтунг".

Споменатите от Путин столици били румънската столица Букурещ, полската Варшава, латвийската Рига, литовската Вилнюс и естонската Талин.

Порошенко е уведомил за този разговор председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за да изясни на европейските чиновници колко чувствително реагира руският президент на влиянието на ЕС върху държави, които са съседни на Русия, пише немското издание.

Президентът на Русия също така предупредил Порошенко да не разчита много на подкрепата на ЕС.

"Няма да правим дипломация през медиите или да обсъждаме части от поверителните ни разговори, извадени от контекста. Свободни сте да правите интерпретации, които ние не споделяме", обяви пред журналисти говорителят на ЕК Пиа Хансен, помолена да коментира изказването на Владимир Путин.

В началото на септември Барозу обяви пред евродепутати, че в телефонен разговор Путин е обявил, че може да превземе Киев за 2 седмици, стига да пожелае. Путин беше категоричен, че думите му са извадени от контекста.

Вежди Рашидов: Искров взима 90 бона - най-високата заплата у нас

Нека не забравяме, че в тази държава най-високата чиновническа заплата е тази на Искров, който взима около 90 хил. лв., разкри скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на bTV.

Предложиха рожденият ден на Путин за национален празник

Руските депутати поискаха да се учреди нов национален празник в чест на войските, които
превзеха Крим, предаде Ройтерс.
Предлага се празникът да е на 7 октомври – рождения ден на президента Владимир Путин.
На него ще се чества ролята на т.нар. „учтиви хора“, както наричаха войниците, които взеха Кримския полуостров от Украйна, преди Русия да го анексира през март.
Отначало Русия отричаше в Крим да има руски войници,
а Путин призна публично присъствието им едва на 17 април, близо месец след като подписа закон за анексирането на Крим.

Марица се надига

Повишение нивото на река Марица край Пловдив се очаква днес, алармираха от Басейнова дирекция. Данните са за покачване с повече от метър според системата за ранно предупреждения за наводнения.
От началото на седмицата нивото на Марица е повишено с около 70 сантиметра. Прогнозите за ново покачване са заради големите количества паднали валежи в региона и влажната земна повърхност, която не може да поеме водата.

“След около 12 часа ще бъде върхът на високата вълна по реката, но тя ще бъде приблизително по средата между стойностите за жълт и оранжев цвят, което означава при Пловдив повишение с 1,20 на нивото спрямо вчера, когато започна и реалното повишение”, каза инж. Никола Кърнолски – директор на Басейнова дирекция-Пловдив.

И след очакваното покачване нивото на Марица ще бъде на метър и половина под критичния минимум. В петък пикът на високата вода по реката ще бъде край Харманли, където очакваното повишение е с около 130 сантиметра. Въпреки предстоящото повишение нивото на Марица, ситуацията в региона се нормализира.

Продължава да се покачва и нивото на река Дунав, предупреди изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на реката в Русе инж. Павлин Цонев. Заради идващите от Сърбия високи води и обилните валежи в Западна България всички съоръжения, диги и притоци са поставени под денонощно наблюдение. Най- високо в момента е нивото при Видин - 684 см, като покачването през последното денонощие е 30 см. При Лом водата се е вдигнала с 46 см - до 670, а при Ново село с 20 см - до 620 см.

Днес Шотландия гласува за независимост от Великобритания

Референдумът по въпроса за независимостта на Шотландия от Великобритания ще се състои
днес. Според официалните данни, за участие в гласуването са регистрирани 4.3 милиона души от 5.3-те милиона жители. Въпросът, на който предстои да се даде отговор, е формулиран така: „Трябва ли Шотландия да стане независима страна?“. Вотът може да прокара пътя към независимостта на редица проблемни региона в ЕС.
Ето какво казаха видни личности от Обединеното кралство по повод референдума за независимост:

Кралица Елизабет II: „Надявам се, че хората внимателни ще помислят, преди да гласуват“.

„Нашият съюз е скъп. Не го разтурвайте! Нека никой в Шотландия да не се съмнява: ние отчаяно искаме вие да останете... Не искаме това семейство от народи да бъде разкъсано на части“, каза британският премиер Дейвид Камрън. „Ако останем заедно, ние ще можем да изградим едно по-добро бъдеще за нашите деца. Можем да направим така, че нашето бъдеще да бъде достойна наша история, защото втори шанс няма да имаме. Ако Обединеното кралство се разпадне, то това ще е завинаги“, каза още той.

Премиерът на Шотландия Алекс Салмонд: „Няма от какво да се боим. Ще сме близки приятели, Шотландия и САЩ, както винаги, ще бъдат близки съюзници“.

Известният шотландски актьор и изпълнител на ролята на Джеймс Бонд Шон Конъри: „Като шотландец съм убеден, че възможността за обявяване на независимост е твърде добра, за да не се възползваме от нея. С други думи – нищо не дава повече пространство за творчество, отколкото създаването на нова държава“.

Музикантът Пол Макартни: „Искаме да знаете ние ценим обединяващите ни връзки на гражданството, изразяваме надежда, че вие ще гласувате за тяхното запазване“.

Авторката на книгите за малкия вълшебник Хари Потър Джоан Роулинг: „Моите съмнения относно независимостта нямат нищо общо с липсата на вяра в шотландците и в постиженията на Шотландия“.

Известният футболист Дейвид Бекъм: „Искренно се надявам, че ще гласувате за запазването на историческите връзки между нас: тази връзка вече няколко века ни носи ползи. Това, което ни обединява, е повече от онова, което ни разединява“.

Легендарният треньор Алекс Фъргюсън: „Ние сме просто част от единното британско семейство“.

Певицата Сюзън Бойл: „Горда съм с това, че съм шотландка, аз съм патриотка и се гордея със своето наследство и със страната си. Но не съм националистка“.

Музикантът Род Стюърд: „Не бих искал Обединеното кралство да се разпадне. То винаги е било дом за всички... Ако е него шотландците се чувстват добре, то аз ще съм щастлив“.

На тази дата: 18.9.1698г. В парижката Бастилия е преместен тайнствен човек с желязна маска

18.9.1698 г. в парижката Бастилия е преместен от Пиемонт тайнствен затворник - човек, с желязна маска на лицето. Това е един от малкото достоверни факти от неговия живот, дал почва за многобройни хипотези за истинското име и произход на затворника.

Известно е, че затворникът пристига в Бастилията с надзирателя си Бенин Доверн дьо Сен-Мар, бивш мускетар, един от верните хора на Франсоа Мишел Льо Телие дьо Лувоа, министър на краля-слънце Луи XIV. Това също е потвърдено от запис в регистъра на Бастилията, направен с мастило: „В четвъртък, 18 септември, в 3 ч. следобед пристигна г-н дьо Сен-Мар, комендант на Бастилията, от остров Света Маргарита, водейки със себе си един затворник, който му е поверен още от Пинероло и когото той държи винаги с маска и чието име не се казва”.

От това излиза, че затворникът следва дьо Сен-Мар при всичките му премествания от крепост на крепост - от Пинероло, която Сен-Мар е командвал между 1665 и 1681 г., след това в Exilles между 1681 и 1687 г., на остров Света Маргарита от 30 април 1687 до 1698 г. и накрая в Бастилията. Той е докаран в Бастилията в покрита носилка и, съгласно предписанията, е заключен в едно от най-глухите подземия на крепостта-затвор, като с него е забранено да се разговаря. Живее в безмълвие и самота в килията си дълги пет години и умира на 19 ноември 1703 г. в Бастилията.

След 86 години парижани превземат с щурм Бастилията. Великата френска революция прави възможно обнародване на архивите на страшната крепост-затвор. Разкрити са вековни тайни, изяснена е съдбата на много жертви на кралския произвол. Но загадката на „Желязната маска” остава неразгадана.

Историци и писатели изграждат различни хипотези за личността на тайнствения мъж. Сред най-разпространените хипотези е, че това е граф Вермандуа, син на Луи ХІV от госпожица Дьо Ла Валиер. Принцът официално е обявен за мъртъв, покосен от чума, но се твърди, че е хвърлен в затвора за това, че е ударил плесница на дофина Луи.

Особено настойчиви са версиите, считащи, че „Желязната маска” е доведен брат на „краля-слънце”. Предполага се също, че затворникът може да е роден брат на Луи ХІV, негов близнак, който е изолиран заради опасност от междуособици в страната.

Вицове, септември 2014г.

СмЕх

Хвалят се един на друг строители.
Французина:
- Ние в понеделник в 8:00 почваме да строим фабриката за самолети. В четвъртък вече първия лети към Ню Йорк!
Американеца:
- Това е нищо: ние в понеделник в 8:00 почваме да строим фабриката за танкове. В сряда вечерта първия вече се сражава в Ирак!
Нашенеца небрежно:
- Ние към 9:30 в понеделник почнахме да строим винпрома и в 10:15 всички бяха пияни
***

Българска болница - това е място, където досадни пациенти пречат на лекарите и сестрите да си обработят документацията.
***

Мислех си, че съм най-невероятния любовник, доде не разбрах, че моята приятелка имала астма...
***

Говорите ли някакви чужди езици?
- Аааа, не! Патриот съм.
***

" Парите или живота!". Мисля си :
Подходящо име за болница .
***

От 1 до 4 клас родителите питат:
-Колко ти писаха днес?
От 5 до 8 :
-Имаш ли много домашни?
От 9 до 12:
-Ходи ли днес на училище?
***

- Ммм..много хубаво винце... усеща се, че e отлежало!!!
- Брат, остави оцета, ще ни трябва за салатата..
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 17 септември 2014 г.

Пълен списък на агентите на ДС-кандидати за депутати

Комисията по досиетата разкри кои лица, регистрирани за кандидати за народни
представители, са работили и за комунистическата Държавна сигурност.

98 общо са бившите сътрудници на ДС в листите. Най-много имат БСП - 14, на второ място са Коалиция "Патриотичен фронт" - с 12, третото място си делят ДПС и АБВ - с по 11 кандидат-депутати агенти на ДС, следвани от ББЦ - с 9, "Нова алтернатива"  - с 6, "Партия на зелените" и "Левицата и Зелена партия" са с по 5 души, както и ГЕРБ и т.н.

Проверката е направена на 2 996 лица от общо 5 232 души, тъй като 2 236 кандидат-депутати не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона.

Пълен списък на сътрудниците на ДС по партии, които са ги издигнали:

ПП ГЕРБ:

- Любомир Димитров Христов / Хари - в 30-и МИР-Шумен;

- Николай Пенев Атанасов - в 18-и МИР-Разград;

- Румен Иванов Иванов - в 8-и МИР-Добрич;

- Стефан Иванов Дедев - в 16-и МИР-Пловдив;

- Тодор Костадинов Губатов / Тушев - в 8-и МИР-Добрич.

ПП ДПС:

- Ахмед Ахмедов Башев / Манол - в 1-и МИР-Благоевград;

- Байрамали Наим Идриз / Николай - в 17-и МИР-Пловдив;

- Янко Александров Янков - в 21-и МИР-Сливен;

- Стоян Генчев Стоянов / Йордан - в 6-и МИР-Враца и в 24-и МИР-София;

- Рамадан Байрам Аталай / Вергил - в 20-и МИР-Силистра;

- Мехмед Юмер Юмер / Свилен - в 20-и МИР-Силистра;

- Мехмедали Зейнал Гази / Христов - в 21-и МИР-Сливен;

- Лютви Ахмед Местан / Павел - в 9-и МИР-Кърджали и в 29-и МИР-Хасково;

- Красимир Романов Асенов / Пенев - в 16-и МИР-Пловдив;

- Дауд Мехмед Ибрям / Искренов - в 19-и МИР-Русе;

- Джемал Мурад Чобан / Пеев, Искрен - в 21-и МИР-Сливен.

Коалиция "България без цензура":

- Валентин Цветанов Митов – в 25-и МИР-София;

- Феим Хабиб Мендерес / Янко - в 9-и МИР-Кърджали;

- Христо Атанасов Коев / Християн - в 18-и МИР-Разград;

- Николай Стефанов Радулов - в 25-и МИР-София;

- Красимир Цветанов Игнатов / Павлов - в 4-и МИР-Велико Търново;

- Йордан Войков Добрев / Теменуга - в 20-и МИР-Силистра;

- Димитринка Димитрова Арсова / Самотната - в 20-и МИР-Силистра;

- Васко Николаев Марков / Манчев - в 26-и МИР-София-област;

- Иван Евгениев Могилски / Кула - във 2-и МИР-Бургас и в 13-и МИР-Пазарджик.

Коалиция "Реформаторски блок":

- Владимир Иванов Матеев / Филип - в 18-и МИР-Разград;

Коалиция "БСП лява България":

- Васил Петров Коларов - в 26-и МИР-София-област;

- Румен Василев Гечев / Економов - в 15-и МИР-Плевен;

- Стефан Дянков Стефанов - в 25-и МИР-София;

- Христофор Ефтимов Христов / Русе - в 23-и МИР-София;

- Добромир Мартинов Задгорски / Роман - в 29-и МИР-Хасково;

- Емил Ценов Георгиев / Станислав - във 2-и МИР-Бургас;

- Таско Михайлов Ерменков - в 21-и МИР-Сливен;

- Марин Йорданов Маринов / Огоста - в 12-и МИР-Монтана;

- Минчо Мънчев Минчев / Арабаджиев - в 15-и МИР-Плевен;

- Младен Ясенов Пачеджиев / Павел - в 1-и МИР-Благоевград;

- Сиво Петров Сивов / Каров - в 21-и МИР-Сливен;

- Нако Райнов Стефанов - в 12-и МИР-Монтана;

- Недим Хафъз Ибрахим Генджев - в 30-и МИР-Шумен;

- Нешо Цанков Нешев / Хоризонт - в 3-и МИР-Варна.

Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане):

- Валенто Александров Василев – в 15-и МИР-Плевен;

- Валери Горанов Младенов / Румен - в 23-и МИР-София;

- Венизел Кирилов Чунгрушанов / Стоян - в 5-и МИР-Видин;

- Володя Василев Кенарев / Методи - "АБВ" – в 19-и МИР-Русе;

- Георги Сеферинов Георгиев / Морозов АБВ – в 26-и МИР-София-област;

- Димитър Иванов Костов / Кобаков - коалиция "АБВ" – в 17-и МИР-Пловдив;

- Лъчезар Стаменов Никифоров / Еделвайс - в 14-и МИР-Перник;

- Димитър Петров Бабиков / Христо - в 17-и МИР-Пловдив;

- Марин Славчев Черкезов - в 3-и МИР-Варна;

- Райчо Борисов Костадинов - във 2-и МИР-Бургас;

- Стайко Иванов Спиридонов / Петко в 13-и МИР-Пазарджик.

ПП "Атака":

- Красен Георгиев Стефанов – в 16-и МИР-Пловдив;

- Радко Пенчев Радев / Димитров - във 2-и МИР-Бургас;

- Станислав Тодоров Станилов / Светлин - в 7-и МИР-Габрово и в 13-и МИР-Пазарджик;

- Сергей Георгиев Зайранов / Калоянов - във 2-и МИР-Бургас.

Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО":

- Антоанет Николаев Атанасов / Бонев - в 28-и МИР-Търговище;

- Васил Димитров Атанасов / Таис - в 10-и МИР-Кюстендил;

- Христо Младенов Георгиев / Терзийски - в 10-и МИР-Кюстендил;

- Тодор Маринов Василев / Димов - в 26-и МИР-София-област;

- Красимир Дончев Каракачанов / Иван - в 15-и МИР-Плевен и в 25-и МИР-София;

- Стефан Георгиев Солаков - в 13-и МИР-Пазарджик;

- Любомир Александров Желев - в 28-и МИР-Търговище;

- Илиян Митов Игнатов / Спартак - в 25-и МИР-София;

- Иван Йорданов Георгиев / Алексиев - в 31-и МИР-Ямбол;

- Димитър Никифоров Анков / Цене - в 25-и МИР-София;

- Велизар Пенков Енчев – в 26-и МИР-София-област;

- Георги Дражев Атанасов / Иванов - в 30-и МИР-Шумен.

Коалиция "Левицата и Зелена партия":

- Александър Борисов Благоев / Тенев- в 1-и МИР-Благоевград и в 23-и МИР-София;

- Николай Александров Анев / Николов - в 24-и МИР-София и в 26-и МИР-София-област;

- Любомир Тодоров Терзиев / Коларов - в 4-и МИР-Велико Търново и в 16-и МИР-Пловдив;

- Боян Борисов Киров / Кирил, Петров - в 27-и МИР-Стара Загора и в 31-и МИР-Ямбол;

- Величко Кирилов Станков / Васко - в 9-и МИР-Кърджали.

ПП "Нова алтернатива":

- Александър Велков Петров / Мирчев - в 14-и МИР-Перник;

- Йордан Стефанов Михтиев / Иван - в 3-и МИР-Варна и в 4-и МИР-Велико Търново;

- Ангел Николов Цветанов / Светльо - в 1-и МИР-Благоевград;

- Николай Ангелов Минев - в 22-и МИР-Смолян;

- Ивайло Стоянов Съев / Николай - в 23-и МИР-София;

- Стефан Драгиев Марков / Киров - в 6-и МИР-Враца и в 25-и МИР-София.

"Партия на зелените":

- Александър Томов Сурталов / Иванов -  "Партия на зелените" в 3-и МИР-Варна и в 8-и МИР-Добрич

- Иван Георгиев Проданов / Роза - ПП "Партия на Зелените" в 13-и МИР-Пазарджик;

- Лозан Стайков Стефанов / Здравков - ПП "Партия на зелените" във 2-и МИР-Бургас;

- Христо Николов Дунчев - в 18-и МИР-Разград и в 28-и МИР-Търговище;

- Мемиш Мустафов Мустафов / Вихър - в 3-и МИР-Варна и в 30-и МИР-Шумен.

Република БГ:

- Ангел Тодоров Сотиров / Гунди - в 14-и МИР-Перник.

ПП "Българска социалдемокрация":

- Боян Богданов Петков / Морозов - в 24-и МИР-София и в 26-и МИР-София-област.

"Социалдемократическа партия" (СДП):

- Веселин Димитров Стефанов – във 2-и МИР-Бургас.

ПП "Обединена България" (ОБ):

- Венцислав Николов Николов / Чавдар - в 18-и МИР-Разград и в 23-и МИР-София.

ПП "Нова сила":

- Георги Миланов Георгиев / Огнян - в 16-и МИР-Пловдив и в 17-и МИР-Пловдив-област;

- Димитър Борисов Чинакчиваров / Лом - в 22-и МИР-Смолян;

- Леонид Димитров Григоров / Гогич - в 25-и МИР-София;

- Найден Каменов Рангелов / Караиванов - в 5-и МИР-Видин и в 12-и МИР-Монтана.

ПП "Нова България":

- Живко Емилов Чапъров / Росен - в 19-и МИР-Русе;

- Николай Славчев Серафимов / Васил - в 16-и МИР-Пловдив.

ПП "НДСВ":

- Ленин Александров Симеонов / Соколов - в 14-и МИР-Перник;

ПП "Движение 21":

- Петьо Иванов Бозуков / Аспарухов - в 29-и МИР-Хасково;

- Пламен Марков Марков / Якимов - в 29-и МИР-Хасково;

Коалиция "Десните":

- Румен Златанов Найденов / Попов, Иванов - в 16-и МИР-Пловдив.

Делян Пеевски не "страхува" Цветан Василев

„Не от мен трябва да се страхува Цветан Василев, а от хилядите вложители в КТБ, които очакват от Цветан Василев не игра на криеница, а сериозни отговори на въпросите – къде са техните пари и как ще им бъдат възстановени от банката”.  

Това казва в обръщение до медиите Делян Пеевски в отговор на „новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство”.

Епистоларната медийна изява на Пеевски дойде броени часове след тв интервю на адвоката на банкера Христо Ботев пред Нова телевизия.

Хвърлиха украински депутат в кофа за боклук! Видео

Вчера украинският депутат Виталий Журавский бе хвърлен в кофа за боклук пред парламента
в Киев от разгневена тълпа.

Според Журавский и очевидци на случилото се става дума за предизборна провокация, тъй като контейнерът бил докаран предварително и тълпата е чакала депутатът само да отиде на работа.

Пред местна телевизия народният представител обяснил, че най-вероятно негов политически опонент е организирал всичко това.

Журавский е зам.-председател на парламентарната група "Икономическо развитие" и един от авторите на одобрения вчера закон за лустрацията.
ВИДЕО

Цветан Василев е на свобода

Съдът в Белград реши Цветан Василев да бъде пуснат от ареста срещу подписка. Това е най-леката мярка за неотклонение. Така той ще изчака на свобода екстрадицията си в България.

Късно снощи, около 21.00 ч. местно време, банкерът Цветан Василев е бил разпитван в Сръбския висш съд. Днес бе гледана мярката му за неотклонение.


Цветан Василев се предаде сам вчера в криминалното управление на Нови Белград, придружен от сръбски адвокат. Първите думи на банкера са били: „Взех най-лесното решение”.

„Ислямска държава” иска да убие папа Франциск

Ислямистите от „Ислямска държава” планират покушение срещу живота на папа франциск.
Това предупреди иракски дипломат само дни преди посещението на папата в Албания, пише The Independent.
Хабиб ал Садр, който е посланик на Ирак във Ватикана от 2010 г. насам, алармира, че една от целите на групировката е убийството на папата и предупреди, че заплахите на джихадистите са достоверни и заслужават да им бъде обърнато сериoзно внимание. Дипломатът призна, че няма „конкретни данни” или разузнавателна информация, но посочи, че извършеният от тях „геноцид” на йезидските християни и унищожението на свещени ислямски обекти е показателно за техните намерения.

„Намеренията на самопровъзгласилата се „Ислямска държава“ са ясни – те искат да убият папата“, каза ал Садр за La Nazione.

Възможността за заплаха за живота на 77-годишния папа Франциск стана доста актуална по-рано през годината, след като той призова за „спирането“ на „Ислямска държава“ заради геноцида на групировката по отношение на 40 000 християни в Ирак. През август стана известно, че сигурността в Рим е била затегната, след като израелски официални лица са предупредили, че групировката е взела на мушка папата за това, че ги е осъдил.

Ватикана омаловажи риска за живота на понтифа, като говорителят Федерико Ломбарди зави пред Catholic News Agency: „Това не е сериозно. Във Ватикана не сме особено притеснени, Новината е безпочвена“.

Междувременно бе съобщчено, че ВВС на САЩ са нанесли нови удари по цели на групировката „Ислямска държава” югозападно от Багдад и северозападно от административния център на Иракски Кюрдистан – Арбил. При удара са унищожени камион и укрепления на екстремистите. При други три удара в района на Багдад е бил повреден още един товарен автомобил и е унищожено зенитно-артилерийско оръдие, както и две неголеми лодки на река Ефрат, които са се използвали за снабдяване.

На тази дата:17.9.1898г. Ражда се Христо Смирненски

Христо Смирненски е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската
империя, днес Килкис, Гърция. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София. Работи известно време като вестникар и репортер, а също и като писар.
През октомври 1912 г. започва Балканската война и на двадесет и петия ден от същия месец българските войски освобождават Кукуш. Смирненски е едва на 13 години. Радостта на населението обаче е твърде кратка. След победата между балканските съюзници изникват разногласия и избухва Междусъюзническата война. Пред опасността от настъпващите гръцки войски жителите напускат Кукуш, градът е опожарен. Семейството на Димитър Измирлиев заедно с хилядите бежанци се отправя да търси спасение и препитание в София. Въпреки състоянието на мизерия, в което се намират, Димитър Измирлиев и жена му държат децата им да учат. Христо се записва в Техническото училище, но заедно с по-малкия си брат Анастас помага в издръжката на семейството — продават вестници.

От началото на 1915 г. по примера на по-големия си брат, хумориста Тома Измирлиев (1895–1935), 16-годишният Христо започва да сътрудничи на хумористичните издания — най-напред на вестник „К’во да е“, където за пръв път се подписва с един от най-известните си псевдоними като хуморист — Ведбал. От следващата година той публикува хумористични стихове и фейлетони в „Българан“, „Родна лира“, „Художествена седмица“, „Смях и сълзи“, „Барабан“, „Сила“. Необикновено находчив и плодовит, Ведбал, въпреки младостта си, става един от най-търсените и популярни за онова време хумористи. През 1917 г. за пръв път се подписва с псевдонима Смирненски, с който остава в класиката на българската литература.
След навлизането си в гражданския живот Смирненски става член на редакционната колегия на „Българан“, но същевременно изкарва прехраната си първоначално като писар II разред в Управлението по транспорта, по-късно като карнетист, а след това е чиновник в Дирекцията на стопанските грижи, репортер, касиер, редактор, коректор.

Периодът на 1919 и 1920 година е бурен в живота на София, време на социални сблъсъци. През ноември 1919 г. по решение на Комунистическата партия започва да излиза седмичното хумористично художествено-литературно списание „Червен смях“. Участието на Смирненски в списването му има решаващо значение за него — хуморът му става все по-социално насочен. Той участва в демонстрации и митинги, на които се поставят искания за амнистия на осъдените войници, подобряване материалното положение на трудещите се и др. Постепенно социалната принадлежност на Смирненски става решаващ фактор в идеологическите му възгледи и той се пропива със съзнанието, че е боец на пролетариата. През пролетта на 1920 г. става член на Комунистическия младежки съюз, а през 1921 г. — на Комунистическата партия.

1920 г. е преломна в творческия път на Смирненски. Лявата критика оценява естетическите му търсения и творби създадени до този момент като прояви на „декадентския“ символизъм, като поетически постижения, които не дават никакви основания „да се предположи за яркия му поетически талант“. Първото си истинско стихотворение, както твърди тази социалистическа литературна критика, Смирненски пише за първомайския брой на „Червен смях“. Стихотворението се казва „Първи май“:

Да спрат фабричните комини
и всеки черен труд да спре
и туй намръщено море
от морни роби и робини
да озари и приласкай
усмивката на първи май!

След това свое стихотворение Смирненски започва цяла поредица, публикувана на страниците на „Червен смях“: „Ний“ (26 юни 1920), „Червените ескадрони“ (3 септември 1920), „Улицата“ и „Утрешния ден“ (24 септември 1920), „Херолди на новия ден“ (15 октомври 1920), „Северно сияние“ (29 октомври 1920), „През бурята“ (6 януари 1921), „Бурята в Берлин“ (13 януари 1921), „Йохан“ (27 януари 1921) и др. В партийните издания „Червен смях“ и „Работнически вестник“ виждат бял свят няколко десетки негови творби, представляващи ярко новата естетическа линия в творчеството на поета.

В края на февруари 1922 г. партийното издателство „Общо работническо кооперативно дружество «Освобождение»“ отпечатва втората и последна издадена приживе стихосбирка на Смирненски — „Да бъде ден!“. Отпечатана в 1500 бройки, сбирката се разпродава бързо и няколко месеца по-късно кооперативното дружество „Освобождение“ пуска второ издание. „Да бъде ден!“ въвежда поета като ярко талантлива и добре отграничена индивидуалност — творец, чието творчество е силно социално ангажирано, което носи новия ценностен модел, новите обществени и естетически каузи в разноликата българска литература на второто десетилетие на XX век. С „Да бъде ден!“ Смирненски излиза извън границите на политическата и идеологическа ангажираност и заявява безкористното пламенно човеколюбие, бляна за щастие на човечеството, превърнали се в негова творческа философия. Тук именно Смирненски най-ярко се сближава с нравствения заряд на Ботевите творби и средството, което Ботев намира за противопоставяне срещу човеконенавистничеството — борбата, революцията.
През пролетта на 1921 г. Смирненски заболява от паратиф и през лятото заминава в рилското село Радуил, за да се лекува. Завърнал се в София, той продължава да пише и публикува лирически, хумористично-сатирични стихове и фейлетони. Във връзка с една стачка на тютюневите работници той пише стихотворението „Жълтата гостенка“ (15 юли 1922). През 1922 г. отново се чувства недобре и през лятото отново заминава за Радуил, при свои приятели. Там прекарва един особено плодотворен месец. Тук той написва стихотворенията „Юноша“ и „Каменарче“, фейлетоните „В трена“ и „В Самоковския общински съвет“, импресиите „Босоногите деца“ и „Смело, товаришчи!“, очерците „Пожар в Рила“ и „Куртова поляна“. В началото на септември е в Чамкория, където работи като измервач в горското стопанство. В края на годината се завръща в София и до първите месеци на 1923 г. е в период на особена творческа активност. Пише „Зимни вечери“, „Роза Люксембург“, „Съветска Русия“ и сатирата „На гости у дявола“.

Туберкулозата не подминава и Смирненски. В началото на април поетът неочаквано получава кръвоизлив и лекарите откриват каверна. Лекарските препоръки за чист въздух, силна храна и пълно спокойствие обаче са непосилни за бедния Христо. Родителите му наемат слънчева стая в Горна баня и там състоянието му се стабилизира. Но и тук Смирненски не престава да твори и да посреща множество посетители. В края на май е отпечатана и последната му творба — сатирата „Приказка за стълбата“, в която поетът разобличава политическите ренегати, въздигнали се от социалните низини и станали „принцове“. Тази сатирична творба на Смирненски неслучайно е посочена от българската литературна критика за най-зрялата в неговото творчество. Не само тези ренегати засяга тя. Отнася се и за „всички, които ще кажат: Това не се отнася до мене“ — онези, които се изкачват по стълбата (на властта, но и на живота) с цената на убежденията си, на нравствеността си, която продават на Дявола, за да стъпят на всяко едно ново стъпало.

Нов кръвоизлив на 5 юни прави състоянието му критично. Той незабавно трябва да постъпи в санаториум, но свободно легло не се намира. Лекарският съвет поставя безнадеждна диагноза — милиарна туберкулоза. Превратът от 9 юни 1923 г. оставя Смирненски без храна и лекарства за цели два дни. Той е преместен спешно в близък частен санаториум, но твърде късно. Около 6:30 ч. сутринта на 18 юни 1923 г. той издъхва, малко преди да навърши 25-годишна възраст. „Поиска лист да пише, но това си остава последното негово желание“, спомня си по-късно сестра му. Тялото на Христо е изложено в църквата „Свети Крал“ още по пладне същия ден, където прочувствено слово произнася Гео Милев.