събота, 27 септември 2014 г.

Политици и олигарси лапат от фотоволтаични централи в България! Вижте кой колко

Бивши депутати, любовници и роднини на политици и олигарси са най-големите собственици
на фотоволтаични централи в България. Те печелят милиони левове годишно за сметка на българския данъкоплатец. Решението на Народното събрание от 2007 г. за гарантиране на високи изкупни цени на ВЕИ – енергията е една от основните причини за колапса на енергийната ни система и за натрупаните от НЕК задължения от над милиард лева.
Проучване на специализирания сайт CleanTechnica от юли 2013 г. показва, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. След нас са дори и световните икономически сили Германия и САЩ. Класацията показва, че у нас има 108,98 Мвт новоинсталирани фотоволтаични мощност на 1 млн. души, а общо новоинсталираните мощности са 767 МВт. Бедна България е и глобален лидер и в съотношение към БВП – у нас имаме 17,80 МВт инсталирана мощност на всеки 1 млрд. долара БВП, показва още статистиката на CleanTechnica.

Ветроенергийните паркове са базирани основно в Североизточна и Централна България. Проверката показа, че те се управляват от 178 фирми. В Българската фотоволтаична асоциация членуват 250 фирми от соларния бранш, показва справка в сайта на организацията.

Очаквано, един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова – бивша приятелка и бизнес партньорка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише столичен сайт. От години тя сред основните ВЕИ – лобисти, а нейната Българо-американска кредитна банка се занимава основно със „зелени проекти“.

Контролираната от нея компания „Дисиб“ е най-големият играчи на пазара. Проверка в Търговския регистър показа, че съдружник във фирмата с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът й „Си Ес Ай Еф“. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на доизграждане. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв.

Простите сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху печалбата, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. годишно на държавния бюджет.

Разследваният бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора. Както BPost.bg писа неотдавна, Ивайло Главинков е съдружник в множество фирми от ВЕИ сектора, като в 5 от тях той си партнира със зам.-председателя на фотоволтаичната асоциация Владимир Аличков. Най-солидно участие Главинков има в дружеството „Солар вижън“, където държи 30%. Няколко от дружествата са взели милиони евро изгодни кредити от държавната Българска банка за развитие. Като народен представител, Христо Бисеров направи всичко възможно за приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници, гарантиращ огромните печалби на собствениците на фотоволтаици.

Най-големият защитник на ВЕИ е бизнесменът Никола Николов. Той е бивш министър в правителството на Иван Костов и в края на 90-те години на миналия век беше известен като лидер на бизнес кръга „Агнешките главички“. В момента е член на Българската фотоволтаична асоциация и редовно изразява мнение пред медиите по проблемите на бранша.

Преди време ексдепутатът от БСП Антон Кутев обяви, че по време на управлението на Бойко Борисов към мрежата са били присъединени десет пъти повече ВЕИ, отколкото при управлението нао тройната коалиция. Кутев преброи 30 основни играчи. Сред тях са Валентин Златев и „Лукойл Енерджи“, чиито годишни приходи от ВЕИ са 17-18 млн. лева.

В далаверата очаквано е и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев, който печели по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Златоград“ Николай Вълканов. Години наред, той бе сред най-приближените на Ахмед Доган и ръководеше част от тайния бизнес на ДПС.

7,6 млн. лв. годишно от фотоволтаици печели и общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Тодор Начев. Фирми с участието на Владимир Аличков, който бил пряко свързан с тогавашния зам.-министър в МОСВ Евелина Василева, имат 6,7 млн. лева годишна печалба от зелената енергия.

Компании на Светослав Донев, пряко свързан със злополучната еврокомисарка Румяна Желева, прибирали годишно по около 4,6 млн. лв.

В челната десятка по пазарен дял при вятърните паркове са „Гео пауър“ ООД и американската АES, която е собственик и на ТЕЦ „Марица-изток 1″. Двете дружества изградиха вятърен парк „Свети Никола“ с мощност 156 МВт на стойност 270 млн. евро. В своебразната класация е „Ветроком“ ЕООД с двата вятърни парка „Ветроком“ и „Контакт консул“, с обща мощност 72,5 мегавата. Двата парка са 100% собственост на швейцарската ALPIQ Holding. На трето място е испанското дружество „Еолика България“ ЕАД, което построи вятърен парк „Суворово“ за около 103 млн. евро. Мощността е 103 млн. евро.

Малка фотоволтаична централа има и кандидат – депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Фирмата му „Виа Кънсракшън“ ЕООД е собственик на фотоволтаична централа на покрива на стопанска сграда и трафопост в местността „Жингов бряст“ край село Гайтаниново, община Хаджидимово. Цялата инвестиция е за около 90 000 лв. ВЕИ-централата им сключен договор с ЧЕЗ.

През 2011 г. бившият министър на земеделието и храните в кабинета на Симеон Сакскобургготски - Мехмед Дикме и съдружникът му Светослав Бобойчев прибират 5 млн. евро от продажбата на две ВЕИ фирми на "Самсунг". Дваматана практика са продали дружества, чийто единствен капитал са получени през същата година разрешения за строеж на фотоволтаични централи край Враца.

Краси Велчев вдигна малкия си самолет за Кулезич

Кандидат-депутатът на ГЕРБ Красимир Велчев вдигна своя частен самолет, за да повози водещата Люба Кулезич. Нейната реакция, след като слезе от аероплана, бе, че самолетът му е малък.
Според политикът, неговото небесно возило е евтино, купил го на старо, произведено е 1994 година. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се е возил, защото НСО не позволява подобни рискови разходки.

"Пилотирането е по-лесно от автомобила - тук можеш и нагоре и надолу", коментира уменията си в небето Красимир Велчев. Когато разговорът потръгна в посока към политиката Велчев коментира поведението на ДПС. "По приказките на лидера Лютви Местан, разбирам..., дали е за камера", попита Велчев. След това подканен от водещата сподели изводите си. "Първо казват, че на новата власт ще дадат не 100, а 300 дни. Вчера язвително и злобно предупредиха, че сегашното правителство масово уволнява техните кадри. Подтекстът е: "Ние 300 дни няма да ви пречим, но нашите кадри няма да пипате. Няма как да направим реформи без да разрушим някои установени системи", допълни Велчев.

Десетте най-странни фобии

Всеки човек се страхува. Когато обаче този страх е ирационален и продължителен към дадено
нещо или ситуация, вече става въпрос за фобия. Може би всеки е чувал за една от най-разпространените фобии – клаустрофобията. Това е страх от затворени пространства и се среща много често. Ето кои са десетте най-необичайни фобии:
1. Плутофобия
Плутофобията е страх от богатство. Парадоксално е, защото всички хора се стремят към по-добро финансово положение. Е, на някои може би им идва малко в повече.
2. Птеронофобия
Това е страх от гъделичкане с пера. Гъделичкането обикновено се свързва с положителни емоции, но явно някои хора не го приемат по този начин.
3. Селенофобия
Селенофобията е страх от луната. Някои хора отказват да напускат дома си вечер, когато се вижда луната, защото им е твърде плашещо.
4. Декстрофобия
Декстрофобията е страх от предмети върху дясната страна на тялото. Тази фобия остава много неясна и за психолозите, които не могат да си обяснят откъде идва този страх за предмети върху тялото само от дясната страна.
5. Ифифалофобия
Това е страх от ерекция. Среща се при мъжете и при жените. Лечението изисква много време – може да продължи от няколко месеца до няколко години.
6. Неофобия
Неофобията е страх от всичко ново – независимо дали е ново изживяване или нов предмет. Често нежеланието да се научи нещо ново може да се обърка със страх. Често при децата и възрастните хора неофобията може да причини пристъпи на паника.
7. Сиофобия
Това е страх от сенки. Всички сме чували за страха от собствената си сянка, но за някои хора явно това се приема буквално. Сиофобията може да предизвика сухота в устата, пристъпи на паника или повишена сърдечна честота.
8. Погонофобия
Погонофобията е страх от бради. За повечето мъже е нормално да имат брада или поне да бъдат с леко набола брада. Има хора обаче, на които какъвто и да е вид окосмяване на лицето ги плаши.
9. Трискадекафобия
Това е страх от числото 13. Трудно е да се прецени къде е границата между силното суеверие при някои хора и наистина страдащите от трискадекафобия. Хората, които страдат от тази фобия стават изключително загрижени и притеснени за всичко, свързано с числото 13.
10. Гимнофобия
Гимнофобията е страх от голотата. Това не е просто по-засилена форма на срамежливост. Гимнофобията е страх от това човекът да види себе си или някой друг гол. Според психолозите едни от причините за това състояние са, че човек се чувства беззащитен, има проблеми със сексуалността, изпитва чувство на малоценност или всички взети заедно.

Излъгани от Бареков днес ще протестират пред офиса на ББЦ

Служителите на "Ноу фрейм медия" са насрочили протест за днес, 27 септември, пред офиса на Бареков в София. Тяхното становище е, че са били освободени на 30 май 2014 г. без предупреждение, като им е било казано да не се притесняват за заплатите си. До този момент нямало никаква информация кога ще си получат дължимото, а когато са опитвали да се срещнат с Бареков в офиса му се сблъсквали с неговата охрана.

Николай Бареков има претенции да получи 4,5 млн. лв. от телевизиите ТВ 7 и Нюз 7 и това е причината служители в неговата фирма "Ноу фрейм медия" да не са получавали заплати. Това се твърди в съобщение до медиите, разпространено от пресцентъра на партията му "България без цензура".
Изпълнителният директор на ТВ 7 Емил Кошлуков отрече телевизията да дължи пари на Бареков.

В съобщението на Бареков се твърди, че към 30 юни т.г. с приключването на пролетния тв сезон "Ноу фрейм медия" ЕАД има да получава 3 млн. лв. без ДДС от "ТВ СЕДЕМ" ЕАД и 1,5 млн. лв. без ДДС от "БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ" ЕАД (собственик на Нюз 7).

Лют скандал с майчиния език на Местан

Страхотен скандал вдигна Лютви Местан по телефона на Нова телевизия. Лидерът на ДПС се оплете в собствените си думи за майчиния език и глобата, която отнесе, като обвини журналистката, че е направила монтаж. Тя категорично отрече: "Кълна се, няма такова нещо!".
"След като направихте абсолютно скандален монтаж на изказването ми в Долни Лозен - там казах, че не е нормално да бъда глобен, ако кажа няколко думи на майчин език, аномалия е за това, че съм глобен, че съм казал няколко думи на майчин език. А не че е ненормално, че всички оратори преди мен са говорилии на български език", избухна Местан.

"Господин Местан, успокойте се. Това не е нормално", отвърна журналистката. Диана Найденова покани Местан да отиде в телевизията, за да изгледа материала. Аз съм глобен от българската държава за това, че съм си позволил да кажа няколко думи на майчин език в предизборната кампания.

На тази дата: 27.9.1529г. Започва първата турска обсада на Виена

На 27 септември 1529 г. турците започват обсада на Виена – първи опит на Османската
империя да завладее столицата на Австрия. Тази обсада е крайната точка на османското нахлуване в Европа и отблъскването на турците слага край на разширението на империята им на Запад, макар че през 1683 г. те правят втори опит за превземането на Виена.
Предистория

През август 1526 г. султан Сюлейман I побеждава войските на унгарския крал Лайош II в битката при Мохач. В резултат на това османците завладяват Южна Унгария, а австрийският ерцхерцог Фердинанд I Хабсбургски, брат на императора на Свещената Римска империя Карл V, предявява претенции към унгарския престол от името на съпругата си Ана, сестра на бездетния Людвиг II.

Фердинанд обаче е признат за крал само в Западна Унгария. В Трансилвания благородникът Йоан Заполя иска короната за себе си и е признат за крал от Сюлейман I, в замяна на което Заполя му става васал в границите на Османската империя. След законодателното събрание в Пресбург (дн. Братислава) на 26 октомври 1526 г. Фердинанд е признат за крал, той тръгва на поход, за да си възвърне контрол над Унгария и в 1527 г. освобождава Буда, но османците контраатакуват и до 1529 г. му отнемат спечеленото през 1527 и 1528 г.

Походът към Виена

На 10 май 1529 г. Сюлейман I потегля на поход от Истанбул с цел да завладее напълно Унгария и да неутрализира заплахата в лицето на Фердинанд и Свещената Римска империя.

Сюлейман I разполага с около 120 000 войници, 500 оръдия и 20 000 товарни камили. Освен спахии (лека кавалерия) и еничари, армията на Сюлейман I включва и молдовци и сърби. Сюлейман действа като върховен главнокомандващ, но през април е назначил великия си везир, бивш гръцки роб Ибрахим паша за сераскер, командир с упълномощия да дава заповеди от името на султана.

Сюлейман се отправя на поход на 10 май 1529 г. и среща пречки от самото начало. Пролетните дъждове, характерни за югоизточна Европа са особено обилни тази година, предизвиквайки наводнения в България и правейки части от пътя непроходим. Много големокалибрени оръдия затъват в калта и трябва да бъдат изоставени, а голям брой камили умират. Сюлейман пристига в Осиек на 6 август, а на 18 август го посрещат значителните кавалерийски сили на Йоан Заполя, който му отдава почит, присъединява се към него и му помага да си върне загубени територии след битката при Мохач, включително Буда, която пада на 8 септември.

Единствено при Пресбург Сюлейман е посрещнат със значителна съпротива, като турският флот в Дунав е подложен на артилерийски обстрел. С напредването на османците виенчани се подготвят за отбрана, като решимостта им е затвърдена от новините за клането на гарнизона на Буда в началото на септември. Фердинанд се оттегля в Бохемия, след като брат му Карл V може да му отдели само малобройни испански пехотинци поради войната срещу Франция.

Гарнизонът на Виена наброява около 17 000 войници и 75 оръдия, а за да се освободят войниците от евентуално пожарогасене, изграждане на укрепления и други дейности, е създадено гражданско опълчение.

Способният австрийски пълководец Вилхелм фон Рогендорф поема командването на гарнизона, а оперативното ръководство е поверено на 70-годишния немски наемник Никлас Граф Салм, който се отличил в битката при Павия през 1525 г. Салм пристига във Виена начело на подкрепление, включващо 1000 немски наемни копиеносци (ландскнехте) и 700 испански мускетари, носещи на врата си “Единадесетте апостоли“ (единадесет куршума и барут за тях), под командването на Луис де Авалос, и се заема с укрепването на 300-годишните стени около катедралата Св. Стефан, където установява главната си квартира.

За да подсигури дълготрайна отбрана на града, Салм барикадира четирите порти и усилва стените, които на някои места не са по-дебели от 1.8 м., издига земни укрепления и вътрешен земен отбранителен вал, сравнявайки сгради със земята, включително извън стените, за да не могат турците да се крият в тях.

Обсадата

На 27 септември турската войска пристига в покрайнините на Виена. Дългият преход коства на османските войски загуби в хора, животни и оръдия, а една трета от пристигналите са спахии, неподходящи за обсадна война. Султанът изпраща трима богато облечени австрийски пленници да преговарят за предаването на града. На свой ред Салм изпраща трима богато облечени мюсюлмани, без да даде отговор. Тогава османската артилерия от 300 оръдия започва да обстрелва стените, но им нанася малки поражения, а стрелците му не постигат по-голям успех.

С разполагането на турската армия гарнизонът на Виена започва набези с цел да попречи на прокопаването на траншеи и минирането, а на 29 септември почти пленяват Ибрахим паша.

Австрийците си дават сметка, че прокопаването на тунели за взривяване на стените представлява по-голяма опасност от оръдейния обстрел. Те откриват копаенето на турски тунели посредством вибрациите във ведра с вода, при чиито индикации австрийците прокопават насрещни тунели, свързват двата тунела и влизат в ръкопашен бой с турците, а понякога взривяват и бурета с барут, при което загиват войници и от двете страни.

На 6 октомври Никлас Граф Салм изпраща 8000 войници да атакуват турските позиции срещу Каринтската порта. Първоначално набегът постига голям успех и разгромява турците, но на връщане войниците се струпват пред портата, поради което турците убиват мнозина от тях.

На 10 октомври огромна турска мина взривява укрепленията при църквата Св. Клара, но опитът на еничарите да нахлуят в града е отблъснат в кръвополитен бой, а дупката е запълнена с дървени греди, подготвени за такъв критичен момент.

На 11 октомври отново завалява дъжд и с провала на минната стратегия шансовете за османска победа се стопяват. Фуражът за добитъка на турците също е на изчерпване, а рани, болести и дезертиране водят до оредяване на войската. Дори елитните еничари изразяват недоволството си от състоянието на нещата. С оглед на обстановката Сюлейман е принуден да обмисли отстъпление.

Той свика военен съвет на 12 октомври, на който решава да бъде направен последен опит за щурм, с обещание за допълнителни награди за войниците. Две мини избухват при Каринтската порта, но пролуките незабавно са запълнени с бурета с мокра пръст. Турците отново са отблъснати от аркебузите и дългите копия на защитниците.

На 14 октомври виенчани чуват писъци от лагера на турците, докато убиват пленниците преди отстъплението си. Някои от защитниците, които вече не предвиждат друго освен предаване, изтълкуват отстъплението на турците като чудо. В Св. Стефан е отслужена благодарствена меса, а камбаните на цяла Виена бият тържествено.

Флотът на турците отново е нападнат при Пресбург. Ранен силен снеговалеж (на 17 октомври) и преследване от страна на австрийците превръща турското отстъпление в катастрофа, в която те губят много войници, продоволствие, животни и оръдия.

Последици

Сюлейман предвожда следващия си поход през 1532 г., но е задържан прекалено дълго при унгарската крепост Кожег, зимата наближава, а Карл V, осъзнал уязвимостта на Виена, събира 80 000 войници, така че вместо да изпълнят плана си, турците отстъпват, опустошавайки Щирия.

Сюлейман заздравява контрола си над Южна Унгария, а опустошението в Хабсбургска Унгария и Австрия, което оставя след себе си, попречва на Фердинанд да предприеме продължително контранастъпление. Султанът закрепва васалното владение на Йоан Заполя като буфер между Свещената Римска империя и себе си.

Двата похода доказват, че Виена е разположена на крайната граница на логистичните способности на турците, но нейното падане би позволило на Сюлейман да зимува в Централна Европа и да нахлуе в раздираната от религиозни войни Германия на следващата година.

Нашествието и обсадата струват живота на десетки хиляди войници и граждани, а хиляди са продадени в робство. Тя слага край на разширяването на Османската империя към сърцето на Европа и началото на дългия ѝ залез като велика военна сила.

Според историка Ролф Адолф Кан „Избавлението на Виена от храбрия гарнизон под пълководството на граф Никлас Салм през 1529 г. е може би по-значимото, макар и по-малко драматично, постижение от освобождението пет поколения по-късно, постигнато главно от усилията на много по-голяма комбинирана армия от имперски и полски сили.“

Фердинанд I издига надгробен паметник в чест на защитника на Виена Никлас Граф Салм, който е ранен при последната османска атака и умира на 4 май 1530 г. Саркофагът му днес е изложен в баптистерия на църквата Фотифкирхе във Виена. Фердинандовият син Максимилиан II по-късно построява летния си дворец Нойгебауде на мястото, където Сюлейман бил опънал палатката си.

Вицове, септември 2014г.

Няма да се загуби...

СмЕх

Две крави си пасяли. Едната:
- Понякога си мисля, че хората се грижат за нас само заради млякото и месото...
Другата:
- Айде стига с твоите конспиративни теории вече!
***

Женският и мъжкият флирт са различни, като художествената гимнастика и футболът.
В повечето случаи, жените излизат на терена само да помахат с лента, докато мъжете излизат с конкретното намерение да вкарат гол.
***

Ако 100 грама са за смелост, то 300 - 400 са за подвизи....
***

Притеснила се майката, че сина й е педераст, и го води на доктор. Доктора й казал, че първо ще го прегледа. Хванал го за рамото и му рекъл:
- Ей, момче, я кажи шетстотин!
- Шееестстооотииин - отговорило момчето.
Почесал се доктора, сложил си ръкавиците и му бръкнал в дупето с пръст:
- Кажи шетстотин бе!
- Едноооо, двеее, триии, чеетирии...
***

Аз съм българин!
Винаги мога да изцедя от тубичката повече паста за зъби , отколкото са вкарали.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 26 септември 2014 г.

Кличко: Пулев никога не е играл в истински мачове! Чакам го

Световният шампион по бокс в тежката категория Владимир Кличко омаловажи досегашните успехи на Кубрат Пулев на професионалния ринг. Украниецът заяви, че предстоящият мач между двамата на 15 ноември ще бъде първият истински двубой в кариерата на българина. Както е известно, Кобрата има 20 мача като професионалист, в които е постигнал 20 победи (11 с нокаут).

„Пулев си спечели правото да бъде претендент. Аз трябва да се бия с него. Мисля че той е добър боксьор, но това ще бъде първият му истински мач. До момента Пулев не е участвал в голяма битка. Сега ще се бие с истински световен шампион. Ще видим на 15 ноември как ще се справи. Аз имам мотивацията. Искам да доминирам над всеки съперник на ринга. Не игнорирам досегашните победи на Пулев. Гледал съм мачовете му. Добре съм изучил неговия стил. Готов съм за него!“, отсече Кличко пред полското издание „gwizdek24”.

Най-скъпите неща на Земята

1. Антиматерия

Цена: $ 100 трилиона за грам
За какво се използва: Смята се, че става за гориво за космически кораби, които ще могат да отиват до далечни разстояния. Диктаторите мечтаят за нея, защото става и за унищожаване на планети - при контакта ѝ с каквато и да е друга материя се отделя огромно количество енергия.


2. Калифорний 252

Цена: $ 27 млн. за грам
За какво се използва: Изключително нетрайният радиоактивен изотоп на калифорния се използва в лъчевата терапия и за откриване на находища от петрол и газ.




3. Паинит

Цена: $ 300 000 за грам - $ 60 000 за карат
За какво се използва: Смятан за най-редкия скъпоценен камък, може да бъде използван за кристалотерапия или като красив колекционерски екземпляр.




4. Диамант

Цена: Карат (0,2 г) диамант с безупречна чистота, цвят и форма, може да струва повече от $ 13 000. Което е $ 65 000 за грам.
За какво се използва: Предимно за годежни пръстени.





5. Тритий

Цена: $ 30 000 за грам
За какво се използва: Радиоактивният изотоп на водорода намира употреба в предупредителните знаци EXIT заради способността да излъчва светлина.








Паника сред циганите заради рокерите в Розино!

Страх тресе селото, след като стана ясно, че утре в 12 часа стотици рокери ще участват в
мирно протестно шествие. То се провежда заради пребития от роми бизнесмен Георги Рогачев. Ромът Николай Сребрев бил ударен от брата на бизнесмена-Кольо Рогача, а Георги насочил пушка срещу него.

Сребрев се върнал с 50 съмишленици и с колове и лопати смлели собствениците на газстанцията. Големият Рогач още е в кома, вече 13-и ден. От пловдивската болница „Свети Георги” съобщиха, че и днес състоянието му остава тежко и не се подобрява. В понеделник лекарите ще му направят трахеотомия. Инервенцията се прилага, когато пациентът не може да диша самостоятелно. Освен това Рогача ще претърпи и лицено-челюстна операция.

В центъра на Розино не можеш да видиш нито един ром. Всички са панирани. Те вече извозват децата си в други населени места. Молим се на Господ утре на протеста да не пламне искра и да не стане втора война, споделят нашите източници.

Утрешният протест е мирен, подчертавам го. Ще изразим съпричастност към пребития бизнесмен и ще си тръгнем. Няма да бъдат допуснати ексцесии, каза Стоян Халата. Той е председател на мото клуб „Траки” Сопот. Мото-съборът, който започна тази вечер в града на Вазов ще събере около 1500 рокера от цялата страна. Очаква се повечето от тях да се включат в шествието до Розино утре.

Миков иска смяна на шефа на ДКЕВР

Нужна е смяна на председателя на ДКЕВР, обяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на
посещение в предприятие за алуминиеви изделия в Шумен.

Шеф на ДКЕВР в момента е Светлана Тодорова. Тя беше назначена на поста от служебното правителство на Георги Близнашки на мястото на назначения от кабинета "Орешарски" Боян Боев.

„В момента комисията вреди на енергетиката ни и работи в тесен корпоративен интерес. За много кратко време изплуваха корпоративните интереси, които бяха част от кабинета на ГЕРБ в началото на управлението им”, обясни Миков.

Миков напомни, че по отношение увеличението на цената на тока, БСП има ясна позиция.

„Това не трябва да се случва за сметка на хората, защото доходите им са на равнище, което ще доведе до свиване на потреблението, а последното няма да доведе до желания ефект за НЕК. По тези важни въпроси искам политическите сили да заявят ясните си позиции”, каза още лидерът на БСП.

В края на посещението си той се срещна с повече от 700 членове и симпатизанти в конферентната зала на хотел „Шумен”.

Страшни места по света

Туристите все пак обичат да посещават страховити места, може би защото най-древната
човешка емоция е страхът. Ето защо и има цяла индустрия на ужасите – било то във филми, книги, музика.
1. Костницата в Седлец, Чехия – костници по света има много и почти всички представляват някакъв вид туристическа атракция. Въпреки това малкият параклис близо до Кутна Хора, съдържащ скелетите на около 40 хил. души, може да бъде повече от шокиращ и впечатляващ. За разлика от повечето костници, където тленните останки са складирани и подредени на рафтове. Тук те се ползват за украса на храма. Шокиращо е някак да видиш полилей от човешки кости и стени, украсени с черепи. Историята разказва, че през 1278 г. игуменът на Седлец донесъл от Йерусалим нещо от гробницата на Иисус. Оттогава множество католици от цяла Европа изявили желание да бъдат погребани в гробището на църквата. Когато в него мястото свършило през XVI век, персоналът на храма изкопал всички кости, които по нареждане на местните васали били превърнати в украса.

2. Аокигахара – гората на самоубийците в Япония -това е второто място на света по брой
самоубийства след моста Голдън Гейт в Сан Франциско. Гората, намираща се в подножието на планината Фуджи всяка година привлича десетки люде, желаещи да сложат край на живота си. Дали е от връзката с демоните от японската митология, която се приписва на гората или от някакво странно магнитно поле, никой не знае. Из Аокигахара има накачени табели, които би трябвало да попречат на потенциалните самоубийци, а всяка година доброволчески групи се включват в така нареченият „годишен лов на тела“, в който се издирват труповете на самоубийците. Легендата разказва, че през 19 век, семействата изоставяли своите възрастни роднини там, за да умрат. Другото болезнено плашещо нещо е неестествената тишина в тази гора.

3.Чернобил в Украйна – хайде сега да си поиграем на лесни въпроси. Ако ви се налага да
избирате къде да попаднете, дали в някое обитавано от духове място, или в Чернобил, където радиацията още е твърде висока, за да се живее, къде бихте избрали? Духовете ще ги ядем на закуска, обед и вечеря, само и само да не попадаме в онова наистина мъртво място. Аварията в ядрената централа през 1986 г. носи пряката смърт на 31 души и непряко нанася поражения, които са толкова големи, че не могат да бъдат измерени, големи вълни от имигранти и широко разпространение на раковите заболявания. Чернобил определено е място, на което не искаме да попадаме, но след години, когато радиацията падне, е вероятно това да стане гореща туристическа дестинация за любителите на страховитите усещания.

4.Парижките катакомби – макар да не са точно катакомби, поне не в точния смисъл на думата,
а подземни кариери за добиване на различни материали, които впоследствие са били използвани за складиране на костите на мъртъвците на Париж. И в случая не костите, черепите и усещането за смърт са толкова страшни, колкото множеството легенди за бродещи духове, заговори и тайни убийства, при които за жертвата не се чува и дума повече. Но все пак скелетите на над 6 млн. мъртъвци спомагат мястото да е, меко казано, страшно.

5.Вратата към Ада в Туркменистан – вратата към Ада се намира близо до туркменистанското
село Дарваза в пустинята Каракум. През 1971 г. екип съветски изследователи пробива земята там, за да започне извличане на природен газ. Оказва се обаче, че там има голяма пещера с 25 м дълбочина и диаметър от около 60-70 м, която се уголемява от постоянно излизащия природен газ. Горящия газ пък дава на хората причина да нарекат мястото „Врата към Ада“. Най-подходящото време човек да тази забележителност е през нощта. Тогава пламъците контрастират на черния кратер, показвайки една невероятна гледка. Имайте предвид обаче, че жегата е толкова голяма, че ще можете да издържите едва няколко минути край Вратата към Ада.

6.Островът на куклите в Мексико – това е едно от най-бруталните и откровено плашещи места на света. Мрачната история на острова води началото си от фермера дон Хулиан Сантана, който през 1950 г. намира трупа на удавено момиченце. Духът на момиченцето започва да го преследва и за да се спаси от нея, мъжът окачва кукла на едно дърво. Очевидно само с една кукла не е можело да се спаси от жестокия дух, тъй като връзването на кукли по клоните на дървета се превръща в мания за човека. До смъртта си през 2001 г. той е успял да събере повече от 1500 кукли, които висят обесени на дърветата около дома на злополучния фермер. Според някои Сантана е получил инфаркт, а според други е бил намерен удавен, досущ като момиченцето. В момента островът е собственост на братовчеда на Сантана – Анастасио. Той превръща мястото в туристическа дестинация, където хората идват да видят зловещата гледка на обесените, оцъклени кукли (и най-вероятно да загубят съня си за поне месец).

7. Хотел „Стенли“ в Колорадо, САЩ – когато Стивън Кинг пише „Сиянието“, той е вдъхновен
от един истински хотел – хотел „Стенли“ в Истес Парк, Колорадо, САЩ. Посетителите на хотела свидетелстват за сериозна паранормална активност. Предвижвания на предмети, без някой да ги мести, странни „явления“ се появяват върху снимките, пиано, което свири само и т.н. Една от легендите е, че Фрийлан О. Стенли, човекът построил хотела, или сестра му Шансонета Стенли все още обитават като духове мястото.

Русия не пусна евродепутат в Москва

Заместник-лидерът на четвъртата по численост и влияние фракция в Европарламента „Зелените/Европейски свободен алианс” Ребека Хармс съобщи на своята страница във "Фейсбук", че й е било отказано влизане в Русия, предаде РИА "Новости".
Хармс е пътувала към Москва, за да може днес да вземе участие в изслушванията по делото на пилота Надя Савченко.
„Независимо от това, че разполагам с дипломатически паспорт, на мен ми беше отказано влизане в Русия. Беше ми казано да взема следващия обратен полет, и че всеки опит да вляза в Русия ще се счита за криминално действие”, написа Хармс.

Реките пак се покачват

Нивата на реките Искър, Марица и Струма ще започнат да се покачват от днес заради
прогвнозираните провилни дъждове.

За това предупредиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
Повишения се очакват и по долното течение на Тунджа и родопските притоци на Арда.

През цялото денонощие на 26 септемврри се очакват значителни валежи.

Обявен е код жълто в 8 области - Габрово, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик.

Ким Чен-ун накуцва заради консумиране на сирене „Ементал" в големи количества! Видео

Държавната телевизия на КНДР показа безпрецедентни кадри с накуцващия лидер на страната Ким Чен-ун, след като анализатори обърнаха внимание на това, че отсъстваше на заседанието на Върховното народно събрание (парламента) на КНДР вчера, съобщава японската агенция Radio Press, която следи предаванията на медиите в комунистическата държава, предаде ИТАР-ТАСС.

Кадрите, излъчени на 25 септември, са съпроводени от коментар на говорител, който заявява че "маршалът, въпреки неразположеността си, продължава като огнен пламък да следва ръководния път". По информацията на агенцията този запис е направен през юли.

Вчера държавната медия на страната съобщи, че Ким Чен-ун е отсъствал от състоялата се вчера сесия на парламента. На заседанието бе прието решение за въвеждане на задължително 12-годишно образование.

На 18 септември стана известно, че здравословното състояние на лидера се е влошило вследствие на редовното консумиране на сирене „Ементал" в големи количества. Това сирене, към което лидерът на КНДР се е пристрастил по време на образованието си в Швейцария, специално се внася за Ким Чен-ун.
Видео

Ройтерс: Борисов е готов за голяма коалиция, включително със социалистите

Бойко Борисов - фаворитът на предстоящите предсрочни парламентарни избори, заяви, че е
готов да преговаря с други партии след вота на 5 октомври, за да обсъжда възможността за формиране на голяма коалиция с цел гарантиране на политическа стабилност. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на собствено интервю с Борисов.

Агенцията обяви интервюто с думите: "Десноцентристкият лидер на ГЕРБ каза, че е отворен за разговори с други партии, включително социалистите, след изборите на 5 октомври.
"Правителство на малцинството е рисково за страната, когато е необходима стабилност", казва той в интервюто за агенцията.

Лидерът на ГЕРБ е най-вероятният победител на вота на 5 октомври, коментира Ройтерс.

На фона на най-тежката в страната криза от 90-те г. насам Борисов заявява, че шефът на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка в деня след изборите.

Той допълва, че е твърде рано да се решава дали КТБ да бъде спасена или обявена в несъстоятелност. Четвъртата по големина банка в България продължава да бъде затворена от юни насам. Одитът й трябва да приключи  до 20 октомври, завършва Ройтерс.

"Сега разбирам защо БСП не се явиха на дебат днес. Заети са да преговарят с ГЕРБ за "голяма коалиция", зад гърба и на левите, и на десните избиратели", коментира по-късно във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Бойко Борисов: Не съм говорил за широка коалиция след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е говорил за широка коалиция, за която ще преговаря, ако ГЕРБ спечели изборите.

"Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", уточнява Бойко Борисов във "Фейсбук".

На тази дата:На 26.9.1983г. Станислав Петров спасява света от ядрена война

Станислав Петров днес
На 26 септември 1983 г. съветският военнослужещ Станислав Петров предотвратява ядрена
война. По време на дежурство той получава сигнал, че САЩ нападат с ракети СССР, но правилно преценява, че става въпрос за компютърна грешка.

Из „Да спасиш света от ядрен апокалипсис“:

„...Внезапно на главния компютър, намиращ се в дежурната стая на „Серпухов 15“, светва предупреждение за ракетна атака срещу СССР! Едновременно от една американска база по посока към Съветския съюз излитат няколко ракети. В този момент пред пулта е подполковник Станислав Петров, тогава 44-годишен. Той дори не дежури. Понеже е теоретик-аналитик, офицерът и други като него веднъж или два пъти в месеца са слагани пред пулта. Петров има две възможности. Първата е да натисне копчето. И тогава решението трябва да вземе Юрий Андропов, който държи ядреното куфарче, при това знаейки, че ракетите ще достигнат до страната за не повече от 15 минути. Другата възможност на подп. Петров е да докладва, че данните са грешни. Той има само 2 минути, за да вземе решение.... Буквално за секунди мозъкът му подлага ситуацията на анализ и теоретикът взема връх – няма атака, данните са грешни, обявява той с пълното съзнание, че лично ще отговаря за последствията. „Разбира се, ако бяха останали живи хора, пред които да отговарям...“

Вицове, септември 2014г

Решават задача за 5-и клас

СмЕх

Вървиш си по улица с iPhone 6 в джоба, спъваш се и чуваш “пук”... и първа ти мисъл е: Дано да е крака!

***

Руса жена на перона пита началник-гарата:
- А машинистът дали знае добре пътя?
***

От източните бойни изкуства ме привлича само Камасутра...
***

Курортно поверие: Колкото по - зле изглежда курортистът, толкова по - добре си е почивал...
***

"Все пак животът си има своите хубави страни, например - Австрия, Германия, Франция, Швейцария.."
***

Млад баща играе с малката си дъщеря. Изведнъж детето спряло и казало:
- Достатъчно, заболя ме главата!
Бащата озадачен погледнал майката:
- И на това ли успя да научиш детето?
***

- Какво, не спиш ли ?
- Не. Из фейса си джъткам.
- Добре... а аз съм на гости.
- На кого ?!?
- На теб !!
- Баси, съвсем те забравих
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Не избраха председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на  Върховния касационен съд
(ВКС). Нито един от двамата кандидати - Таня Райковска и Павлина Панова не събра необходимите 17 гласа.

За Райковска гласуваха 15 члена на съвета, шестима се въздържаха, а трима бяха против. За Панова имаше девет "за", осем въздържали се и и седем против.

Съветът ще трябва да проведе нова процедура, като изборът ще може да стане най-рано след два месеца, т.е. след парламентарните избори и конституирането на новото правителството.

Махнаха Бареков от магистралата

Пищните билбордове на барековата коалиция България без цензура бяха премахнати от
автомагистрала "Тракия" в участъка около Пловдив.

Причините, заради които общината е предприела смъкването, са две на брой. Първата: съдържат директен призив да НЕ СЕ гласува за две от политическите партии, което е забранено от закона. Втората е, че тези билбордове са били монтирани още преди датата 4 септември, т. е. преди старта на предизборната кампания.

Председателят на 16-а Районна избирателна комисия (РИК) Деница Чингарова потвърди информацията и поясни, че РИК е сезирала компетентните власти, имащи право да ги премахнат.

Към момента други нарушения на Изборния кодекс в РИК-16 няма, посочи тя.

Сладко изкуство! Вижте много необичайни торти





Европа започва наказателна процедура срещу България заради КТБ

Ето официалното съобщение на Европейската комисия за започване на наказателна процедура
срещу България заради неизплатените депозити в КТБ:

България трябва да позволи на банковите клиенти да разполагат с парите си
Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу Република България за неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС.

С откриването на тази процедура за нарушение Комисията изпълнява задължениетоси да следи за спазването на правото на ЕС от страна на държавите членки.

Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право.

Комисията изпраща официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври.

Неправилно транспониране на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити

В Директивата относно схемите за гарантиране на депозити е предвидена процедура от три стъпки, за да се даде възможност на схема за гарантиране на депозитите да изплати вземанията на вложителите:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение. Съгласно българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити се разрешава да изплати вземанията на вложителите към кредитна институция само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Директивата относно схемите за гарантиране на депозити не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити

1. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат Директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право.

Що се отнася до заложения в Договора принцип за свободно движение на капитали, наложеният от българските органи специален надзор над съответните банки изглежда представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали. Комисията отбелязва по-специално, че двете банки са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса, т.е. избор между пълно и частично преустановяване на плащанията и ограничаване на дейностите.

В допълнение Комисията припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. Съответните разпоредби на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити, които са безусловни, достатъчно ясни и прецизни, могат при определени условия да предоставят права на физически лица и предприятия.

За правоприлагането на тези права е възможно да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат плащания по отношение на неналичните депозити съгласно член 10, параграф 1 от Директивата относно схемите за гарантиране на депозити.

Контекст

Българската схема за гарантиране на депозити понастоящем не изплаща вземанията на вложителите на „Корпоративна търговска банка“ АД и Търговска банка „Виктория“ ЕАД в предвидения срок в Директивата относно схемите за гарантиране на депозити.

И двете банки са затворени от втората половина на юни. Вложителите нямат достъп до парите си от три месеца. Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември.

Като се имат предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на Комисията поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България.

Целта на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити (Директива 94/19/ЕО) е да се осигури хармонизирано ниво на защита на депозитите от страна на всички признати схеми за гарантиране на депозити, независимо от местоположението на депозитите в рамките на Съюза.

Член 63 от ДФЕС забранява ограниченията върху движението на капитали и върху плащанията между държавите членки и между държавите членки и трети страни.

За повече информация:

Повече подробности за Директивата относно схемите за гарантиране на депозити:

http://ec.europa.eu/internal_market/bank/guarantee/

1 Понятието „неналичен депозит“ е ясно определено като „депозит, който е дължим и платим, но не е бил платен от кредитна институция, съгласно правните и договорни условия, приложими към него“.

Замериха с яйца шефката на ДКЕВР

В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателката на енергийния регулатор –
Светла Тодорова. Инцидентът стана по време на обществено обсъждане на цените на тока. Яйцата бяха хвърлени от Дончо Дудев - представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението на цената на тока с 10%.
Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисиони, не трябва да плащат българските потребители. Според Движението за граждански контрол проблемът на НЕК не е проблем на енергийния сектор, а на управляващите.

Кандидат-депутати отказват да излязат от ЦИК вече над 18 часа

Хората на "Български национален съюз – нова демокрация" с лидер Боян Расате още са в ЦИК и не могат да бъдат изведени заради имунитета им на кандидат-депутати.
Окупацията на ЦИК продължава, не сме изведени от сградата, обяви тази сутрин пред Нова телевизия самият Расате.
Вчера около 15.30 часа 17 националисти нахлуха в сградата на Народното събрание откъм пл. „Александър Батенберг”, където се провеждаше редовното заседание на ЦИК. Мъжете бяха локализирани от служители на НСО в една от стаите и заявиха, че няма да излязат, докато не бъде разгледана тяхна жалба срещу решение на комисията. То е да бъде спрян предизборен клип на БНС-НД, в който малко дете развява националния флаг. Според закона деца не могат да бъдат въвличани в политическа агитация.
Няколко часа по-късно около 30 полицаи и жандармеристи влязоха с намерение да ги изведат. По-късно обаче излязоха без тях, поради невъзможността да ги задържат.
В района остана една кола на жандармерията, която охраняваше. Попитан защо им е този скандал и не търсят ли безплатна реклама, днес Боян Расате заяви, че ако са искали това, са щели да намерят друг начин и време за подобна акция. Той обаче подчерта, че множество медии са отказали да отразят случващото се в ЦИК под предлог, че не са платили за предизборна реклама.
„Ние не си правим безплатна реклама, а сме изключително ядосани на ЦИК, която от самото начало на кампанията възпрепятства нашата политическа агитация”, заяви кандидат-депутатът.
Расате съобщи, че тяхното видео е било променено, но въпреки това не е пуснато. И подчерта, че в клип на ДПС има много повече деца, но от ЦИК не са го спрели.
Междувременно Лютви Местан отрече, че в клипа на партията му има агитация с детето, което той прегръща.
"Аз имам съгласието на родителите ? момичето да бъде заснето в нашия клип – познавам добре закона", подчерта той.
И уточни, че детето не агитира, а е в кадър от предизборна среща на ДПС. Добре е хора, които се занимават с политика, да схванат разликата, добави Местан.
Няма окупация, някакви хора се разхождат във фоайето, коментира пред „Фокус” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
„Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място. Да, наистина има някакви хора във фоайето и не знам какво правят и какво точно окупират. Ние си работим съвсем нормално. На първия етаж има охрана, фоайето е свободно място за граждани – всеки може да отиде да си поиска пропуск. Тях никой не ги закача и те никого не закачат никого”, обясни той.
Още вчера Томов заяви, че комисията не работи под натиск и "не се среща с криминали".
Другият говорител на ЦИК - Камелия Нейкова, пък коментира пред БНР, че осъжда подобно поведение и начин да се установи контакт с държавен орган.
"Ако тези хора имат някакви искания, има установен ред, по който това може да стане. Не бих казала, че ЦИК се е почувствала уязвима. Но администрацията имаше своите притеснения от случващото се", добави тя.
Нейкова заяви, че не може да прави оценка на НСО заради коментарите, че не са успели да спрат хората на Расате и добави, че не знае да е имало насочен пистолет, каквато информация се появи.
Говорителката поддчерта, че няма напрежение в работата на ЦИК и днес ще проведе както заседание, така и брифинг от 14 ч.

23-ма одитори на КТБ прибират по 4 740 лв. месечно

БНБ е назначила 23-ма души със средно възнаграждение от 4740 лева на месец по граждански
договор, които се занимават с казуса Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това се казва в писмо на отстранените изпълнителни директори на банката – Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Те обявиха още, че до момента са сключени и договори за правни услуги за около 80 000 лева плюс допълнително по 90 евро средно на час на адвокат за извършване на правен анализ по кредитните сделки. Директорите на КТБ твърдят, че не е вярно, че КТБ не е искала ликвидна подкрепа, преди да бъде поставена под специален надзор, както обяви шефа на БНБ Иван Искров преди два дни.

Според банкерите БНБ е приложила двоен стандарт по отношение на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и КТБ.  „БНБ отказа методическа и ликвидна подкрепа на КТБ. Седмица по-късно БНБ и държавата оказаха такава подкрепа на ПИБ“, пише в писмото.

От него става ясно още, че на 11 септември управителите са внесли писмо с предложения в БНБ. Те искат от централната банка да се премахнат всички ограничения по отношение на погасяването на кредити, както и да се извършат разплащанията по срочни сделки на междубанковия пазар, чийто падеж е настъпил. Според тях неизпълнения на задълженията на КТБ водят и до начисляване на наказателни лихви, което ще попречи на оздравяването на банката. Предлагат и да се разрешат частични операции за теглене по картови сметки, предназначени за изплащане на трудови възнаграждения, социални помощи и пенсии.

Четиримата временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ са обвиняеми за съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от края на юли. Те са на свобода срещу парична гаранция от по 10 хил. лв.и им е наложено ограничение да напускат страната.

Желанието на служебното правителство е КТБ да бъде оздравена без да се използват държавни средства, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на правителството в сряда.

Джихадистите обезглавиха и френски турист

Французинът, който бе отвлечен в Алжир от близка до "Ислямска държава" групировка, е бил
обезглавен от своите похитители, съобщи Би Би Си.

Джихадистите публикуваха видео, на което е показана екзекуцията на 55-годишния Ерв Пиер Гурдел.

Клипът е озаглавен "Кърваво послание за френското правителство".

Французинът бе отвлечен в понеделник от "Джунд ал Халифа" ("Войници на халифата"). Групировката, отцепила се от северноафриканския клон на терористичната мрежа "Ал Кайда", заплаши да убие Гурдел, ако Франция не прекрати въздушните си удари в Ирак до 24 часа.

Френският президент Франсоа Оланд отказа да изпълни това искане, а алжирските сили за сигурност предприеха мащабна операция за издирване на французина.

На тази дата: 25.9.1979г. Два самолета се сблъскват над Сан Диего и падат върху жилищен квартал

Горящият Боинг 727 над Сан Диего
На 25 септември 1979 г. в ясното небе на Сан Диего Боинг 727, изпълняващ рейсов полет
Сакраменто – Лос Анджелис – Сан Диего, при заход за кацане в 9 часа сутринта се сблъсква с частна Cessna 172, след което двата самолета падат върху жилищни квартали. В катастрофата загиват 144 души, което по онова време е най-голямата катастрофа в САЩ.
Предшестващи обстоятелства

Чесната излита в 8:16 ч. от Летателния център Гибс, базиран на летище Монтгомъри Фийлд с изрядни документи и в добро техническо състояние. На дясната седалка се намира 32-годишният пилот-инструктор Мартин Изи-младши с налетени 5137 часа, а на лявата седалка е 35-годишният сержант от морската пехота Дейвид Босуел с 347 часа. В този полет те отработват полет по прибори със спуснато перде пред пилота и липса на обзор навън.

В 8:34 часа от летището в Лос Анджелис излита Boeing 727-214 на компанията PSA (Pacific Southwest Airlines). На борда му се намират 7-членен екипаж и 128 пътници. Командир на лайнера е 42-годишният Джеймс Макферон, в авиокомпанията е от 11 години, налетял е над 14 хиляди часа, от които над 10 хиляди на В 727.

Втори пилот на Боинга е 38-годишният Робърт Юджин Фокс с пролетени над 10 хиляди часа, от които повече от половината са на В727.

В пътническия салон работят 4 стюардеси.

Целият екипаж е почивал достатъчно преди полета.

От намиращите се на борда 128 пътници, от които 30 са служители на компанията-собственик на самолета, а един от тях даже се намира в пилотската кабина.

При описаното състояние на метеорологичната обстановка, на летците и на самолетите тази катастрофа няма основание да се случи. Решаващ остава прословутият човешки фактор.

Катастрофата

Пилотите на Чесната изпълняват два захода за кацане по прибори на писта 9, намираща на летище Линдберг Фийлд (в рамките на Международното летище Сан Диего).

Около 8:57 часа Чесната изпълнява планирания втори заход и започва набор на височина в североизточно направление. След две минути диспечерът Стефан Майорс от контролната кула в Линдберг дава указания на Чесната пилотите да преминат към визуално пилотиране и да се превключат на връзка с диспечерите на Сан Диего.

Те веднага изпълняват командата и долагат, че се намират на височина 1500 фута (460 м.). Диспечерите дават команда за набиране на височина 3500 фута (1000 м.)

В същото време Боингът на PSA приближава Сан Диего – пилотира вторият пилот Фокс, докато командирът Макферон води разговори със земята. Той долага, че са на 11 хиляди фута (3353 м.) и започват снижение. След 4 мин. съобщават, че виждат летището. В отговор им дават указание да кацат на писта 27. Пилотите потвърждават.

Въздушното движение в небето на Сан Диего е натоварено. В 08:59:28 ч. диспечерът предупреждава Боинга, че пред тях има Чесна. Пилотите кратко долагат, че я виждат. Само след 11 секунди, в 08:59:39 ч., диспечерите отново дават информация за движението на Чесната. Пак следва отговор, че я наблюдават. Отново след секунди, в 09:00:15 ч., диспечерите за трети път дават информация за малкия самолет. Моментално идва отговор, че го наблюдават.

Пилотите на Чесната също слушат радиоразговорите между Кулата и Боинга, като потвърждават получената информация.

Следва необяснимото изчезване на Чесната от полезрението на пилотите от Боинга. Между тях се води следния разговор: „Тази ли, която видяхме?” „Да, но вече не я виждам.”

В 09:00:44 ч. от Боинга долагат на диспечерите: „О`Кей, видяхме я преди минута.” А след 6 секунди добавят: „Мислим, че мина в дясно от нас.” (I think he's pass(ed) off to our right). Тук е ключовият момент за създаване на критичната ситуация, защото диспечерът чува само края на фразата и я възприема като „...Тя се отдалечи в дясно от нас” (he's passing off to our right).

В същото време екипажът започва да обсъжда местоположението на Чесната, опитвайки се да я види някъде напред.

В 09:01:28 ч. В диспечерската зала на Сан Диего сработва сигнализация за опасно сближение, предупреждаващо за опасност от сблъскване между Боинга и Чесната. Диспечерът Фарвел счита, че Боингът наблюдава Чесната и затова предупреждава малкия самолет за снижаващия се Боинг. Отговор не последва.

Според свидетелства на очевидци двата самолета летели в източно направление, когато в 09:01:47 ч. летейки с лек десен наклон и приповдигнат нос заради малката скорост Боингът настига Чесната и я прерязва с дясното си крило. От удара Чесната буквално се взривява и се разпръсква на малки отломки.

Взривът сериозно поврежда крилото на Боинга, като възпламенява горивния резервоар в него, а така също разрушава механизацията и прекъсва тръбопроводите на хидросистемата.

В 727 прогресивно увеличава наклона си и преминавайки в стръмно пикиране под ъгъл от 50° се понася към разположените долу жилищни квартали. Врязва се в къща в 09:02:07 часа на около 5,5 км. североизточно от летище Линдберг.

В резултат на падането 22 къщи са разрушени или сериозно повредени. В катастрофата загиват всичките 135 души на борда на Боинга, двамата пилоти на Чесната и още 7 души на земята – общо 144 души. Други 9 души на земята са сериозно ранени. За времето си това е най-голямата катастрофа в страната, докато не я надминава двойно катастрофата на DC-10 в Чикаго (рейс AAL 191).