събота, 4 октомври 2014 г.

За какво да внимаваме на изборите

От "Прозрачност без граници" разпространиха открито писмо до гражданите, в които ги
съветват за какви нарушения да следят през изборния ден. От асоциацията изброяват 10-те най-често срещани нарушения, за които да се оглеждаме.

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

- осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);
- боравят правилно с бюлетините (откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред вас поредния номер на бюлетината);
- вписват в избирателния списък данните ви по лична карта и ви канят да поставите подпис, след като гласувате.

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно.

Съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите. Обърнете се към служителите на МВР, ако забележите:
- присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;
- организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;
- събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;
- разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;
- раздаване на пари;
- опрощаване на дългове;
- раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги;
От МВР са длъжни да реагират незабавно и да прекратят тези действия.

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подавате и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224.

Подготовката на българските изборни секции в Турция се бави заради Байрама

Подготовката на някои избирателни секции в Турция ще се забави заради Курбан Байрам,
съобщава БНР.

Днес е първият ден от големия празник ислямски празник. В съседна Турция за този ден са характерни огромни задръствания и закъснения при предвижването на хората. В същото време трафикът на автобуси и леки коли към България се увеличи драстично.

Поради подготовката около празника секционните избирателни комисии в Одрин,Чорлу и Измир ще започнат оборудването на избирателните секции днес в ранния следобед.

Най-много избиратели се очаква да има в Бурса, където е една от най-многобройните общности на изселници от България. На тези избори избирателните секции в града ще са двойно повече в сравнение с предишните.

Реални прототипи на Дисни герои

Аладин и Том Круз













Урсула от "Малката русалка" и известният травестит Дивайн













Боби Дрискол и  Питър Пан







Принцеса Бела от "Красавицата и звяра" и Шарън Стоун






Вълшебният Джин от "Аладин" и Робин
Уилямс

Днес мислете, защото: „После ебенье нема каенье“! Виж видеото

Днес е ден за размисъл преди провеждането на парламентарните избори на 5 октомври.
Използвайте го, за да няма рзмисъл на 6 октомври!

ВИДЕО


Моята голяма руска сватба

Необятната руска душа в комбинация с алкохол.




























































































На тази дата: 4.10.1883г. „Ориент Експрес” започва първото си пътуване

4.10.1883 г. луксозният пътнически влак „Ориент Експрес” започва първото си пътуване от
Париж до Румъния, преминавайки през шест държави.

За създател на „Ориент Експрес” се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името идва спонтанно и е дело на пътниците на дълги разстояния, пътували с влаковите композиции от Париж до Виена през с.г. В онези времена това пътуване се е считало за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия, които може да предприеме човек.

По различно време с „Ориент Експрес” са пътували Франц-Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и много други знаменитости. Любопитен факт е, че Агата Кристи също има съществена роля за популяризиране на луксозния влак, тъй като нееднократно тя споменава името му в произведенията си.

Класическият маршрут на влака тръгва от Париж, преминава през Будапеща и Букурещ, и достига до Истанбул, като пътуването продължава шест дни и пет нощи. Този маршрут обаче е променян няколко пъти, а едновременно с това под шапката на „Ориент Експрес” се появяват още няколко маршрутни линии.

Днес влакът се движи по маршрута Париж - Истанбул веднъж годишно, по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България.

Вицове, октомври 2014г.

Утре на избори

СмЕх

Група опитни археолози по време на разкопки намерили група неопитни...
***

Като бяха на власт комунистите - имаше комунистически паради.
Там където са на власт военните, правят военни паради.
Като гледам какви паради се правят сега, веднага разбирам кои са на власт...
***

Кола блъска човек. Пострадалият към шофьора:
- Абе, тъпанар, няма ли да се научиш да караш, бе? Вчера пак ме блъсна.
Шофьорът:
- Извинявай! Не те познах...
***

Най обичам като ми кажат ,, Ми аз мога да се веселя и без да пия!" Ми аз пък мога да пия и без да се веселя, ама не се обаждам...
***

Влиза някакъв в автобуса и вика:
- Горе ръцете всички! Това е обир!
Един студент се обажда:
- Еее, мама ти да е*а, изкара ми акъла. Помислих, че си контрольор.
***

С тия смартфони и тачскрийни навсякъде поне всички се научиха да си режат ноктите редовно.
***

Какво нещо е живота...Тъкмо свикнеш с някой и той вземе че си смени профилната снимка
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 3 октомври 2014 г.

Властта на панихидата в памет на 15-те жертви от Горни Лом

Властта сведе глава в памет на 15-те жертви от барутната фабрика в Горни Лом, чиито имена
дълго време не й бяха известни. В Деня на национален траур в столичния храм "Света Неделя" бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в "Миджур". Службата започна с траурен камбанен звън, който огласи пространството около катедралния храм, предаде БНР.
На едно място се събраха миряни, софийското духовенство и представители на властта. Панихидата отлужи епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и патриарх български Неофит. В храма "Света Неделя" дойдоха министър-председателят Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев.

"Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие. Вярвам в българските институции, че те ще стигнат до края на тази трагедия и в разнищването какво я е причинило. Вярвам, че българската държава ще покаже своята солидарност към близките, към семействата и ще бъде с тях в този труден момент", каза Росен Плевнелиев след заупокойната молитва.

"МВР се е опитало два пъти да вземе лиценза на тази фабрика. Крайно време е да посочваме фактите такива, каквито са, както и причините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и също така апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава и в нейните институции. Защото държавата, това сме ние”, допълни държавният глава.

Автобусите от Турция пристигат, къде е Бареков?

Поне 10 пълни автобуса и няколко микробуса от Турция пристигнаха само между 5 и 6 часа
тази сутрин в Кърджали. Стотици наши изселници от Истанбул, Измир, Бурса и други турски градове се изсипаха в  деня преди големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който започва утре. Обичайно в Кърджали дневно пристигат средно по 20 редовни автобуса от Турция, но според шофьори заради байряма са пуснати и извънредни коли. Оживлението на автогарата е голямо.
"Автобусите закъсняват с поне 2 часа. Сигурно на границата има задръстване. Не знаем колко още ще чакаме", нервничеха посрещачи.
Пристигащите пътници бързаха да хванат такси или да открият близките си, които ги чакаха с автомобили. Повечето от тях казваха, че идват по родните си места за Курбан байрама. Други признаваха, че ще гласуват. Всички твърдяха, че сами плащат билетите си за пътуването.
"Идвам си заради байрама, но и ще гласувам", заяви Хайрие от Истанбул. Тя допълни, че не знае за какво точно са изборите.
Не всички обаче бяха дружелюбни.
"Идваме заради празника. Идваме в родината си. Какво искате?", почти извика пътник от автобус, идващ от Бурса.
Нова серия автобуси от Турция се очаква да пристигнат в Кърджали в следобедните часове.
Какво стана с блокадата на Бареков? Нали новият политик щеше с тяло да спира турските автобуси? Къде си спасителю?

България в траур!

Днес е ден на национален траур за жертвите на трагичния инцидент в завода за производство и
съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в село Горни Лом.

Жертвите от взрива в завода са 15 - тринайсет мъже и две жени. Взривът става минути преди 17 часа в сряда. Взрив се чува и в 21:40 вечерта. Цяла нощ близки на хората, които са били на смяна във взривения цех търсеха информация за съдбата на роднините си с надежда да има оцелели.

Експлозията е била изключително силна, като са се образували кратери на мястото на взрива, а хората са изпепелени. Две от сградите ги няма. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради.

"Влязохме с брониран автомобил, видяхме лунен пейзаж, кратери и разпукани бетонни плочи", разказа експертът по обезвреждане на боеприпаси Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ. По думите му най-вероятната причина за трагедията в Горни Лом е неправомерно количество взривни вещества в помещенията в цеховете за утилизиране на боеприпаси.

Друга възможна причина за трагедията е човешка грешка.

Главна инспекция по труда издаде акт за спиране на дейността на завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом.

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще разследват трагедията.

След изтичането на срока за безопасно влизане на територията на обекта, днес ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи.

Ще бъдат извършени и огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода.

ВИДЕО

Последни прогнози преди изборите

Шест или седем ще са партиите в следващия парламент.

Разликата между ГЕРБ и БСП е близо 18%. Реформаторският блок и ББЦ са с изравнени позиции. АБВ се представя по-добре от "Атака". При шестпартиен парламент десноцентристко мнозинство ГЕРБ-РБ поне аритметично, макар и на ръба, би било възможно. Това показват прогнозните резултати на "Екзакта Рисърч Груп".

"Галъп": Пет сигурни партии в 43-тия парламент


Пет сигурни партии ще има в следващия 43-ти парламент. Още три ще бъдат близо до бариерата за влизане.

Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", възложено от Би Ти Ви и финансирано със средства на телевизията. То е проведено от 27 до 30 септември и обхваща над 1000 души.

Според данните, ако изборите бяха днес, сигурният победител в тях щеше да бъде ГЕРБ с 33,9 на сто от гласовете. БСП печели 18,9 на сто от доверието на гласоподавателите, ДПС - 15,1 процента.

На тази дата: 3.10.1993г. В Сомалия са убити в тежка престрелка 18 американски войници и около 1000 сомалийски цивилни бойци

1993 г. в опит да заловят високопоставени лица от организацията на военния диктатор
Мохамед Фара Айдид в Могадишу (Сомалия), 18 американски войници и около 1000 сомалийски цивилни бойци са убити в тежка престрелка. Така в столицата на Сомалия започва военната операция с кодово име „Айрийн” или известна още като „битката за Могадишу”. Тя продължава и на следващия ден 4 октомври.

През януари 1991 г. президентът на Сомалия Мохамед Сиад Баре е свален от власт от коалиция наречена Обединен сомалийски конгрес. След революцията коалицията се разделя на две групи - едната е водена от Али Мади Мохамед, който става президент, а лидер на другата е Мохамед Фара Айдид. Очертават се обаче четири враждуващи групи - Обединен сомалийски конгрес (ОСК), Сомалийски спасителен демократичен фронт (ССДФ), Сомалийско патриотическо движение (СПД) и Сомалийско демократическо движение (СДД), които продължават да воюват за доминиране в Сомалия.
През юни 1991 г. е сключено примирие, но то не успява да продължи дълго. В същото това време пета групировка, Сомалийско национално движение (СНД), вече е завзела северозападната част на Сомалия. СНД преименува страната на Република Сомалиленд, а нейният водач Абдел-Раман Ахмед Али става президент.

През септември 1991 г. в Могадишу започва битка, която продължава през следващите месеци и се разпространява из страната и до края на годината броят на убитите и ранените достига над 20 000 души. Конфликтът разрушава селското стопанство на Сомалия. Международното общество започва да изпраща хранителни доставки, за да спре гладуването, но големи количества храна са системно крадени от местни лидери на кланове, които ги разменят с други страни за оръжия.

През март 1993 г. 16 сомалийски партии и движения се събират в Адис Абеба и се споразумяват да възстановят мира и демокрацията в страната, но през май една от фракциите, водена от ген. Мохамед Фарах Айдид, се отказва от споразумението. Опитите на коалицията да осъществи разоръжаване са неуспешни и завършват с насилие.

През юни 1993 г. 24 пакистански войници са убити в тежък бой в Могадишу, контролиран от силите на ген. Айдид. Водени от американски сили, части на коалицията провеждат операция срещу събралите се в една къща в Могадишу старейшини и военни вождове от клана на ген. Айдид. Целта на събирането на вождовете била да дискутират пътищата за мирно решение на конфликта и дори са обмисляни начини как да отстранят непримиримия ген. Айдид от ръководството на клана. По време на операцията щурмови американски хеликоптер изстрелва 16 ракети и е провежда масирана оръдейна стрелба, в резултат на което 73 от старейшините са убити. Няколко сгради са разрушени и има много убити и ранени от цивилното население.

Счита се, че тази американска атака е повратната точка, обединила всички сомалийци срещу американските усилия. В атаката загиват и 31 американски войници. Разочарованите от неуспеха на ООН да разоръжи родовите военни началници в Могадишу, сомалийците фактически започват да подкрепят същите тези вождове, предизвикали насилието.

Освен ООН и САЩ, в операцията на 3 октомври участват Италия, Малайзия и Пакистан с обща численост на военнослужещите 180 души под командването на ген. Уилям Ф. Гарисън. Основните сили са от САЩ: войници от Делта форс, рейнджъри, джипове „Хамър”, камиони, хеликоптери.

Генерал Айдид разполага общо с от 2000 до 4000 войници и милиции. Сред тях има дори деца. Бойното им снаряжение включва AK-47, РПГ-та, картечници, други по-леки автомати, пистолети и карабини.

Според плана на мисията, в 15.42 ч. четири морски вертолета MH-60 трябва да кацнат върху и пред сградата, стоварвайки десант войници от Делта форс, които да влязат и арестуват събралите се сомалийски отцепнически лидери, сред които се очаква да е и външният министър на ген. Айдид. В същото време четири хеликоптера UH-60 Black Hawk трябва да спуснат рейнджъри около сградата с цел да блокират подстъпите към нея. Конвой от 12 джипа и камиони трябва да спре пред сградата, за да натовари пленниците и войниците и да ги върне в базата, отдалечена на около 5 км.

В началото мисията върви по план до момента, когато милицията на Айдид сваля един от хеликоптерите с пилот Клифтън Уолкот, който пада няколко пресечки североизточно от сградата. Това напълно променя целта на мисията. Конвоят вместо към сборището на бунтовните сомалийци е пренасочен към мястото на катастрофата, както и десантчиците от групата на „Делта форс” и рейнджърите.

Сомалийски граждани и местната милиция започват да правят барикади по улиците с камъни и горящи автомобилни гуми, блокирайки пътя на американския конвой. Обсадените от сомалийците американски военни са измъкнати от мощно подкрепление от повече от 100 бронирани джипа, 4 пакистански танка, осигурявани по въздуха от малайзийски и американски хеликоптери. Това, което започва в началото като умиротворителна операция, за да се облекчат гладуващите сомалийци, завършва като жестока и кръвопролитна битка.

Значителните загуби, които претърпяват американците, разнасяните и влачени по улиците трупове на техните загинали войници, настройват общественото мнение в САЩ срещу тяхното участие в умиротворителните операции и до март 1994 г. е извършено пълното изтегляне на американските войски от Сомалия. Министърът на отбраната на САЩ подава оставка, за да поеме отговорност за неуспешната акция.

Вицове, октомври 2014г.

Ще трябва време...

СмЕх

Мъж купува подарък за жена си.
– Дайте ми, моля, една дамска блуза за около 80 лв.
– Някакъв цвят, размер, материя, модел?
– Няма значение.
– Е как така!?
– Ами така – при всяко положение жена ми ще дойде да си я смени!
***

На един жена му изчезнала безследно, след шест дена се прибира и казва:
- Мъжоо, като ме отвлякоха едни яки младежи... беше ужасно..секс, секс, секс 15 дена!
Мъжът:
- Какви 15 ма!? Теб те няма от шест дни!
Жената:
- Емм, аз само дойдох да ти се обадя!
***

- Добър вечер, един билет, моля!
- За Хобитът ли?
- Не, за мен. Тази зад мен не я познавам....
***

Рядкото правене на секс води до късогледство! А честото правене на секс води до две неща - амнезия, и второто............не го помня!
***

Сложих си парола на телефона и нагласих когато се въведе грешна парола да прави снимка. Сега имам тридесет и пет мои пиянски снимки.
***

Двама старци седят на пейка в градинката и хранят птиците с трохички. По едно време единият казва:
- А бе, тези птички много приличат на нашите политици. Докато са на земята кротко си ядат трохички, а като се издигнат на високо ти серът на главата.
***

Жена и кокошка, отдалечат ли се на повече от 100 метра от къщата, значи са ничии...
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Бареков иска отмяна на изборите, а кандидатите му перат кючеци

Три часа след трагедията, във Враца партията на Бареков  
проведе предизборен концерт с много кючеци!
Бареков призова президента Росен Плевнелиев и служебния министър Георги Близнашки, да
отложат изборите. Освен това поиска от опонента си Бойко Борисов "да прояви човещина и състрадание към загиналите мъже (б.а явно не знае, че там има и загинали 2 жени) във фабриката за барут и да спре да политиканства.

Кристалина Георгиева: Независима съм и работя здраво

"Аз съм независима и не приемам нареждания от никого освен от интересите на народа на Европа. И освен това работя здраво." Така Кристалина Георгиева отговори на публичното си изслушване в Европейския парламент.

Няма признаци на живот в завода, издирват се 15 човека! Обновява се


Официално 13 мъже и 2 жени са загинали

Ето ги първите кадри от трагедията! Видео, Снимки


Няма признаци на живот в завода


В района на взрива в завода в Горни Лом има засечено животно през нощта с термокамерите. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов на място.
Търсим човек по човек. Един човек мислехме, че е вътре, но с мобилен оператор установихме, че е в Монтана, добави Бакалов.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди, че е засечена „животинка” с термокамера. За съжаление обаче нямало признаци на живот за хора.

Пускат робот

Военна техника се е насочила към взривилия се вчера завод в Горни Лом. Предполага се, че това е така наречения робот, който ще се заеме с първите оперативни работи на територията на взрива.
Пътят към завода е блокиран от пожарни и линейки. Близките на роботниците в завода са направили опит да ги потърсят на мобилните им телефони, но те са били изключени. Те продължават да чакат информация за роднините си.

Проверката в завода в Горни Лом отпреди две седмици е показала неправилно съхранение на боеприпаси


Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, предаде БТВ. „Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.
„Снощи от наблюдението с термокамерите има засечено животно в периметъра на взрива. Това е единственото ново в резултат на наблюдението. Продължаваме да проверяваме хората къде са – човек по човек. Установихме едно лице, което мислехме, че е в завода. Продължаваме да водим проверки”, добави министърът. „Няма как да обявим колко са хората, които са били вътре, без да направим вторична проверка”, уточни той.
„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място”, заяви Йордан Бакалов.
Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

15 души са в неизвестност 


Все още няма официална информация за броя на жертвите при експлозията в оръжейния завод в Горни Лом. 15 души са в неизвестност. Сред тях са работниците от втората смята, както и трима души от ръководството.
Взривът е нанесъл тежки поразения в радиус от 600 метра. На мястото на взрива се е образувал кратер. Достъп до цеха в момента няма. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът около фабриката е отцепен на 3 км.
Засега е известно само, че три жени са ранени без опасност за живота. Те са пострадали на излизане от завода, на около 400 метра от мястото на взрива.

Оръжейният завод е бил специализиран и в утилизацията на боеприпаси, в двора му е имало около 11 000 пехотни мини от Гърция.


Бойко Борисов: Актове, актове и накрая трагедия



Много актове са съставяне на завода, а собственикът си е играел с живота на хората. Не се знае колко са загиналите. Актове, актове и накрая трагедия. Собственикът явно си е плащала актовете, но плати с живота на сина си. Ако е вярно, че детето му е било в завода. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV.


Миков: Правителството трябва да обяви траур


В този тежък момент правителството трябва да обяви траур, заяви председателят на БСП Михаил Миков, който е кандидат за депутат от региона, където стана тежкия инцидент в цеха за боеприпаси край с. Горни Лом.

БСП променя предизборната си кампания. Ние обявихме това още снощи. Смятам че е неудачно да водим политическа кампания в този момент, заяви Миков пред Нова телевизия от мястото на инцидента. Кампанията трябва да бъде преустановена. Призовах всички да направят същото. Нека да има разговори с хората, но не и миитинги, на които има и музика. Това е неуместно, подчерта Миков.



Хората  от Горни Лом загинали за по 240 лева


Старо работно оборудване, липса на втори изход, работа без инструктаж - такива нарушения са установени в барутната фабрика в Горни Лом, заяви пред Нова телевизия социалният министър Йордан Христосков.
"Чували с отпадъци тротил са били натрупани между цеховете. Неспазването на последвалите предписания доведе до трагедията", заяви Христосков.

"Този завод е бил единственият шанс за работа там. Последното възнаграждение, което са получили работниците, е под минималната работна заплата - получили са 240 лева. Предстоят проверки от страна на трудовото законодателство. Този завод повече няма да работи, но да видим резултатите от следствието", допълни министърът.

Влизат в завода

Прокуратурата е разрешила влизане в завод "Миджур", където вчера следобед се взриви цех, съобщи Нова телевизия. Те ще видят ситуацията в мястото на барутната фабрика, където най-вероятно има 15 жертви.
Служители на МВР и военна техника влизат в района на взрива в Горни Лом.


Утре е ден на национален траур


С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур след трагичния инцидент предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от правителствената информационна служба.

Въпреки усилията на специализирани екипи на мястото на инцидента, има минимални шансове оцелели да бъдат намерени.


От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите.


Нови разкрития за Горни Лом! Имало е първи взрив в 15 часа


Мистерията около адския взрив във военния завод в Горни Лом продължава да се заплита. По последни данни вчера около 15 часа е имало първа, лека експлозия. Това съобщи Нова телевизия.

Въпросите валят един след друг. Защо е нямало реакция на ръководството на предприятието? Какво са правили работниците през тези два часа? Не е ли имало предупреждение за опасност? Никой ли не се е стреснал от тази първа експлозия? „Нормално“ ли е да има взрив и работата в такова рисково предприятие да продължи по план…

Официално 15 жертви!

На извънреден брифинг от кризисния щаб съобщиха, че е потвърдена информацията за 15 жертви.
Взрива е бил много силен, две от сградите ги няма, образували са се кратери, гората е силно увредена, отломки от 100 кг са хвърчали на метри.

Знам, че хората, които са ръководили утилизацията са били много подготвени. Това съобщи г-н Николов от щаба.
Затваря се заводът. Повече не бива да се допуска риск. За съжаление, аз съобщих преди половин час на близките на хората за това, че искрицата надежда вече почти я няма. Те все пак се надяват, че може някой да се е отклонил. Това заяви на извънредна пресконференция социалният министър Йордан Христосков.
„Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права. Но това, което службите на МТСП ще направят е, че те ще поемат хората. Ние ще се погрижим за тях, за техните социални права“, допълни той.


„За съжаление, семейство – мъж и жена, родители на 5-годишно дете, са сред загиналите. Техни близки се грижат за детенцето“, каза Йордан Христосков.

Ето ги първите кадри от трагедията



ВИДЕО

Обновява се!
Последно: 17:06ч.

На тази дата: 2.10.1941г. Вермахта започва "Операция Тайфун" срещу Москва

1941 г. започва атаката на Москва от Вермахта, т.нар. „Операция Тайфун” - главната цел на
плана Барбароса. Операцията се ръководи от фелдмаршал Федор фон Бок.

За атаката на Москва Хитлер съсредоточава повече от 1,8 милиона войници, 14 000 оръдия, 1700 танка, 1390 бойни самолета. Всичко 77 дивизии, от които 14 танкови и 8 механизирани. Червената армия разполага с 800 000 бойци, 6800 оръдия и едва 780 танка и 545 самолета. По ирония на съдбата атаката започва при идеални метеорологични условия, въпреки опасенията на германските генерали от суровата руска зима.

Главната цел на съветската отбрана е да се забави и изтощи максимално врага и да му се нанесат възможно най-големи загуби, за да се осигури достатъчно време за сформиране на резерви и подготовка на контранастъпление. За тази цел Москва е превърната в истинска крепост - на далечните и близки подстъпи е изградена мощна и дълбоко ешелонирана отбрана, състояща се от отбранителни линии с повече от 300 км дължина и 200-250 км в дълбочина и включваща 8-9 отбранителни полоси, разположени в концентрични полукръгове около Москва.

Предните линии на Московската отбранителна зона обаче са сварени неподготвени от фашистката атака, започнала на 30 септември срещу Брянския фронт на Брянското оперативно направление и на 2 октомври срещу Западния фронт на Вяземското направление. В районите на Духовшчина, Шостка и Рославъл Вермахтът съсредоточава силни ударни групировки, а съветското командване не успява да предвиди посоката на главните им удари и да разгърне правилно силите си.

Основните сили на Червената армия са разгърнати за отбрана в района на Вязма, по най-прекия път за Москва, а германците нанасят три удара на север и юг, в обход и обхват на главните съветски сили. За изненада на немците обкръжените армии не се предават, а се сражават яростно и самоотвержено, причинявайки големи загуби на врага и задържайки 28 германски дивизии.

В средата на октомври новосформираната 26-та армия с модерни танкове Т-34 нанася мощен контраудар по фланговете на настъпващата 2-ра танкова група в района на Мценск и спира настъплението на германците на река Зуша. Въпреки героичната съпротива, хитлеристките танкови колони пробиват на няколко места съветската отбрана и на 18 октомври превземат Можайск - последния голям град пред Москва.

Вицове, октомври 2014г.

Малка е тераската...

СмЕх

Ако Роналдо беше преподавател в НАTФИЗ, със сигурност нашето кино щеше да е на много високо ниво
***

След мача:
Роналдо иска фланелката на Моци, а Моци иска заплатата на Роналдо
***

Къде ли не съм била - Гърция, Италия, Франция, Тайланд .. а и на Mалдивите също не съм била...
***

Мъжът ми се върна от командировка-погледна в гардероба, в банята, на терасата....Аз лежа и се усмихвам-търси, търси, и аз преди малко се прибрах.
***

Лесно е да вземеш жената на някого, ама я се опитай да му я върнеш...
***

Баба чака пред кабинета на кардиолога. Излиза лекарят и пита:
- Вие за ЕКГ бяхте, нали?
- Не, не, аз съм за БСП!
***

Пред най - скъпия хотел в града стои красива млада жена. От хотела излиза чужденец и я пита:
- Ду ю спиик инглиш?
Тя му отговаря:
- Литъл.
- Хау литъл?
- 200 доларс.
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 1 октомври 2014 г.

Взрив в барутната фабрика в Горни Лом! Има жертви! Обновена

Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали.

Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече, съобщава bTV .

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите двете жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора, но не е ясно колко.

Няма информация все още и какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза Костин.

***
24 часа ще са нужни, преди да могат във взривилата се фабрика да влязат спасители. Над мястото на инцидента ще летят безпилотни самолети. Основната версия е, че инцидентът е станал при взривяване на мини. Това заяви вътрешният министър Йордан Бакалов на извънредна пресконференция.
"Преди 15 дни е правена цялостна проверка – констатирани са нарушения, издадени са актове, но за съжаление след 15 се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на нужната висота. Това е мое лично мнение, защото 2010 г. е имало подобно произшествие във фирмата", добави Бакалов.

Две жени са ранени - със счупени ръце. Засега за тях се знае, че са пострадалите при взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Това заяви по телефона пред Нова телевизия Ваньо Костин, кмет на Чупрене.


„Засега не се знае дали има жертви и колко още работници са ранени. Хората работят на три смени, не е ясно дали във фабриката има останали от предишната смяна. На място има екипи от МВР, но засега не се допускат външни хора поради опасност от вторични взривове“, поясни Костин.
Има загинали при инцидента в предприятие „Миджур” в село Горни Лом. Изключително високопоставен източник съобщи, че жертвите са между 10 и 15. По първоначална информация сред тях е и синът на собственика.


Жертви сигурно има, но никой не може да каже колко са, защото никой не може да влезе в района на взрива. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов във връзка с появилата се информация, че загиналите са поне 10. Никой не знае колко точно работници са били на мястото на взрива, знае се, че са утилизирали мини. Собствениците на фабриката - баща и син не отговарят на телефоните си, най-вероятно са били също в района на взрива. На телефоните си не отговарят и работниците, за които се знае, че са били на смяна. Смята се, че са били 15.
"Възможно е през нощта над фабриката да бъдат пуснати безпилотни самолети с инфрачервени камери, които да потърсят оцелели и да видят какво е положението. Във фабриката може да се влезе 24 часа след последния взрив и за това ще се търсят доброволци", каза още за "24 часа" министърът.

Какво точно е положението и колко са жертвите може да се разбере не по-рано от утре.

Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там, както и следователите, които трябва да направят разследването”, каза Бакалов.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. След последния взрив можем да влезем 24 часа по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника, добави той.

Един от собствениците на фабриката става Велик Майстор на българските масони през 
2013 г.
Взривната фабрика е собственост на фирма "Битекс" АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Официално хората са работели на две смени, но според местни хора всъщност е имало и трета смяна.
Завод “Миджур” е част от бившия военен комплекс “Пима” в Монтана, обявен в ликвидация през 2000 г. Тогава обособени части от него бяха обявени за продажба. Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.
През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.

Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. След преработката материалите от тях са влагани в производството на промишлени експлозиви. Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на околната среда, категоричен бе той по повод обвинения, отправени към фирмата от страна на НД Екогласност.
Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.

„Незаземяването на машините би могло да доведе евентуално да експлозия и да застраши живота и здравето , както на боравещите с конкретните съоръжения, така и на други работници и служители”, пише в акта.

Един от собствениците на фирмата – Валери Митков става през 2013 г. Велик Майстор на българските масони. Той е професор в Минно-геоложкия институт и се твърди, че има изключително добри контакти сред представителите на различните политически сили. Той е и сред управителите на Сдружението на взривните инжинери в България.
Обновена

Официално: Десятък върху тока!

От днес токът поскъпва средно с 9,79 на сто, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Решението е взето по късна доба снощи с 5 гласа "за" и 2 "против" и вече няма мърдане. Процентът е предварително обявеният в намеренията на енергийния регулатор.

Средното увеличение за  битовите абонати е 9,79 на сто. Най-голямо ще е поскъпването на клиентите на ЧЕЗ (регионите Софийска област, Благоевград и Плевен) - 9,9 на сто. За абонатите на Енерго Про и ЕВН поскъпването е съответно 9,6 и 9,5 %. 

От енергодружествата вече предложиха на абонатите си самоотчет на електромерите и предупредиха, че новите фактури ще съдържат две стойности- по стари и нови цени.  От ЧЕЗ обявиха, че започват извънреден отчет на измервателните устройства заради новите цени.

Цигара преди важна среща-това е професионалист!

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов с цигара в ръка! Такива снимки плъзнаха в
социалната мрежа "Фейсбук" само часове преди мача на "орлите" с Реал (Мадрид).

Довечера-айде, наште!

Тази вечер 21:45 ч. Лудогорец - Реал Мадрид

ТV7 със залепени уста

Служителите на TV7 и NEWS7 излязоха днес на мълчалив протест пред Съдебната палата с
лепенки на устата.
Протестът е срещу натиска върху телевизиите чрез запориране на сметките им от страна на синдика Панайот Велков, обясняват от медиите. Целта била те да бъдат фалирани.

Оттам съобщиха, че по-рано днес изпълнителният директор Емил Кошлуков е сезирал Висшия съдебен съвет (ВСС) за грубите злоупотреби на привременния синдик. Сигнали са изпратени и до правосъдния министър, омбудсмана и Съвета за електронни медии (СЕМ).

Яйца летят по скъпия ток

Активисти на партия "Атака" замеряха с яйца сградата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в центъра на столицата, докато енергийният регулатор провежда второто си заседание за увеличение на цената на тока за всички потребители.

И след снощното си съвещание ДКЕВР не излезе с окончателно решение за размера на увеличението, макар че новите цени трябваше да влязат в сила от днес, 1 октомври.

Протестиращите от "Атака" влязоха в пререкания с полицаите, охраняващи сградата на бул. "Дондуков", и се опитваха да влязат вътре. По време на демонстрацията лидерът на партията Волен Сидеров държа реч, качен върху автомобил.

Малко след 12 ч към сградата на регулатора потеглиха и няколко десетки протестиращи от други две националистически формации - НФСБ и ВМРО, като междувременно атакистите се оттеглиха. Хората на ВМРО и НФСБ също протестират срещу увеличението на тока. Засега въпреки проявите движението в района на бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” не е спряно, но на моменти се образува задръстване заради излезли на платното демонстранти.

По-рано днес в сутрешния блок нa bTV министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов коментира, че се очаква повишението в цената да е 9,8%.

На браздата

Трите гранични пункта по границата ни с Турция „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово” са блокирани и в момента преминаването на превозни средства е невъзможно.
Границата е блокирана от лидера на "България без цензура" Николай Бареков и симпатизанти на партията му.

Eвангелисткa църквa включва кандидат-депутати в проповеди срещу 50 бона

Пастор Тодоров
Скандална търговия с вот се върти в храма, разкрива Нова телевизия. Представяйки се за
партиен функционер, репортер влязъл в една от най-големите евангелистки църкви у нас и получил оферта за платена пропаганда. Пастори от цялата страна ни поискаха пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. Разкрихме схема за търговия с гласове, използвана от реални партии в предизборната надпревара, обясняват репортерите.
Първата среща е с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаро – известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на софийска област. Той е и общински съветник в Самоков. Няколко дни по-късно следва среща със седем добре облечени божи служители на куп - от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евангелското движение.

Правим тези неща от 20 години, в началото бяхме с едни, после с други. Ние сме отворени. Имаме влияние и залагаме авторитета си, обясняват божиите служители.

На трета среща - този път в Перущица, канят журналистите да се уверят как ще склонят вярващите да гласуват. Репортерите, които са мними партийни функционери дават на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти. Пастор Салчо взима листа с текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. И представя на християните лансирания функционер.

"В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия. Искам да ви представя нашия приятел", казва пасторът пред хората, като прави реклама на партийното лице.

След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума за пари - около 50 000 лв. за осигуряване на над 7000 гласа в 140 църкви в страната. На среща на другия ден в София, Хлебаро уточнява, че иска парите на два пъти.

Във всеки град имаме по две по три църкви. В събота трябва да имаме повечко парички, да дадем на пасторите, обяснява Тодоров пред екипа от репортери под прикритие.

България отказва острова, нямал островитяни

Обектът не представлява “остров”, съответно “земя” и в резултат на това не съществува
правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България. С това изречение Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, учтиво отказва Министерството на външните работи дори да проучи възможността България да колонизира остров в Тихия океан.

Отказът на Външно е оформен в понеделник, след като стана ясно, че бизнесмен предлага на държавата да разшири територията си със завладян от него плаващ остров с площта на Белгия. Според информация от МВнР отказът вече бил връчен на бизнесмена Владимир Баланов. Именно той се крие зад инициалите В. Б., а не Васил Божков, както предположиха журналисти.(виж публикация: http://daniivanov.blogspot.com/2014/09/blog-post_517.html) Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно той е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев.

“Надявам се, че за разлика от чиновника в едно временно правителство президентът ще обърне по-сериозно внимание”, коментира вчера Баланов. Той отново цитира становище на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков, че островът би могъл да бъде присъединен към страната ни.

Три причини защо България не желае да разгледа предложението на бизнесмена изтъква шефът на министерския кабинет Владимир Миланов. Едната е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. Той цитира разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, която предвиждала, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф.

В отказа се цитират още международното определение за остров, както и изискването на българския закон за собствеността, че недвижимата собственост трябва да бъде прикрепена трайно към земята.

Според писмото на Миланов от правна гледна точка островът всъщност представлявал движима вещ, частна собственост и реализирането на правата върху нея си било ангажимент на собственика.

Собственик на острова е панамската компания “Ван Мепел Инк”, която пък е собственост на Владимир Баланов. През 2013 г. той финансира експедиция, която го завладява от името на компанията. Самият остров с площ 27 000 кв. км е образуван при вулканично изригване от бързото охлаждане на лавата. Тъй като пемзата не е закрепена на морското дъно, островът е от т.нар. плаващи.

В. Б. е Владимир Баланов, създател на холдинг “България”
Владимир Баланов, бизнесмен още от 1990 г., се крие зад инициалите В. Б., с които първоначално  се съобщи новината за неговото предложение до държавата да се сдобие с остров.

Баланов е един от създателите на застрахователна компания “България”, от която впоследствие прераства във фонд “България”, който участва активно в масовата приватизация. Впоследствие приватизационният фонд се пререгистрира като Индустриален холдинг “България”. В момента Баланов е собственик на няколко компании в страната, сред тях и бившето държавно външнотърговско дружество за лекарства “Маймекс”

На тази дата: 1.10.1910г. Терористи взривяват сградата на вестник „Лос Анджелис Таймс”

Останките от редакцията на „Лос Анджелис таймс” 
след експлозията на 1 октомври 1910 г.
За вестник „Лос Анджелис таймс” 1 октомври остава в историята като Черния ден – на тази
дата преди 104 години срещу изданието е извършен атентат. По онова време всекидневникът е най-влиятелният на западния бряг на САЩ и взема страната на едрия бизнес по време на битката му със синдикатите.
Хрониката на покушението е добре известна - час след полунощ на 1 октомври 1910-а силна експлозия разтърсва пресечката на Фърст стрийт и „Бродуей”, където се намира сградата на „Лос Анджелис таймс. В този момент там върви печатането на поредния брой. След минути зданието е обхванато от пламъци. Пристигат пожарните коли и потушават огъня. Инцидентът обаче вече е взел жертви. Загиват 21 души, над 100 са сериозно обгорени.

Разследването показва, че причина за експлозията е куфарче с динамит, оставено в алея до сградата на вестника. Самоличността на онези, които го „забравят”, е скоростно установена. Оказва се, че това са двамата братя Джеймс и Джон Макнамара – профсъюзни активисти.

Става ясно, че зад покушението стоят синдикатите на Ел Ей, недоволни от атаките на вестника срещу тях. По онова време цяла Америка е арена на профсъюзни борби – работниците настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Но докато в други части на Щатите взимат исканията им под внимание, то в Ел Ей работодателите в лицето на мастити индустриалци и банкери са в настъпление. Най-яростният и гласовит противник на профсъюзите е Харисън Грей Отис – собственик на „Лос Анджелис таймс”. В серия статии изданието му разгромява исканията на синдикатите. Затова работниците решават да го сплашат.

Шестнайсетте пръчки динамит в куфарчето не са достатъчни да сринат сградата. Братята Макнамара обаче не подозират, че под нея има залежи на природен газ, заради които сградата се превръща във факла. Профсъюзните атентатори не подозират и друго – че часовниковият механизъм на бомбата ще се развали и вместо в 4 часа сутринта, тя ще избухне в 1часа и 7 минути. Ако нещата се бяха развили според плана, човешки жертви нямаше да има, но е било писано семействата на 21 печатари да осиротеят, а други сто да се грижат за инвалиди.

Освен пред редакцията на вестника, динамит е бил заложен и в дома на неговия издател, както и в къщата на секретаря на Сдружението на търговците и производителите. Те обаче не гръмват и именно по тях полицията стига до братята Макнамара. Издателят на „Таймс” нарича атентата „престъплението на века” и заклеймява профсъюзите като „анархистка измет” и „пиявици”.

Вицове, октомври 2014г.

СмЕх

Кристияно Роналдо вече е кацнал в София и ще спи в хотел три пъти по-евтин от него!
***

Средната заплата в България била 727 лева. До този извод се стига по следния начин:
- Иван има 10 ябълки. Петър има 0 ябълки. Средно, двамата имат по 5 ябълки!
- Директорът яде месо, работникът яде картофи - средно, двамата ядат мусака.
***

...Срещат се двама македонци в центъра на Ню Йорк...
- Еее ве , Ристe, колко е малък тоа свет, а?
- Не е малък свето, Яне, Македония е голема!
***

Майка се кара на дете:
- Ти си прасе, погледни какво си направил! Знаеш ли какво е прасе?
- Да, мамо! Прасето е детето на свинята!
***

Ентусиазирана девойка пред хипермаркет:
- Заповядайте! (листовка на Бареков)
-Не, благодаря, предпочитам Durex!
***
Всяка сутрин нови вицове