събота, 22 ноември 2014 г.

Земетресение във Варна!


Първо в "Таралеж"

ИЗВЪНРЕДНО! СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ! 

Силно земетресение е усетено в района на Варна в 21.15ч. Епицентърът на земетресението е в Румъния, северно от гр. Браила, в района на Вранча на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България.


На още няколко места в страната е усетено по-силно: Севлиево, Несебър, Бургас,
Стара Загора, Силистра, Разград, Добрич и в София.

От Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН съобщиха, че земетресението е усетено в цяла България, като по-силно е било в Северна България, а в Южна на по високите етажи на сградите.

Силата на труса е 5.4 по скалата на Рихтер.

Дълбочина 40км.

Засега няма данни за щети и разрушения. Европейския сеизмологичен център регистрира още две земетресения в същата област в Румъния - първото от 2.8 по Рихтер, второто - 2.1.
Очакват се вторични по-леки трусове да продължат още известно време.

Очаквайте подробности!
ОБНОВЯВА СЕ!

Ето къде ще изплащат парите от КТБ!

Банките, които ще изплащат сумите до размера на гарантираните влогове в КТБ, вече са определени. Изплащането започва на 4 декември. Официално финансовите институции ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Според вестник "Банкеръ" трезорите вече са известни и това са: Банка ДСК, "УниКредит Булбанк", ОББ, "Първа инвестиционна", "Пощенска банка", "Райфайзенбанк", "Алианц България", "СиБанк" и "Централна кооперативна банка".

Дворецът на "султан" Ердоган! Снимки

“Нека да го съборят, ако могат. Те замразиха проекта, но не могат да спрат строежа. Дворецът
ще бъде открит, аз ще се преместя там и ще го използвам.”

Така турският президент Реджеп Ердоган отряза всички опити на държавните институции да спрат строежа на новия му мeгадворец върху защитена от закона държавна земя в околностите на столицата Анкара.

Палатът Ак Сарай, или Белият дворец, бе открит преди дни от Ердоган, който реши да живее там, след като бе избран за президент през август. Семейството на държавния глава се пренесе в палата в края на октомври.

Дворецът от месеци е ябълката на раздора

в Турция. Преди дни стана ясно, че цената на мегакомплекса, в който има повече от 1000 стаи, ще е доста по-висока от първоначално предвидените 350 млн. долара. Според финансовия министър Мехмет Шимшек общата сума на строежа ще набъбне на 615 млн. долара.

Повишението се дължи на строежа на допълнителна жилищна част с близо 250 стаи за семейството на президента Ердоган, както и на засаждането на хиляди вносни италиански дръвчета. Според Камарата на архитектите в Анкара цената на дръвчетата не била включена в първоначалния бюджет. Всяко едно от тях струвало между 3750 и 10 000 долара.

Белият дворец е построен на площ от 200 декара.

В сравнение с него Белият дом във Вашингтон и Кремъл в Москва са като

джуджета,

разказа репортаж на Би Би Си. Палатът в покрайнините на Анкара е построен върху земя от ферма, принадлежала някога на основателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк. Впоследствие той я дарява на държавата през 1937 г. Цялата зона е обявена за защитен от закона парк от 1992 г. и затова строителството върху него е незаконно и до момента. Природозащитници критикуваха новия мегапалат на Ердоган, като протестираха, че са били отсечени стотици дървета в една от последните зелени зони на Анкара.

Турски административен съд нареди преди месеци спирането на строежа, започнал още през 2011 г. Това решение бе подкрепено и от Държавния съвет в страната. Общо три различни съдебни институции се произнесоха за спиране на строителството на двореца, но това не спря Ердоган, припомня “Евронюз”.

Както е известно, първоначално новият дворец е бил предназначен за резиденция на турския премиер. Реджеп Ердоган обаче реши да се пренесе там, като скъса с дългогодишната традиция, според която президентите живееха в двореца “Чанкая” в центъра на Анкара.

12 държавни глави живяха там, но Ердоган реши да промени нещата

Преместването в новия мегадворец се смята за символ на усилията на Ердоган да наложи една “Нова Турция”. В крайна сметка министър-председателят Ахмет Давутоглу и неговият екип ще се преместят в двореца “Чанкая”.

Архитектурата на двореца е опит за “фюжън” (сливане) между съвременни стилове и архитектурата на отоманската империя. Според архитекти крайният резултат е доста спорен, а за някои е направо безвкусица.

Критиците на новия турски държавен глава коментираха, че импозантната сграда е олицетворение на неговите имперски амбиции.

Опозицията вече сравни новия комплекс с внушителния Дворец на народа в Букурещ, построен от сваления диктатор Николае Чаушеску. Подовете на парадните зали и коридори вътре са застлани с най-качествен мрамор.

Сградата разполага и с най-съвременни съоръжения за сигурност. Сред тях са

бункери, тунели за защита от химическо нападение,

зала за военна комуникация и сателитни системи. В един от салоните в двореца няма никакви електрически изводи, за да се избегне монтирането на подслушвателни устройства.

В двореца има специална зала за посрещане на държавни глави и важни особи, отделни къщи за гости и конгресен център. Около сградите са разположени ботанически градини и парк, в който са посадени прословутите италиански дръвчета.

Опозиционната Републиканска народна партия повдигна официално в парламента въпроса за цената на новия дворец на Ердоган. Тя разкритикува президента, че бюджетът му е 3 пъти по-голям от този на британското кралско семейство. Опозицията обяви, че поръчките за строителството са давани на фирми, близки до властта, което им позволило да надуват цените за и без това луксозното строителство. “Има хора, които забогатяха много покрай този проект, а това са пари на данъкоплатците”, коментира репортерът Якоб Режнек.

Зам.-председателят на Републиканската партия Умут Оран се пошегува, че

с парите за двореца Турция би могла да изстреля 3 сателита до Марс

Опозицията скочи и срещу бъдещите разходи на резиденцията, като изчисли, че месечната сметка за електричество, която най-вероятно ще е на гърба на данъкоплатците, ще достигне до 313 000 долара.

Първият високопоставен гост, който Ердоган очаква в новата резиденция още в края на този месец, е папа Франциск. Той ще посети Анкара на 28 ноември в рамките на 3-дневна визита. Турската Камара на архитектите обаче изпрати официално писмо до светия отец, в което го призовава да не стъпва в двореца, “за да не легитимира по този начин една незаконна постройка”.

Искров в Черноморската банка? WTF…

Предислоцирането на гуверньора е връх на наглостта и показва, че договорката Борисов –
Пеевски е съвсем реална и се изпълнява методично.


Точно, когато си мислиш, че управляващите ни няма как да станат по-нагли се оказва, че грешиш. Показа го премиерът-слънце, принципният, демократът, човекът борещ се със задкулисието.

КОЙ е ТОЙ ли?

И аз не знам, но определено предните думи няма как да се свържат с Бойко Борисов. Поне след пуснатата под сурдинка, или по-точно контролирано изтекла в медии, напъващи се да кръжат около властта, информация. А информацията е, че на внезапната среща Борисов – Искров от петък, премиерът бил предложил на Иван Искрoв да поеме поста на управител от България на Черноморската банка за търговия и развитие.

Преди години, това щеше да е идеален ход за замазване на положението. За съжаление на Борисов времената са се сменили и сега трудно се замазва нещо. Е, Пеевските медии ще ударят едно рамо колко проницателен в решението си е читателят на Винету, колко находчив, как само се е спрял на най-подходящата кандидатура.
И все пак няма да накарат хората да спрат да мислят. А след като се размислят си задават и няколко въпроса с „некои съображения“.
И така.

-        Борисов доволен ли е от работата на Иван Искров, който по смисъла на Закона за БНБ няма много-много защо да се притеснява дали някой му харесва работата

-        Все пак, ако премиерът приема работата на гуверньора за безукорна защо иска смяната му?

-        А ако Борисов смята, че Искров се е издънил (казвал го е поне 10 пъти) защо го предлага за представител на България в Черноморската банка?

-        Това някаква сделка ли е?

-        Тази сделка между Борисов и Пеевски ли е?

-        КОЙ още участва в нея?

-        Този пост награда ли е за Иван Искров?

-        Какво е направил той за тази награда?

-        Иван Искров изпълнил ли е някаква поръчка?

-        Тази поръчка на Пеевски и Борисов ли е?

-        Какво печели Борисов от фалита на КТБ?

-        Искал ли е Борисов от Цветан Василев да бъдат поставени негови хора като съсобственици в ключови дружества?

-        Има ли Борисов участие в сделката за „Булгартабак“, примерно?
-      Има ли от какво да се притеснява Борисов ако вземе да се разбере истината за КТБ?

А сега малко да се поразпитаме за Черноморската банка, или както и там да се нарича това „нещо“.

-        Знае ли премиерът Борисов какво е това Черноморска банка?
-        Какво точно ще работи Искров?

-        Има ли смисъл за България участието в това "нещо" Черноморска банка?

-        Колко струва на година участието ни там?

-        Колко пари влизат под формата на инвестиции в България?

-        Не е ли това един канал за доставка на инвестиции само във фирми от партийния обръч?

-        Как се подбират хората, които да запълнят квотата ни сред управителите на банката?

-        Участвал ли е Искров в конкурс?

-        Кои са другите участници?

-        Правил ли е някога конкурса за длъжност Борисов? Дори и като Главен пожарникар на Републиката

А сега моите скромни изводи. Сделката на Борисов за Искров е потвърждение, че задкулисието си е тук. Сменили са се само част от играещите персони.

Сделката е връх в наглото нищоправене и многоговорене на Борисов. Сделката е потвърждение, че договорка Борисов – Пеевски има.

Какво включва тя, ще разберем по следващите действия на героите.

Мирослав Иванов

Сняг затрупа България!

Снегът, който заваля вчера в Добричко и Разградско, покрива все по-голяма част от България. 51 машини почистваха пътищата по високопланинските проходи и в областите Шумен, Търговище, Добрич, Варна и Бургас след падналия сняг през изминалата нощ. Настилките са обработени със сол и луга. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Скоро!

Има и конкурс Ислямска Мис Свят

До финала на четвъртото издание на конкурса Ислямска Мис Свят, който се провежда на
индонезийския остров Ява, в Прамбанан, достигнаха 18 красавици. Кандидатките на възраст между 18 и 27 години, между които има лекарка и компютърна специалистка, дефилират забулени, облечени в дълги лъскави рокли.
Те ще бъдат оценявани не само според външността им, но и според умението им да рецитират стихове от Корана. Участничките трябва да изложат и възгледите си за ролята на исляма в съвременния свят.

Организаторите Ислямска Мис Свят го представят като алтернатива на финала на конкурса Мис Свят, който се счита от твърдите защитници на исляма за "конкурс за проститутки".

Отива ли Ралица Василева в Ал Джазира?

Ралица Василева си тръгна от Си Ен Ен, след като 23 години работи за световния тв гигант.
Договорът й изтича през декември, но месеци преди това тя е получила няколко предложения за работа. Сред тях няма само телевизионни алтернативи, разказаха нейни близки.

В същото време целият екип, с който е започнала да работи навремето в Си Ен Ен, от години вече е в американското подразделение на "Ал Джазира". Телевизията постепенно се превръща в една от най-гледаните и обективни медии. В момента тя се бори за първото място по рейтинг с тв "Фокс" на Рупърт Мърдок.

Самата Ралица обяви в туитър, че още не знае каква ще е следващата й стъпка. Написа обаче, че ще държи в течение зрителите си.

Защитен свидетел по делото на КТБ разпродава заложени имоти

От временно отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ АД) искат проверка на свидетел по обвинението срещу Цветан Василев. Става въпрос за Бисер Лазов, който представлява компании, получавали кредити от КТБ АД. Това се посочва в писмо на ръководството на финансовата институция до квесторите, които бяха назначени от Българската народна банка (БНБ) в началото на периода на специален надзор.

Според информацията в него въпросният Лазов разпродава активите на представляваните от него компании. В същото време тези фирми са с просрочени задължения към КТБ. В писмото се допълва още, че тези активи са предимно имоти, които се прехвърлят или ипотекират на лица, близки до същия човек.

Задълженията на фирмите обаче не се погасяват. Заради това от временно отстраненото ръководство на КТБ искат от квесторите на банката да проверят сметките на длъжника. Публикуваме целия текст на писмото без редакторска намеса:

„До нас достигна информация, че лицето Бисер Андонов Лазов – защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми – кредитополучатели в КТБ АД, с просрочени задължения, разпродава техни активи. Имотите се разпродават, прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица.

Така, например, на 31.10.2014 г. фирма „Евробилд 2003” ЕООД (собственост на „Аквафинанс” ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за 85 милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. „Граф Игнатиев“ №10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката – „Ню кооп инвест” ЕАД, е с изпълнителен директор Ненчо Ангелов Трифонов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида № 557698, том 21, акт 50.

На 13.11.2014 г. същата фирма – „Евробилд 2003” ЕООД, продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на „Балкан Ерма” ЕООД с управител Ангел Славчев Христов – също близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №84119, том 23, акт 127.

На 13.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава на същата тази фирма – „Балкан Ерма” ЕООД, парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №62556, том 20, акт 93.

По наша информация, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на „Евробилд 2003” ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми.

Молим уважаемите Квестори да проверят дали по сметките на длъжника „Евробилд 2003” ЕООД са постъпили средства в резултат от горепосочените операции и дали с тях са обслужени дълговете на фирмата.”

На тази дата: 22.11.1963г. Убийството на Кенеди! Видео

Преди 51 години на 22 ноември 1963 г. американският президент Джон Кенеди е застрелян в Далас, а вицепрезидентът му Линдън Б. Джонсън става 36-ият държавен глава на САЩ.

Джон Фицджералд Кенеди е убит в петък в 12,30 ч местно време на „Дийли Плаза“, Далас, щата Тексас, САЩ. Кенеди е фатално ранен, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой.

10-месечното разследване на комисията "Уорън" между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е застрелян от Лий Харви Осуалд, който е действал сам, и че Джак Руби също действа сам, когато убива Осуалд, преди да се яви пред съда. 

Въпреки това, анкети правени между 1966 и 2004 г. показват, че до 80% от Американците подозират историята за „правителствено прикритие“ на истината за атентата. Той все още подлежи на дебати и е в центъра на множество теории на конспирацията.

А ето как изглежда самото убийство, заснето от американския бизнесмен Авраам Запрудер в 26-секунден любителски документален филм:
ВИДЕО

Вицове, ноември 2014г.

Ето защо е нужно да имаш Ferrari

СмЕх

С напредването на възрастта, шансовете да се влюбите до гроб значително се увеличават...
***

Утрото на англичанин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, изважда яйцата, вари ги, изяжда ги.
Утрото на французин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, изважда яйцата, прави си омлет, изяжда ги.
Утрото на българин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, почесва си яйцата, затваря хладилника.
***

В Русенската болница се родиха четиризнаци.
Лекарите се борят за живота на бащата...
***

- Ти си момичето на моите мечти! Красива, усмихната..
- Говориш така само за да спиш с мен!
- А и освен - това си и много умна!
***

Две кокошки си говорят.
- Ти какви яйца снасяш?
- Големи! От 22 стотинки. А, ти?
- Още по-големи. От 24 стотинки!
- Ееее, ти пък за 2 стотинки ще си разпориш задника...
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 21 ноември 2014 г.

Кунева напълни правителството със свои кадри след сватбата между ГЕРБ и РБ

Двама от видните политически функционери в партията на Меглена Кунева "Движение
България на гражданите" (ДБГ) минават на работа при премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, твърдят запознати.

Бившият журналист от в. "Гласове" Тома Биков и дезертиралият към ДБГ бивш политически секретар на ДСБ Петър Николов съвсем скоро ще получат назначения. Биков ще е медиен съветник на премиера Борисов и вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

Петър Николов ще бъде парламентарен секретар на Борисов и ще отговаря за връзките на министър-председателя с Народното събрание.
Биков и Николов са сред основателите на партията на Кунева ДБГ. Малко преди предсрочните избори т.г. те бяха и сред основателите на Института за дясна политика.

Институтът, формиран от представители и симпатизанти на партии от Реформаторския блок, но предимно от ДБГ, се заяви като платформа, поставяща си за цел да създаде "десница на идеите, а не на личностите". Още тогава членовете на института признаваха, че по-прагматичната им цел е да "оженят" ГЕРБ и Реформаторският блок, без това да буди съмнения за безпринципност и отстъпление от ценности у онези избиратели, които остават лоялни към т.нар. стара десница и упорито отказват да припознаят Бойко Борисов и партията му като автентична десница.

След като бъдат назначени в кабинета на премиера, двамата партийци на Кунева ще напуснат неправителствената организация, а на техните места ще бъдат заети от "традиционно десни личности", обясниха неофициално от института.

Ръководител на организацията на мястото на Петър Николов най-вероятно ще бъде Нено Димов – бивш министър от кабинета на Иван Костов, който също като консерватора Николов напусна ДСБ.

Според членове на института целта им занапред си остава същата – създаване на "десница на идеите, не на личностите". В момента ИДП работи по теория, че след настоящото съвместно управление на ГЕРБ и Реформаторския блок (заедно с националистите от Патриотичния фронт и партията на Георги Първанов АБВ) може да се мисли за единна десница – обща формация между ГЕРБ и Реформаторския блок. Причините за това били много – от възможно претопяване на РБ, заради негативи, които ще получат заради управлението, до все по-честото сътрудничество между отделни фигури от РБ и Борисов, което вече не е опосредствано от партийни квоти на Блока.

За да развива тези си идеи и да се превърне в евентуална тяхна легитимация, догодина ИДП дори ще получи финансиране от немски неправителствени организации.

Смъртността в България е по-висока от тази в Сомалия!

България е шеста по смъртност в света

България е на шесто място в света по показателя "смъртност" в годишния доклад "Световна книга на фактите" на ЦРУ от март 2014 година, публикуван на Интернет страницата на агенцията.
За пореден път Централното разузнавателно управление на САЩ издава своя традиционен годишен сборник, в който дава факти, данни и прогнози за развитието на отделните страни по света на основата на демографски, икономически, социални, здравни и други показатели, предаде БТА.
В раздела си за България ЦРУ отрежда сравнително "челно" място в класациите за страната ни единствено по показателя "смъртност" сред населението на 1 000 души. С показател 14,30 на хиляда души България е на 6-томясто по смъртност в света.
Пред нас са Южна Африка /17,49/, Украйна /15,72/, Лесото /14,91/, Чад /14,56/ и Гвинея Бисау /14,54/.
Непосредствено зад България по смъртност са Афганистан: /14,12/, Централна Африка /14,11/, Сомалия /13,91/ и други. Трите страни с най-ниска смъртност в света на 1000 души сред изследваните 225 държави са: ОАЕ /1,99/, Кувейт /2,16/ и Бахрейн /2,67/. 

България е на 229-то място в света по дефицит на ражданията над смъртните случаи - тук показателят е 0,83 на сто.
Зад нас са само страни като Молдова и Сирия.Страната ни е на 210-то място в света по средния годишен брой на ражданията - едва 8,92 на сто на 1000 души.
Първите 10 страни с най-висок показател на раждания са африкански или азиатски, като номер едно е Нигер -46,12 на 1000 души, а десета позиция заема Афганистан - 38,84 на хиляда души.

По средна продължителност на живота страната ни е класирана на 112-то място със средно 74,3 години, от които 70,7 - за мъжете и 78,1 - за жените. По този показател най-дълголетни са жителите на Монако - 89,5 години. Следват хората от Япония, Макао и Сингапур - средно по 84 години; Сан Марино - 83 години;
Австралия, Андора, Швейцария, Хонг Конг - по 82 години и други.
Страната ни е на 108-мо място в света по процент от средствата за образование - 4,1 на сто от БВП /за 2010 г./.

По този показател зад нас са страни като Русия, Гърция, Таджикистан, Кувейт и Египет.

В областта на младежката безработица страната ни е на 32-ро място в света, като у нас сред 15-24 годишнитемладежи безработните млади са 28,1 процента. По този показател най-много безработни младежи са регистрирани вБосна и Херцеговина - близо 63 на сто, Косово и Гърция - по 55 на сто, Македония и Испания - по 53 на сто и др.

По общи разходи за здравеопазването като процент от БВП страната ни заема 73-та позиция със 7,6 на сто /данните на ЦРУ са за 2010 г./. По този показател най-висок дял за
здравеопазване от БВП се отделя в Либерия -19,50 процента, Сиера Леоне - 18,80 на сто и САЩ - 17,90 процента, като за тях данните са от 2011 година.

Ето и някои икономически показатели, по които ЦРУ класира страната ни: по годишен процент на увеличение на промишленото производство /включва се производство, минно дело и строителство/ - България заема 151-во място с 1 процент ръст за 2013 г. По цифрата на общата работна сила заемаме 113-та позиция с 2,551 милиона работещи българи за 2013 г. По този показател на челно място са: Китай - 797 милиона работещи, Индия - 487 милиона,

Европейски съюз - 231 милиона, САЩ - 155 милиона, Индонезия - 120 милиона и Бразилия - 107 милиона работещи.

Пак сме сред най-нещастните страни в света

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие,
показва ново изследване, цитирано от британския вестник "Дейли мейл".

Коста Рика, Виетнам и Колумбия са най-щастливите народи в света. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Класацията бе направена от сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството – степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.

Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Тези резултати били комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.

В топ десет на най-щастливите страни в света след Коста Рика, Виетнам и Колумбия се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала.

Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Освен това авторите на изследването не вземат предвид вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

- See more at: http://novinite.bg/articles/82872/#sthash.ujyHzng7.dpuf

Обама изпрати поздравително писмо до Н.Пр. Бойко Борисов

Американският държавен глава Барак Обама прати поздравително писмо на Бойко Борисов за
втория му мандат начело на България като премиер, в което изказва нетърпението си отново да работи с лидерът на ГЕРБ.

Обама деликатно очертава американските приоритети във външната политика - кризата в Украйна и войната с "Ислямска държава", и окуражава Борисов за реформи и борба с корупцията. Отправя ни и специален поздрав за хилядите бежанци, на които страната е дала убежище през последната година.

Ето и пълният текст на писмото:
До
Н. Пр. Бойко Борисов
Министър-председател на Република България София

Уважаеми господин министър-председател,

Поздравления за избирането Ви за втори мандат като министър-председател на България. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни.

Във време на множество глобални и регионални предизвикателства зная, че САЩ може да разчита на България като на свой съюзник и приятел в придвижването напред на нашите общи евроатлантически цели. Трябва да продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, изправена лице в лице пред руската агресия, което включва твърдо придържане към санкции. Като отбелязваме десетата годишнина на членството на България в НАТО бих искал да Ви благодаря за трайната ангажираност на вашата страна в Афганистан и за вашата подкрепа на международните усилия за противодействие на Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по-благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия.

Желая Ви всичко най-хубаво за успешен втори мандат и очаквам нашето бъдещо сътрудничество.

С уважение,

Барак Обама

Депутатите няма да си правят тестове за наркотици

Парламентът отхвърли предложението народните представители да се подлагат веднъж
годишно на тест за употреба на наркотични вещества. Предложението беше внесено от представители на Патриотичния фронт.
Предложението беше подкрепено от 30 депутати, 27 бяха против, а 53 се въздържаха.

СмЕх

Кличко: "Не съм се бил с такъв простак като Пулев" 


-Човек, ти нищо не си видЕл. Ела в Българя да видиш кво става!

Патриотични игри

Възможно е разцепление в Патриотичния фронт заради казуса "Орхан Исмаилов". Това стана
ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. "Възможно е двете партии в коалицията - НФСБ и ВМРО, да излязат с различни позиции след решението на премиера Бойко Борисов по казуса, което в ПФ все още очакват", призна Симеонов пред журналисти в кулоарите на парламента.
"Ние сме различни партия, съжалявам, ама те са си в правото да си вземат решение, какво да направя", каза Симеонов в отговор на въпрос дали е възможно разцепление. Въпрос на бъдеще и на разговори е как двете партии ще работят при подобен вариант, стана ясно от думите му.

Според Симеонов такъв сценарий не е желателен, но е възможен. В сряда лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха на среща с премиера Борисов, за да го информират за своята позиция във връзка с назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Още след самото назначение на Исмаилов и реакцията на НФСБ, стана ясно, че позициите на ВМРО и НФСБ за това назначение може би не са съвсем идентични.

"Даже и без Патриотичния фронт до момента по много въпроси има мнозинство. Много често ДПС подкрепя ГЕРБ, много често и БДЦ", каза още Симеонов. По думите му, нормално е да има едно непостоянно мнозинство и да се търси подкрепа или съдействие по различни теми, като това го има в много други парламенти по света. "Само в България сме свикнали на едно мнозинство, което желязно да налага своята воля", каза той.

Свръх хора? Тайните на мистериозните хунзи

Извънземни или хора? Мистерията около хунзите отново оживя.


Древен народ, живеещ на самата граница между Пакистан и Индия, от години е обект на митове, че произхожда от извънземни. А причината за това с дългия им живот, пълния им имунитет към всякакви болести, както и фактът, че раждат деца на 65 години.

Хунзите са стар народ, разположен на самата граница между Пакистан и Индия и са известни с това, че живота им трае 110-120 години, така че тяхното място на обитание е известно като „оазис на младостта“. Почти никога не са болни, а благодарение на гените изглеждат младолики.

Те са пример, че начинът на живот, приблизително идеален, наистина съществува. Хунзите могат да си вземат баня в студена вода, дори и при минус 15 градуса под нулата, а на 65 години раждат деца.

Лятото ядат единствено плодове и зеленчуци, а през зимата консумират сушени кайсии, готвени храни и овчи сирена. Има период, когато хунзите нищо не ядат, а той е известен като „гладна пролет“. Това е времето, когато плодовете все още не са узрели, и тогава пият само сок от сушени кайсии.

Периодът продължава от 2 до 4 месеца, а в тяхната традиция той строго се спазва, като много уважавана част от културата. В миналото обаче странния им начин на живот е бил повод за много митове и легенди, някои от които ги описват като извънземни.

От опит много чужденци желаещи, които са се преместили в долината на река Хунзи, са заключили, че основен фактор на дълголетния им живот е здравословната диета.

Шотландски лекар Мак Хенриксън, след завръщането си в Англия, извършил експеримент на голям брой животни. Една група се е хранил с нормалната храна на едно лондонско работническо семейство, което означава бял хляб, херинга, рафинирана захар, консервирани храни и готвени зеленчуци. В резултат на такава диета, при животните са се появили различни човешки болести. Другата група животни се хранят с храната на хунзи и останали напълно здрави.

На международния конгрес за борба срещу рака в Париж, състоял се през август 1977 г., експерти обявили, че „според данни на геоканцерологията (наука за изследване на рака в различни региони на света), пълна липса на рак се наблюдава само при народа на хунзите“.

За тях да изминат 100 до 200 км на ден, е все едно за нас да се разходим около къщата. Изкачване по стръмни планини за хунзите отнема едва половин час, а те се движат весели и енергични.

Техните постоянно усмихнати лица и добро настроение също допринасят за тяхното по-добро умствено и физическо здраве. Неслучайно съседните племена са ги смятали за извънземни или свръххора.

Кой изпрати Анита Мейзер на конкурса Мисис Свят?

Все още се чудя КОЙ изпрати Анита Мейзер на провелия се вчера конкурс „Мисис Свят 2014″?

Според официалното съобщение Мейзер-Желева е спечелила конкурса за „Най-достойна омъжена българка“(каквото и да означава това) през лятото край морето.

На „Мисис Свят 2014″ не спечели нищо, но този път не можем да обвиним нито мафията, нито световния заговор.

#Продължаваме напред.

Как Д.П. стана 10 в тефтера на Златанов?

Въпросителните около откраднатите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на
интереси Филип Златанов продължават да се множат. След като тефтерите бяха откраднати, стана ясно, че оповестените до момента части от тях се различават.

Първоначално прокуратурата оповести отделни извадки от ръкописите на Златанов. По-късно
стана ясно, че някои факти са спестени. Освен огласените инициали на ИФ, ЦЦ и ББ, се оказа че в тях е имало и инициали ДП, които от държавното обвинение бяха спестени. Дни след като тефтерите изчезнаха, в студиото на бТВ депутатът от БСП Кирил Добрев показа факсимилиета, от които става ясно, че инициалите ДП са променени в 10. 

Добрев бе председател на анкетната комисия "Филип Златанов" в предишния парламент.
Самите тефтери не бяха приложени като веществени доказателства по делото срещу Златанов. Вместо това в папките на делото бяха техни копия. Оригиналите бяха изискани няколко пъти от Апелативния съд, но прокуратурата отказа да ги предаде, след което те изчезнаха.

В някои медии се появиха факсимилета, чиято автентичност не беше потвърдена, но не беше и отречена.

В тях се вижда фразата "Е. Димитров да се съгласува с ИФ и ДП", а в изнесените от Кирил Добрев факсимилета ДП се е превърнало в 10.

На тази дата: 21.11.1783г. Първият свободен полет с балон над Париж

21.11.1783 г. Жан Пилатр и маркиз Франсоа д’Арлан извършват първия свободен полет над Париж с балон. Летателният апарат е проектиран и създаден от братята Монголфие - пет месеца по-рано те осъществяват първия изобщо полет на балон.

След провеждането на серия от тестове с въжета двамата авантюристи извършват свободен полет с балон с горещ въздух и с човек на борда. Пилатр и д’Арлан излитат от градината на двореца Ла Мюет до Бют-о-Кайе в 14.00 ч. пред присъствието на краля. Полетът им трае около 25 минути. Балонът се е изкачва на 915 м височина и пропътува 12 км със скорост 9 км. Двамата се приземяват успешно в покрайнините на Париж.

Вицове, ноември 2014г.

СмЕх

Предимството на пътя: aко можеш да си подадеш главата и да го напсуваш - имаш предимство.
aко не - траеш си и чакаш да мине.
***

Тя се пльосна на тревата за поредната селфи серия..... Събра 190 лайка и 8 кърлежа...
***

Седя си аз и гледам един филм и точно сцената, където тя ревнала под душа, после влиза нейният и са таковат 3 ЧАСА! И си мисля....
добре де, ама какъв бойлер е тоя, дето го имат?
***

Алкохолик кандидатства за членство в клуб на алкохолиците.
Изпитва го комисия и му задава въпрос:
- Колега, кажете едно питие с ”Ш”.
- Шише ракия.
- Отлично, колега! Едно питие с ”Б”?
- Бутилка водка.
- Страхотно, колега! Едно питие с ”К”.
- Каса бира.
- Великолепно, колега и последен въпрос - едно питие с ”Е”.
След дълго мислене кандидатът отговаря:
- Евентуално още една каса бира!
***

Вървят две момчета:
- О, струва ми се, че едно момиче ми се усмихна!
- Айде стига, аз теб като те видях за пръв път целя седмица се смях
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Освободиха Любо Пенев

Любослав Пенев бе освободен от поста селекционер на България. Това решение бе взето днес на извънредното събрание на Изпълкома на БФС. Чашата на търпението към бившия национал преля след равенството 1:1 с Малта у дома, което направи шансовете ни за класиране на Евро 2016 илюзорни.

„Дълго време анализирахме трите години на Любо Пенев в националния отбор. През последната година имаме спад, а след последния мач почти нямаме шансове за класиране. За това договорът на Любо Пенев и неговия екип се прекратява. Не сме готови със заместник на треньора. Надявам се до Нова година да имаме яснота. Няма да бъде чужденец“, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

Борисов отменя всички цесии в КТБ

Ще отменим всички прихващания в КТБ. Това каза министър-председателят на Република
България Бойко Борисов след срещата си с Асоциацията на банките в България. В срещата участваха още финансовият министър Владислав Горанов и председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Изплащането на гарантираният размер на депозитите в КТБ ще започне до 4 декември, като това ще става в 9 банки, каза премиерът.

"От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките тези 9 банки", коментира Борисов.

Той обясни, че първият трансфер на парите на вложителите към други банки от тази, в която ги получават, ще е безплатен.

"Надяваме се това повече никога да не ни се случва. Тъй като имаше и други спекулации, затова тук беше и Менда Стоянова, за да запознае Асоциацията на банките. Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", коментира Борисов.

В периода между поставянето на КТБ под специален надзор и отнемането на лиценза ѝ размерът на цесиите на депозити в КТБ надхвърли 1,1 млрд. лева. Някои от тях се купуват от кредитополучатели с отстъпка, като те подават молба дългът им да бъде намален с номинала на депозита. Но при други вложители с депозит с размер над гарантирания го разделят на по-малки, за да получат парите си в пълен размер.

Мисис България #продължаваме напред:)

Представителката на Беларус Марина Алексейчик победи в конкурса „Мисис Свят 2014“, чийто финал се проведе в американския щат Мериленд. На второ място се класира представителката на ЮАР, на трето – тази на Перу, предаде ТАСС. За нашата участничка Анита Мейзер липсва официална информация на кое место е сред 35-те участнички.


#Продължаваме напред:)

Молитвената група в Брюксел

Преди правителственото заседание в сряда Борисов обяви: "Изпратил съм 5-6 министри в
Брюксел, неспасяемото да се спаси. Ще го ударим на молба е най-точната дума."

"Днес денят ми започна с полезна среща с представители на новото българско правителство - министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Ивелина Василева. Говорихме за по-ефективното използване на европейските средства в България, за да може хората да усетят по-добре ползата от членството в Европейския съюз", коментира Кристалина Георгиева за срещата си с нашите министри.

Варна след дъжда!

Сн. "Таралеж"
Централният булевард" Мария Луиза" във Варна след дъжда.
20.11.2014г.

Човек от ПИБ ще разпродава КТБ

Радослав Миленков беше скоростно избран за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете. Той е с опит в новата банка на властта.
Казусът с КТБ придобива вече зловонна воня с мафиотско измерение. Правителствената информационна служба съобщи за промяна във Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На мястото на досегашния председател на Управителния съвет на Фонда Росен Николов застава Радослав Миленков. Миленков е кадър на Първа инвестиционна банка, в която Делян Пеевски прехвърли голяма част от кредитите си. В кариерата си Миленков е заемал различни водещи позиции в ПИБ, включително и член на Управителния съвет.

Връзката на Пеевски с ПИБ вече личи и самолет. Банката пък се радва на държавна подкрепа, като при правителството на Орешарски получи държaвна помощ от 1.2 млрд. лв., които трябва да върне до края на ноември. По всичко личи обаче, че ПИБ няма необходимите средства за да върне държавната помощ. Затова и в редакцията на държавния бюджет за 2014 г. има 900 млн. лв., които ще бъдат поети от държавата.

 Заемът, който Орешарки емитира за да спаси ПИБ сега ще бъде преоткрит и от правителството на Борисов.

Мирослав Иванов

ПФ дава време на Борисов

„Ще изчакаме Бойко Борисов да вземе решение относно назначаването на Орхан Исмаилов за
зам.-министър на отбраната".

Това коментира Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт ВМРО-НФСБ", след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет относно назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

"Има желание от двете страни за решаване на проблема, защото ние не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата", обясни той.
Обсъдени са били професионалните качества на Орхан Исмаилов. От Патриотичния фронт заявиха, че засега няма да оттеглят подкрепата си за правителството.

Красимир Каракачанов от ВМРО вече даде знак по-рано днес, че неговата структура няма да следва по-острия тон на политическо говорене към кабинета.

Симеонов уточни, че ще се изчака отговора на Борисов, който днес не можел да вземе решение, тъй като трябвало да се запознае със случая.

Няма драма сред националистите, нито с ГЕРБ, увери Симеонов.

„Срещата мина доброжелателно от двете страни. Бяхме приети и изслушаха нашите аргументи. Няма какво друго да направим, освен да изчакаме министър-председателят да вземе решение по този въпрос", добави той.

„Просто при нас така стоят нещата, че това е заложено в нашите програми и ние не можем да приемем назначаването на представители на партии, изградени на етнически принцип или пък на такива, за които има много основателни съмнения, че обслужват външни интереси. Не можем да допуснем представители на такива партии да заемат отговорни постове. До момента няма драма. Има желание от двете страни за решаване на проблема", каза още Симеонов.

Ралица Василева напусна CNN

Българската водещата на CNN International Ралица Василева обяви, че напуска американския телевизионен канал. Тя написа за решението си в своя Туитър профил.

"Благодаря на всички мои прекрасни зрители, които ме подкрепяха през всичките тези години. Не знам каква ще е следващата ми стъпка, ще ви държа в течение", написа Василева.

"Тръгвам си от CNN след 23 години. Най-трудното е да се разделя със семейството ми в CNN!", пише тя.

Ралица Василева е първата българка, пробила в медийния гигант. Причината за напускането й още не е ясна.

Тя започна работа в канала, основан от Тед Търнър, във време, когато CNN беше безспорен лидер в предаването на живо на събития от цялата планета. В първата половина на 90-те години на миналия век разпадането на бившия съветски блок и войната в бивша Югославия бяха сред водещите новини и Ралица Василева бе едно от лицата на Източна Европа в глобалния ефир.

На тази дата: 20.11.1962г. СССР махат ракетите си от Куба, американците свалят блокадата

1962 г. след като СССР приключва с демонтажа на ядрените си установки в Куба, САЩ вдига блокадата на Карибските острови.

През октомври 1962 г. САЩ изпраща ултиматум до Съветския съюз да изтеглят ракетите си от Куба. В противен случай заплашват, че Островът на Свободата ще бъде блокиран. Преди това Америка, която е разположила ядрено оръжие във Великобритания, Италия, Северна Канада и Гренландия, разполага 35 ракети и в Турция, което е изтълкувано от Съветския съюз като заплаха от унищожение на европейската част на страната.

Руснаците решават да разположат ракетен комплекс край бреговете на САЩ. Хрушчов предлага на Кастро да изпрати в страната контингент съветски войски и ядрено оръжие - ракетите Р-12 и Р-14, които само за 20 минути могат да унищожат Щатите.

Кенеди обявява началото на военноморска блокада на Куба на 24 октомври 1962 г. САЩ изпращат 180 кораба да патрулират в Атлантика. Кенеди бил готов да бомбардира Съветския съюз, но след като вижда съветските ракети на 180 км от Флорида, издава разпореждане да се използва оръжие само по негова заповед. Кенеди привежда въоръжените сили в най-високата бойна готовност, което се случва за пръв и последен път в историята на САЩ.

В същото време Никита Хрушчов заявява, че смята блокадата на Куба за незаконна. Четири Р-12 със среден радиус на действие са напълно готови за изстрелване. В Съветския съюз отменят уволнението на войниците и привеждат в повишена бойна готовност войските на Варшавския договор. Кастро подтиква Хрушчов към решителни действия. Срещу САЩ руснаците изпращат четири подводници, всяка с по 22 торпеда.

В тези напрегнати дни и нощи контактите между Хрушчов и Кенеди не престават. Двамата лидери си разменят ултимативни заявления, но търсят начини за мирно разрешаване на конфликта. Постепенно САЩ и Съветският съюз започват преговори.  Руснаците извеждат ракетите си от Куба, американците свалят блокадата и се задължават да прекратят опитите за насилствено сваляне на Кастро. Хрушчов иска от Америка да изведе ракетите си от Турция, но това не се случва.

Вицове, ноември 2014г.

Анита Желева ще представя България на най-авторитетния 
конкурс за омъжени жени в света – Mrs World 2014 г., 
съобщиха от Профайл (каквото и да е „Профайл“ бел. авт.)
Организаторът на конкурса Дейвид Мармел е включил
 в десет дневната програма и среща на 
участничките с президента на САЩ Барак Обама.

СмЕх

Една древна китайска мъдрост гласи: "Ако няма какво да кажеш, кажи китайска мъдрост."

***
- Колко лъжички захар искаш в кафето?
- Седем.
- Брат, не се мъчи, земи си баклава.
***

- Скъпи, пипал ли си джипиеса в колата наскоро???
- Да, проверявах колко е пътя от София до Видин...
- Ами, много ти благодаря, аз съм във Видин!
***

Виждайки падаща звезда на Иванчо не му стигна времето да дефинира точно желанието си. На другия ден получи колело с цици
***

Eдин приятел ми разправя:
Всяка вечер, пия по две хапчета! Хапче за полова мощ и хапче за успокояване! Ей тъй, ако не ми стане - да не ми пука!
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 19 ноември 2014 г.

Така ще изглеждат новите 2 лева

Как ще изглеждат новата монета с номинална стойност два лева показа днес БНБ, след като
днес Управителният й съвет утвърди дизайна на монетата, емисия 2015 г.

На гърба на монетата е пренесено изображението на Паисий Хилендарски от банкнотата с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г.

Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото
изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение, уточняват от БНБ.

Ходжи кълнат магистрати

С най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа" ходжи проклеха Висшия съдебен съвет(ВСС) и един от кандидатите за председател на Софийския апелативен съд (САС) - съдия Стефан Гроздев. Според мюсюлманските духовници ВСС угнетявал религията. Днес ВСС трябва да избере шеф на столичния Апелативен съд, като освен Гроздев за поста кандидатства и Веселин Пенгезов.
Бившият главен мюфтия Недим Генджев определи ритуала като молитва за проклятие. Ходжите разпространиха текста на молитвата. В него посочват, че Стефан Гроздев е олицетворение на магистратската зависимост от модела „#Кой". Проклятието, произнесено от вярващите, ще тегне над него и поколенията му и ще последва всички безпринципно подкрепили Гроздев, предвещават още ходжите.

Неодобрението на мюсюлманите към съдия Стефан Гроздев е свързано с негов доклад, след който е разпределено и образувано Ф.Д. №854 от 2011 г. С решението е регистриран настоящия мюфтия Мустафа Алиш. Ходжите смятат постановеното от него решение за нищожно, незаконосъобразно и неправилно, и са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да отмени въпросното решение. До момента няма отговор от прокуратурата и Генджев решил да се намеси с "духовна сила".

Недим Генджев заяви, че за 25 години е произнасял т.нар. молитвата за проклятие на трима души и коментира, че до един месец всеки член на ВСС, който подкрепи кандидатурата на Стефан Гроздев за председател на САС, ще бъде застигнат от проклятие.

"Моля се на Аллах, за да накаже тези, които ще гласуват за Стефан Гроздев", подчерта той.

Реформаторите няма да оттеглят проблемния зам.-министър

Реформаторите няма да правят компромис в името на стабилността на коалицията и няма да оттеглят зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, който се оказа ябълката на раздора в четворната коалиция.

Това стана ясно от изявление на лидера на НПСД Корман Исмаилов.

„Управлението е отговорна работа и не бихме си позволили този лукс", категоричен бе той в парламента днес.

"Орхан Исмаилов е български гражданин с абсолютно всички права", допълни лидерът на НПСД и заяви, че посъветвал Исмаилов да осъди патриотите заради думите им, че е турски агент. Няма никакви аргументи против зам.-министъра на отбраната, убеден е реформаторът и изтъкна, че има аргументи само в негова полза.

„Очаквах всички партии да се надпреварват в подкрепа на един такъв политически кадър", призна още Исмаилов. Не може, по думите му, един добър качествен политик да създава напрежение. „Напрежението е в другите, които направиха тази провокация", заяви още той.

По думите му някои не харесват минаретата, друг синагогите, трети късите подстрижки и реформаторите не са длъжни да се съобразяват с тези претенции.

Малко преди това съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов заяви, че ако патриотите направят компромис с назначението на Орхан Исмаилов, значи да се откажат от същността на партията.

„Трудно се взимат решения за събаряне на правителство. Ние сме отговорни хора, а не циркаджии. Не можем да допуснем на ръководни места в държавната администрация да се поставят хора представители на етнически или протурски партии. ДПС подкрепя представител на Касим Дал“, категоричен беше Симеонов.

Вижте неизлъчвано интервю на Орешарски хванат без "опорни точки"

Вижте Пламен Орешарски хванат на тясно без "опорни точки" от Цветанка Ризова. Притеснен, неуверен и нервен, той прекратява интервюто заради неудобните въпроси. bTV обаче го праща на "поправителен" в студиото където отговорите са отработени и добре ошлайфани.
Видео

До часове става ясно пада ли Борисов

До 24 часа става ясно пада ли правителството. Това заяви в парламента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт. "Всичко ще стане ясно на срещата с премиера Бойко Борисов. Няма да се видим в Банкя, доволни ли сте", заяви изнервеният Симеонов в парламента.
Искрата за раздора подпали назначаването на Орхан Исмаилов от Реформаторския блок за зам.-министър на отбраната.

"Партията на Касим Дал и ДПС работят в синхрон. Това са протурски партии. Те гласуваха заедно за Исмаилов. Във фейсбука на този човек пише само на турски, прави ли ви впечатление. Ние не сме против назначаването на хора с арабски или турски имена", каза още Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обясни, че на срещата с Борисов ще отиде заедно с партньора си Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО. "След това ще решим за нашата подкрепа за правителството", отсече Симеонов.

Диалог между футболен национал и фен!

Националният отбор по футбол допусна чудовищна издънка по пътя към Евро 2016, след като завърши 1:1 на стадион "Васил Левски" срещу непретенциозния тим на Малта. Така от виртуални, шансовете на водения от Любослав Пенев тим да се класира на големия форум, станаха нулеви.
Вижте ден след мача любопитен онлайн разговор между български футболен национал и български футболен фен. Нивото на водене на разговор на национала Николай Бодуров е доста
„високо“, особено след  жалката футболна продукция на отбора.

Дъжд в цялата страна

Днес през страната ще преминава атмосферен фронт. Сутринта дъжд ще вали на много места в Западна България, а по-късно през деня валежите ще обхванат и останалата част от страната. Най-късно ще завали в Източна България, но през нощта срещу четвъртък валежите там ще са значителни. Максималните температури ще са в широк интервал от 9° – 10° в северозападните райони до 17° – 18° в югоизточните райони. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

По-значителни количества се очакват и на места в Централна и Южна България. През по-голямата част от деня ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от юг-югозапад и температурите там ще останат най-високи. След пладне вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по ниско от средното за месеца, но привечер отново ще се повиши значително.

Вижте списък на топ вложителите в КТБ

Списък с 510-те най-големи вложители в КТБ започна да се разпространява във фейсбук.
Данните в него съвпадат с някои от огласените в медиите стойности на влогове на известни личности.

Списъкът е пуснат на страницата на Ivan Rachev: