събота, 13 декември 2014 г.

Росен Петров напусна Бареков

Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”.
“Тръгвам си от партията, но оставам в групата на Българския демократичен център. Няма да съм независим депутат. В опозиция съм и ще гласувам с групата”, обяви той.

Напуска партията, защото тя не се е променила след влизането си в парламента и вътрешните скандали в нея продължават, твърди Петров.

“Няма драма. Отдавна имахме уговорка той да се оттегли от партийната работа и постове и да остане само депутат, защото иначе му идва в повече. Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти”, каза председателят на партията евродепутатът Николай Бареков.

Петров е искал да напусне още по време на предизборната кампания, когато партията му се раздели с ВМРО.

Не сме помагали на САЩ с изтезанията!

България не е сред държавите, сътрудничили на ЦРУ в програмата за създаването на тайни затвори за изтезания.  Това потвърди швейцарският политик Дик Марти, който е автор на доклад на Съвета на Европа по темата, написан 4 г. преди разкритията на комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

В интервю за БНР Марти призова за съдебно преследване не само на извършителите, но и на поръчителите на изтезанията.  Той обясни, че не е препрочел доклада си преди интервюто, но няма спомен страната ни да има връзка с тези дейности.“Нищо не си спомням, да се е споменавало за България. Надявам се, правосъдието да се задейства срещу извършителите на тези мъчения и срещу политическите поръчители на изтезанията, а именно тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд и евентуално бившия президент Буш“, призова Марти.
Преди дни беше огласен доклад на американския Сенат, от който стана ясно, че ЦРУ е използвало мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Това се е случвало в тайни центрове за задържане извън САЩ. В доклада има потресаващи примери за прилаганите от ЦРУ методи. През ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е билдържан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

Други затворници били лишавани от сън 180 часа, като през това време ръцете им са били оковавани с белезници над главите и са били „хранени“ с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като „тъмница“, където арестантите били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, „бомбардирани“ със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.

Телевизия CNN състави класация на най-шокиращите изтезания на ЦРУ.  Силовите разпити, които ЦРУ е провеждало на полска територия, са били спрени след натиск от страна на полските власти през 2003 година, заяви бившият полски президент Александър Квашневски.   Така той призна, че агентите на ЦРУ в Полша са използвали спорните методи за разпит, които включват и мъчения.

Весела Коледа за Висшия съдебен съвет!

Висшия съдебен съвет  си гласува 34% бонуси върху заплатите за Коледа.

На заседанието си в четвъртък членовете на ВСС единодушно са гласували за отпускането на коледни премии за всички съдии и служители в съдебната система.

Весела Коледа!

Jingle bells

Тичайки в снега
в шейничка, впегнато конче,
оглася полето, където минаваме
смеейки се през цялото време.
Звънчто на лото му звънти,
освежава духовете ни,
колко е смешно да яздиш и пееш
песничката на шейната тази нощ.

Весели звънчета, пак,
през целия път звънят!
Колко смешно е да се возиш
във впрегната с конче шейна.

Весели звънчета, пак,
през целия път звънят!
Колко смешно е да се возиш
във впрегната с конче шейна

Звънете зън , зън!
Звънете зън , зън!

Сега земята е бяла
тичай, докато си млад-
грабвай момите тази вечер
и пейте тази песника на шейната.
Весели звънчета, пак,
през целия път звънят!
Колко смешно е да се возиш
във впрегната с конче шейна.

Весели звънчета, пак,
през целия път звънят!
Колко смешно е да се возиш
във впрегната с конче шейна.

Весели звънчета, пак,
през целия път звънят!
Колко смешно е да се возиш
във впрегната с конче шейна
Видео

Калфин: Действията на Станишев са триумф на политическото интригантство

Вицепремиерът Ивайло Калфин написа в профила си във фейсбук дълъг пост във връзка с
разпространената вчера новина, че не е приет за среща от Партията на европейските социалисти и в групата на социалните министри в ПЕС.

"Вчера реших да не крия един инцидент и се оказах прав. Преди всяко заседание на съвет политическите семейства в Брюксел правят срещи за координация на своите министри. Вчера обаче получих отказ да участвам в координационната среща на министрите на труда и социалната политика от семейството на европейските социалисти.

Познавам голяма част от колегите си и не ми беше много трудно да разбера причината. Още повече всяко политическо семейство се бори да привлече повече национални министри, за да са по-ефективни общите позиции и министрите не разбираха защо не участвам", написа социалният вицепремиер.

Нататък той продължава, че докато стигне до София, новината прераснала в "бомбастични съобщения, че ПЕС и Социалистическият интернационал едновременно са отхвърлили членството на АБВ!" Калфин определя това като триумф на политическото интригантство.

"Като прегледах новините тази вечер, намерих и източника. Самият председател на ПЕС Сергей Станишев! В Offnews той казва небрежно няколко мъдри мисли, които се оказват прости лъжи", пише вицепремиерът.

Нататък той опровергава шефа на ПЕС и бивш лидер на БСП Станишев в няколко точки :

1. "За да бъде приета една партия в ПЕС, са необходими 2 условия - страната да е член на ЕС, а партията да е член на Социнтерна." (не е вярно - нито едното, нито другото)

2. "АБВ са кандидатствали пред Етичната комисия на Социнтерна и тя ги е отхвърлила." (Не е вярно, че сме кандидатствали, а по правилата няма как да те отхвърлят, без да кандидатстваш)

3. "Знаете на какъв натиск бяхме подложени ние, само затова, че кворумът в парламента се формираше с участието на "Атака". Сега националисти не само формират кворума, подкрепящ правителство с министър на Ивайло Калфин, а имат коалиционно споразумение, обясни Станишев." (Не съм виждал коалиционно споразумение, подписано от който и да било в сегашното управление с НФСБ. Впрочем къде остана ВМРО?)

4. "Разбрах, че е търсил Николас Шмид (Люксембург), който ръководи мрежата на социалните министри на ПЕС. Шмид обаче му е казал, че няма как да участва, след като партията му не е член на ПЕС." (Не е вярно. Шмид заяви,че той има интерес министри от повече страни да участват в срещите, но поканата се изпраща от ПЕС и той не може да им повлияе.)

5. "И за този разговор разбрах, след като вече е бил проведен, не съм оказвал натиск за недопускане на Калфин." (И това също не е вярно. Отказът се получи от секретариата на ПЕС в последния момент, очевидно след след разпореждане на председателя.)

В студиото на Нова тв тази сутрин и Румен Петков от АБВ повтори същото - че на АБВ няма как да е отказано членство в ПЕС, защото въобще не е подавана молба. Бившият вътрешен министър каза и че знае кой стои зад това, че Калфин първо е бил поканен на среща с европейските социални министри, а после тя деликатно е отменена. Петков напомни, че всички са видели отличното отношение на Мартин Шулц към Калфин.

Свалиха ни кредитния рейтинг!

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен
кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива.

Според критериите на Standard&Poor's 'BB+/B' е в категорията "боклук".

Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното S&P свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.

Стабилната перспектива отразява ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според рейтинговата агенция балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

Понижаването на рейтинга ни от страна на Standard&Poor's веднага бе коментирано от финансовия министър Владислав Горанов:

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика. В документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт. Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение".

Любопитни снимки

1. 36-годишният китаец Лиу Болин (Lui Bolin) се занимава с това да позира за снимка покрит с камуфлаж, който се слива напълно с реалната градска обстановка. ‘Hiding in the city’ на Луи Болин  е форма на протест срещу китайското правителство, което преследва художниците в страната.









2. Момче складира червено чили
 във фермата Ахмедабад, Индия











3.Деца се разхождат с лодка в
кристално чисто езеро в Сабахе, Малайзия












4. Будистки монаси изпълняват
ритуал, преди пускането на хартиените фенерите. Провинция Супханбури, Тайланд.












5. Северно-корейски военни и цивилни граждани на стадион Ким Ир Сен.


Дъщеря на авиационен шеф с унизително публично извинение! Видео

Засрамен и с преклонена глава, високопоставен изпълнителен директор на авиопревозвача „Кориън Еър“, чийто „гняв заради ядки“ забави полет, се извини публично за своето лошо поведение, избухнало защото ядките били сервирани в пликче. По време на инцидента крещящата Чо Хюн-ах, старши вицепрезидент в компанията, гневно настояла стюард незабавно да бъде отстранен от състава на екипажа, защото ядките й не били предложени в купа.
След това Чо принудила самолета да се върне на летището в Джей Еф Кей в Ню Йорк, за да може стюардесата да бъде изхвърлена от самолета.

Облечена в черно палто и с наведена от срам глава Чо каза пред репортери с едва доловим и треперещ глас, че съжалява за инцидента, случил сена 5 декември. „Искрено се извинявам“, каза тя. Чо добави, че също „искрено ще се извини“ на стюарда на лична среща.

Унижавайки я допълнително, баща й и член на управителния съвет на „Кориън еър“ Чо Янг-хо определи поведението й като „глупаво“ и се извини, че не е възпитал дъщеря си по-добре. Той добави, че най-голямото му дете също ще напусне своя изпълнителен пост.

Полет 86 вече е бил на пистата и готов да излети, когато Чо избухнала, след като неназован стюард сложил пред нея ядки макадамия в пликче. Гневна, че служителят не е следвал протокола и не е сервирал ядките в купичка, тя започнала да крещи на стюарда и му казала да донесе наръчника за поведение на компанията, за да прочете на глас от него как трябва да се сервират ядките.

Когато служителят не изпълнил разпореждането, Чо побесняла и му заповядала да слезе от самолета. Без да предупреждават 250-те пътници в самолета, пилотите изпълняват искането на Чо машината да се върне, за да може стюардът да бъде изхвърлен. Това забавило полета с около 20 минути.
ВИДЕО

На тази дата: 13.12.2003г. Саддам Хюсейн е заловен близо до родния му град Тикрит

2003 г. бившият иракски президент Саддам Хюсейн е заловен близо до родния му град
Тикрит. Още на младини Саддам желае властта и влиза в политиката. Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити ил е президент на Ирак от 1979 до 2003 г.

През 1956 г. едва 19-годишен е участник в антимонархически заговор, организиран от студенти в Багдад. В следващата 1957 г. става член на партията БААС - организация, създадена от православния християнин Мишел Афлак, тя е патриотична организация, която се бори за арабско единство, социализъм, федерализъм.

1958 г. монархията в Ирак е свалена след военен преврат, извършен от несвързани с БААС офицери. Година по-късно баасистите извършват неуспешен опит за покушение срещу новия президент ген. Касем. Един от атентаторите е 22-годишният Саддам Хюсеин, който е прострелян в крака. Повечето негови съратници са убити в престрелката с президентската охрана. На отсрещния бряг от арест го спасява случайната поява на непознат бедуин, който му дава свои дрехи, за да се преоблече.

След кратък емигрантски период в Сирия Хюсеин получава убежище в Египет, където президент по това време е Гамал Абдел Насър. С личната подкрепа на президента, Саддам получава стипендия за обучение, завършва гимназия и продължава в университет. По същото време в Багдад е съден задочно за участието си в атентата срещу ген. Касем и получава смъртна присъда (1960).

Саддам се връща в Багдад след като научава за преврата от 8 март 1963 г., осъществен от разнородна коалиция противници на ген. Касем, сред които и баасистите. Работи като следовател по политически дела. Президентския и премиерския пост в страната си поделят освободените от затвора Ал-Бакр и Ареф.

През 1966 г. повежда нелегалната борба на партията, на която вече е зам.-председател. След смъртта на Ареф властта наследява по-малкият му брат, лишен от лидерски способности, което проличава и при безкръвния преврат от 17 юли 1968 г. Саддам взема сериозно участие в тези събития, след което партията БААС отново идва на власт, но вече самостоятелно.

Върху Саддам пада основната тежест при предотвратяване на неуспешния опит за преврат от 1973 г. През есента на с.г. Ирак участва в обединената арабска армия, която постига първата от десетилетия военна победа над Израел - основния регионален противник на арабите. Саддам Хюсеин като вицепрезидент по времето на Ахмед Хасан ал-Бакър през 1979 г. заема поста му, след като възрастният Ал-Бакър се оттегля поради здравословни проблеми. Саддам започва да налага култ към личността си.

Инициатор на Ирано-иракската война, започнала през 1980 г. и продължила до 1988 г., без да излъчи ясен победител. Тази война изтощава и почти унищожава дотогава стабилната иракска икономика. Няколко години суша довеждат Ирак до ръба на хуманитарна криза, която взема своя връх по време на Войната в Персийския залив (1990-1991).

Саддам Хюсеин е свален от власт на 9 април 2003 г., когато американските войски превземат Багдад. Той е в неизвестност до 13 декември с.г., когато е заловен близо до родния си град Тикрит. Открит е в подземие, в неузнаваем вид - гладен, изтощен и мръсен. Направен е ДНК тест, за да бъде установена самоличността му.

На 30 юни 2004 г. Саддам Хюсеин, държан от американските сили в Кемп Кропер в Багдад, и 11 старши функционери на партия БААС са предадени официално на временното иракско правителство, за да бъдат съдени за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, както и да бъде разследвано неговото участие в насилствените кампании срещу кюрдите на север по време на Ирано-иракската война и срещу бунтовете на шиитите на юг през 1991 г. и 1999 г.

На 19 юни 2006 г. обвинението иска смъртна присъда за Саддам, неговия полубрат Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан. На 21 август 2006 г. срещу Саддам започва друго дело за геноцид и престъпления срещу човечеството. На 5 ноември Върховният иракски наказателен трибунал признава Садам Хюсеин за виновен в извършването на престъпления срещу човечеството за нареждането на убийството на 148 шиити през 1982 в град Дуджейл и e осъден на смърт чрез обесване.

На 26 декември апелативната камара на Върховния иракски трибунал потвърждава присъдата. Саддам Хюсеин трябва да бъде екзекутиран до 30 дни. На 30 декември смъртната присъда е изпълнена. Той е обесен в иракската военна база североизточно от Багдад, която някога е била щаб на военното разузнаване на Саддам, а после използвана за лагер, където да бъдат затваряни и измъчвани стотици жители.

Вицове, декември 2014г.

Сънен пингвин

СмЕх

Говорят си двама колеги:
-Хубавото на тази фирма е, че няма ни един гей!
-Сигурен ли си?
-Абсолютно!
-Добре, де...да кажем, че някой ти предложи 5 бона да те опъне, няма ли да се прежалиш?
-Ти, луд ли си? Естествено, че няма!
-А срещу 10 бона?
-Ма стига глупости!
-Ами ако ти предложат милион?
-Хм! За милион може и да кандисам!
-Видя ли? Пе*ераси - бол! Ин-вес-ти-то-ри няма...
***

Учителката:
- Иванчо, съчинението ти за любимото ти куче е идентично с това на брат ти от миналата година!
Иванчо:
- Еми да, госпожо, същото куче е...
***

Професионалният саксофонист се познава по това, че дори когато прегръща девойки, винаги натиска гръбначните им прешлени с 8 пръста...
***

Когато бях малка, въобще не ми пукаше с какво съм облечена, защото за това се грижеха родителите ми...
Днес разглеждах стари снимки и установих, че и на тях въобще не им е пукало...
***
Арабски шейх си купува Кадилак. Пише чек, протяга го на продавача и казва:
- А рестото ми го дайте във "Фолксваген"-и.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 12 декември 2014 г.

Магазин всичко за 70 рубли:)

Петък-ден на майстора!



Стюардесата Поли Карастоянова пое културата в парламента

Новата председателка на Комисията по медии и култура в парламента Полина Карастоянова
стана скандално известна по времето на тройната коалиция. От 2003 г. бившата стюардеса свързва работата си с развитието на туризма в България, когато Българската организация за конгресен туризъм я кани за свой изпълнителен директор. През 2006 г. беше сред учредителите на Националния борд по туризъм и е избрана за изпълнителен директор на организацията, а с медиите се познава отблизо покрай ежегодните фестивали на Красимир Гергов "Медиамикс".
През 2009 г. Полина Карастоянова обаче стана печално известна с фоторазказ на папараци от "168 часа", които я изловиха да пазарува в супермаркет вино и хляб и после с тренирани движения да се шмугва в малък хотел в софийския квартал "Лозенец", последвана от Пламен Моллов, по онова време председател на парламентарната група на НДСВ. По това време и двама се водят щастливо женени. Съпругата на Моллов - Петя, беше маркетингов директор на "Винпром Асеновград", мъжът на Поли Карастоянова - Аспарух, е бивш търговски представител в Кувейт.

Влюбените, които се срещат в малък частен хотел, скрит сред кооперациите на "Лозенец", успяват за кратко да си навлекат гнева както на туристическия бранш, така и на жълтите активисти и депутати, но не поради морални причини.

Целеустремеността на Карастоянова за кариера в туризма и опитите на Моллов да я лансира за шеф на Агенцията по туризъм доведоха до открит конфликт както с председателя на агенцията Анелия Крушкова, така и с бизнесмени и министри. Моллов, който известно време оглавяваше и парламентарната група на НДСВ си навлече и гнева на съпартийците си с честите си закъснения или директно неявяване на важни партийни сбирки заради Поли, което пораждало допълнително напрежение в и без това усложнената коалиционна ситуация.

Неуспялата да се класира във върхушката на царската партия амбициозната блондинка се отдаде на Александър Томов и стана отговорник по международната дейност в неговата Българска социалдемокрация.

Междувременно в столичен вестник цъфна нейна снимка до шефа на столичните социалисти Румен Овчаров на червен предизборен митинг, а по-сетне и устремената й снага към тогавашния вътрешен министър Румен Петков в изборна нощ в НДК. Но от всичките тези набези не последва кариера в партията-столетница.

Мъжемелачката Карастоянова яхна като ракета носител пловдивския олигарх Георги Гергов, който дори я назначи на високодоходна работа в завладения от него Международен панаир - Пловдив, но бодигардовете му издадоха на бойката Вили Гергова среднощните попълзновения на бившата стюардеса към покоите на боса им и скоро Карастоянова е освободена от панаира.

След като оглави Националния борд по туризъм, Красимир Гергов, Карастоянова и Моллов се разходиха до Мадрид с частния самолет на тогавашния рекламен монополист, където се проведе поредната среща на задграничните български медии под патронажа на президента Георги Първанов.

След изборите през 2009 г. името на Поли за малко изчезна от публичното пространство, но три години по-късно тя се появи в целия си блясък като дясната ръка на Слави Бинев в ГОРД.

А днес го наследи на поста председател на Комисията по култура и медии.

Български европроект изуми Брюксел, искали яхта за селски туризъм

Сестра на агрочиновничка е поискала европари за яхта, джип 4х4, лодка и
мултифункционално ремарке с един проект от Програмата за развитие на селските райони. Финансирането е отказано, след като това лято Брюксел наложи забрана за подобни субсидии на България.

Мегапроектът е подаден през 2013 г. от ЕТ „Гергана Савова – 7“, е видно от справка на Държавен фонд „Земеделие“ в отговор на въпроси на „Труд“. Той включва закупуване на яхта „Tempest 770 WORK“ с цена 95 810 лв., моторна лодка за организиране на туристически турове - CAP 28 за 262 000 лв. плюс мултифункционално ремарке към нея за 20 000 лв. В проекта е включено и закупуване на високопроходим автомобил 4х4, BMW X5 с цена 150 000 лв.

Дружеството е собственост на Гергана Савова. Това лято сестра й Цветомира Савова стана съветник на бившия служебен министър на земеделието и сега аграрен зам.- министър Васил Грудев точно по програмата за селските райони. През 2013-та, когато е подаван проекта за луксозните возила, Цветомира се е явявала като представител на друга фирма на сестра си, „Алфа солюшънс 7“. Тя е консултантска фирма и предлага разработване на проекти за фермери по същата Програма за развитие на селските райони. На сайта на община Бяла Слатина има съобщение от 18 септември 2013 г. за реализация на проект „Спортна площадка в жк „Сладница“. Там изрично е написано, че е „присъствала г-жа Цветомира Савова - представител на „Алфа солюшънс 7“ ЕООД - фирмата, консултирала разработването на проекта“.

От фонд „Земеделие“ потвърдиха, че и четирите изброени активи са поискани с един проект за селски туризъм на Гергана Савова. „Заявлението за кандидатстване на: ЕТ „Гергана Савова - 7“ включва всички от посочените активи (става въпрос за един проект по мярката, a не за 4 ), но заявлението е получило отказ за финансиране на 20.06.2014 г.“, посочиха от ведомството на Румен Порожанов.

Отказът е подписана от бившия шеф на фонда Мирослав Николов. Причината е, че след одит Брюксел изиска от България изцяло да спре субсидирането на яхти, лодки, самолети, хеликоптери. За джиповете бе сложено ограничение да се одобряват само, ако са на цена до 47 500 лв.

Гергана Савова: Нямам одобрен такъв проект

По телефона Гергана Савова бе лаконична пред „Труд“. „Не, нямам такъв одобрен проект, съжалявам. Вие не ме ли чувате?“, каза тя. На въпрос подавала ли е такива проекти, Гергана Савова каза: „Не, не съм подавала. Трябва ли да отговарям на въпросите ви? Аз предпочитам да отговарям на всякакви въпроси само в писмена форма. Имам си адвокат, който се грижи за това. Не бих искала да провеждам по нататък разговор“, каза тя.

Цветомира Савова: Нямам нищо общо с консултантската фирма

Преди месец  попитаха  експертът Цветомира Савова не е ли в потенциален конфликт на интереси заради факта, че сестра й Гергана предлагаше консултантски услуги по Програмата за развитие на селските райони, за която Цветомира съветва служебния министър Грудев. „Фирмата изобщо не се занимава с Програмата за развитие на селските райони, откакто аз имам сключен договор с министерството. Второ, аз нямам никакъв договор и не съм служител на фирмата. Не съм била във фирмата от 2007 или 2008 г.“, каза тогава Цветомира, която продължава да работи в земеделското министерство. Твърдението й се разминава със съобщението на община Бяла Слатина от 2013 г.

Маргарита Михнева: В историята около Петко Сертов има милиони, куршуми и смърт

„Петко Сертов е заминал ужасно притеснен за Гърция“, заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ разследващата журналистка Маргарита Михнева.

„Вечерта в петък той заминава за Гърция с опела на едно момиче Теодора Кондова, която е племенница на Александър Сурталов – той е бил убит преди 40 дни във Варна. Сурталов е бил близък приятел на Сертов. Сурталов е зам.-председател на Партията на зелените“, обяви още Михнева.
Тя разкри, че фирмата, в която е работил Петко Сертов, е притежание на Ангел Божилов, човек от ъндърграунда, арестуван през 2010 г. от главния секретар на МВР тогава Калин Георгиев.

Представяте ли си, този човек дава работа на бившия шеф на ДАНС -  Петко Сертов, два дни след като напуска  БОРКОР, възкликна журналистката. Тя уточни още, че Петко Сертов е бил съветник на Георги Първанов и след това на Сергей Станишев.

„Петко Сертов не може да не е знаел при какъв човек постъпва на работа. Ангел Божилов управлява офшорната фирма „Вивид Пауър“, която е купила от борсата на Гърция ток за 15 млн. евро, но след това не ги е платила.Петко Сертов е бил в течение на сделката. Този ток е бил продаден в Турция отново на негова фирма – ОЕТ“, разкри още журналистката.

Фирмата „Вивид Пауър“ е регистрирана в Колумбия, но е българска компания с американски капитали, според Михнева, гърците се ориентират по домашния му адрес и прихващат сметки между Турция, Гърция и тук. Отнемат лиценза на фирмата и съобщават на българските власти.

Михнева заяви, че делото от Гърция е пристигнало в Софийския градски съд и показа документи, като посочи, че материалите по случая вече са на разположение на българската прокуратура. Михнева разкри още, че председател на борда на „Вивид Пауър“ е Димитър Ламбовски (бивш депутат от НДСВ). Преди това тази фирма е била на Румен Овчаров. От разкритията в студиото на БНТ разбрахме още, че Ангел Божилов е съветник на Тренчев по енергийните въпроси. „Съмнявам се, че ДАНС и прокуратурата знаят за какво става въпрос“, каза Михнева.

Междувременно в предаването се включи и запис с Ангел Божилов, който заяви: „За първи чувам, че съм имал такава фирма, моята фирма се казва ОЕТ. Фирма „Вивид Пауър“ не е моя, а ми беше контрагент и аз я осъдих за 13 милиона и половина. Не мога да си събера парите сега. Не знам за проблеми между мен и гръцката страна. Вчера разпоредих на моите адвокати да заведат дело за клевета срещу Михнева, защото аз съм много принципен в това отношение.“

На което Михнева контрира: Нима гръцката държава се е объркала на кого е тази фирма?  Според журналистката, Петко Сертов много добре е знаел за тези сделки.“Затова не смея да твърдя, че той ще оживее след такава история – в нея има кръв, куршуми, милиони и смърт“, заяви тя.

На тази дата: 12.12.1911г. Старата столица на Индия - Калкута, е заменена с Делхи

1911 г. старата столица на Индия - Калкута, е заменена с Делхи. По време на британското
владичество Калкута е столица на цялата Британска Индия, благодарение на което градът е крупен образователен, научен, културен и политически център. От друга страна, проблеми на града са бедността, замърсяването на въздуха и задръстванията по пътищата.

Град Калкута е основан от Британската източноиндийска компания през 1690 г. като пункт за търговия в богатата област Бенгалия. През 1699 г. британците построяват форт Уилям, който използват за регионална база. През 1772 г. Калкута става център на Британска Индия. До 1805 г. блатата са пресушени, след което градът е преустроен като „град-дворец”.

В началото на 19 в. Калкута реално е два града, британски и индийски. През 50-те години на 19 в. се наблюдава бърза индустриализация, разпространява се текстилната индустрия и преработката на юта. С индустрията се развива и инфраструктурата, например железниците и телеграфа. В града се появява и нова класа индийци, които са професионалисти, четат вестници, знаят английски език и се интересуват от традиционните индийски обичаи. Калкута става център на индийското движение за независимост.

Но подялбата на Бенгалия през 1905 г. предизвиква недоволство, което довежда до протести и бойкот на английските стоки. Поради тези протести и неблагоприятното административно положение, през 1911 г. столицата на Британска Индия е преместена в Делхи.

Градът е напълно променен от англичаните. Създават се големи улици, два големи булеварда - Правителствения и Булевардът на народа. Символът на града е червената крепост, от която на 15 август 1947 г. е обявена независимостта на Индия. Стратегическото положение на града между Делхийския хребет и река Ямуна, му помага лесно да контролира търговските пътища от северозапад към плодородната долина на Ганг на югоизток.

Вицове, декември 2014г.

СмЕх

Веднъж компютърът ме би на шах.
Но на кикбокс не успя!
***

Най-страшен е човекът без фейсбук. Въобще не знаеш какви мисли му се въртят в главата...
***

Пияни пернишки рибари през нощта хванали русалка. На сутринта се оказало, че това е сом, и всички много се срамували...
***

- Любими танци?
- Танго, Ча-Ча. Ти?
- Кючек, чат-пат.
***

Детството приключва тогава, когато искаш да ти изпълни желание не Дядо Коледа, а Снежанка.
***

Учителката: Деца, всеки да си откъсне по един лист от тетрадка и да пише съчинение на тема "Ако бях милионер"!
Всички деца започват да пишат, само Иванчо се е облегнал назад и гледа с отегчен вид през прозореца.
Учителката: Иванчо, ти какво чакаш?!
Иванчо: Секретарката си, разбира се!
***

По какво си приличат верния и кръшкащия мъж?
И двамата искрено съжаляват...
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Камера заснела автомобила на Сертов

Камера на АПИ (Агенция пътна инфраструктура) е засякла автомобила на Петко Сертов. Той е
заснет в района на зеленчуковата борса край Кърналово.
Полицията е в пълна готовност да започне трескаво издирване на Сертов по трасето за Гърция, съобщава struma.com. В момента се проверяват всички камери на АПИ и полицията по пътя към граничния пункт.

Има предположение, че Сертов може да е пътувал за Гърция, няма данни обаче той да е пресякъл граничния пункт. Информацията е оскъдна. Камерата на АПИ е записала издирвания автомобил, който е разпознат от специалистите. Работата продължава.

Курортите край Варна крадат повече ток от циганите

Противно на мнението, че най-големите кражби на ток се организират в ромските махали, много по-сериозни злоупотреби са констатирани в курортните комплекси край Варна. Това е казал Васил Пеев, директор на дирекция "Доставки и логистика" в електроразпределителното дружество дружество "Енерго Про". 

Любители на порното излизат на протест в Лондон!

Стотици противници на забрана, засягаща порно филмите, ще организират протест пред
сградата на британския парламент в петък, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Те ще протестират срещу наредба за медийните и аудиовизуалните услуги от тази година, която налага някои ограничения на порно филмите, гледани онлайн срещу заплащане.

Според наредбата във филмите не трябва да има сцени, показващи как единият секс партньор пляска или удря с пръчка по задните части другия партньор и сцени, в които се показва секс с прекалено големи секс играчки.

Демонстрантите планират да симулират в петък пред парламента едновременно сексуален акт, за да протестират срещу ограниченията. За преразглеждане на новите правила се обяви и депутатът Джулиан Хупърт от партията Либерални демократи, която е партньор в кабинета на Дейвид Камерън.

Организаторите на протеста са поканили и представители на Книгата на рекордите на Гинес да го документират с аргумента, че по време на него те ще счупят рекорда за най-много двойки, извършващи сексуален акт, при който единият партньор сяда върху главата на другия, но от Книгата на рекордите са отхвърлили предложението.

Организаторите на протеста се надяват, че той няма да бъде възпрепятстван от обещавания от метеоролозите проливен дъжд в петък.

Галъп: ГЕРБ - 26%, БСП - 13, ДПС - 8, РБ - 4,4, ПФ - 3,6, АБВ - 2,7

Партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите, с изключение на ДПС, са в тежък момент.

Това показват данните от „Политическия и икономическия индекс“ на „Галъп интернешънъл”. Изследването е представително за пълнолетното население в България и е проведено от 28 ноември до 4 декември сред 1007 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Финансирано е от „Галъп интернешънъл”.

Електоралните нагласи спрямо партиите и доверието в основните личности не показват особени изненади - 26,1% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ срещу 13,2% - за БСП.

7,9 на сто биха гласували за ДПС, 4,4 - за Реформаторския блок, 3,6 - за Патриотичния фронт,  2,7 - за АБВ.

Подкрепата за "България без цензура" се е сринала от 3,2 % през ноември до 1,7 на сто през декември.

Повече от една трета - 36,8%, заявяват, че не биха гласували.

Правителството започва с доверие от 26%. Отбелязва се ръст от 10 пункта по този показател в сравнение с началото предишния месец, когато правителството още се договаряше и не беше гласувано.

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната. Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле, но стойностите трайно се задържат под 70-те и повече процента - които бяха регистрирани през лятото или пък около протестите през миналата година.

12% към момента смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. За сравнение, при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори.

Същото важи и за потенциала за протест – той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г.

Хеликоптерът не откри Петко Сертов

Хеликоптер на „Гранична полиция“ търси Петко Сертов, но издирването не даде резултат, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на брифинг във фоайето на МВР след среща на министъра на вътрешните работи – Веселин Вучков с посланици и дипломати по въпросите на сигурността в туризма.

„Операцията продължи от 12:30 до 13:30 часа от пътен възел Мухово, язовир Тополница в посока Костенец. Тази операция, за съжаление, не даде резултат. Към настоящия момент, в следствие на облитането, не е забелязан Петко Сертов, а също и неговият автомобил”, обясни Лазаров.

„Паралелно с това се извършават и други издирвателни мероприятия, едно от които тече и в момента. Проверяваме информация, че на 5-ти декември около 18:00 часа автомобилът на Петко Сертов е бил в района на град Петрич. Това също не е необичайно, защото имаме информация за тази дестинация. Може да се направи логично предположение за негово излизане в посока Гърция, предвид контактите на Сертов и семейството му, но по никакъв начин до момента, в който няма идентифицирано лице –тоест не открием издирваният и автомобилът му, няма да прекратим издирването и работата по случая”, допълни Светлозар Лазаров.

„Имаме данни за срещи и конкретни места, но нека това остане в рамките на нашата работа. Когато имаме повече информация, ще я предоставим пред обществото. Към настоящия момент това не е необходимо", каза още главният секретар.

6000 протестираха в София!

Близо 6000 души участваха в протеста на КНСБ в София. Данните са на профсъюза.

Протестът е срещу вдигането на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година от началото на 2015 г. От синдиката продължават да отстояват позицията си за замразяване на реформата до 2017 г.
Шествието потегли от пл. "Македония" в 11.30 часа и се придвижи до сградата на Министерския съвет, където в 12 часа се състоя митинг. Втора протестна демонстрация имаше пред сградата на Народното събрание в 12.30 часа.

Кои банки прибраха влоговете на КТБ?

Кои банки  изплащат сумите до размера на гарантираните влогове в КТБ?  Изплащането
започна на 4 декември. Това са следните девет банки:

1. „УниКредит Булбанк“
2. Банка ДСК
3. ОББ
4. „Първа инвестиционна“
5. „Пощенска банка“
6. „Райфайзенбанк“
7. „Алианц България“
8. „СиБанк“
9. „Централна кооперативна банка“

Булбанк, ДСК, Алианц са здрави. Но другите?
Колко са читави банките?
ПИБ е в режим на спасяване – не може да върне държавната помощ от над 1 млрд. лв. (1 млрд. евро според меродавни световни фин. оценки) през ноември и ще го връща в началото на 2016 (засега). Според  „Ройтерс“,  щели да ѝ дадат още милиард от новите държавни заеми в пореден опит от операцията по спасяване.

 „Райфазенбанк“ – в Австрия стана огромен скандал около Райфайзенбанк, бившият гл. изпъл. директор на Борда Херберт Степич подаде оставка заради офшорни сметки, а новият Борд и неговият шеф нарекоха инвестициите, направени чрез „Райфайзен инвестмънт“ (вкл. в България) рискови. Изп. директор у нас Момчил Андреев също подаде оставка, а перспективата пред рейтинга на българското поделение на австрийската банка е отрицателна.

ОББ е с по-нисък рейтинг, отколкото беше преди време онзи на вече фалиралата Корпоративна. Нейният собственик – Националната банка на Гърция наскоро не издържа стрестестовете, организирани от Европейската централна банка. Краткосрочната оценка на ОББ е „С“, дадена по скалата от световната рейтингова агенция Standard & Poor’s (накратко „С“ означава институция със силно уязвима позиция с просрочия, опасност от изпадане в неликвидност, но засега все още плащаща)

В подобна ситуация около стрестестовете, проведени от Европейската централна банка, е и Пощенска банка (гръцката Юробанк).

За СИбанк засега е рано да се коментира поради конфликт около начините на банкирането им, заради които е сезиран Банковият надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и др. у нас.

В резюме – изплащането на гарантираните влогове в повечето от банките от списъка представлява и форма на допълнителна, при това скрита държавна помощ, която заобикаля регулациите на ЕС и необходимото за целта разрешение от Брюксел и се прави с разчета, че вложителите няма да изтеглят парите си, понеже не са информирани за тяхното действително състояние.

Сертов заминал с колата на 26-годишна блондинка

За последно Сертов е бил видян на столичния булевард „Витоша“, където е теглил пари от
банков клон. След това следите му се губят. На камерите в района не се вижда накъде е тръгнал. След като тегли парите, той се качва в сив автомобил и тръгва в неизвестна посока.

 „Автомобилът, с който той се придвижва – „Опел Астра“- светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ“, заяви Младен Маринов, шеф на Столичната полиция. Колата обаче не е собственост на Петко Сертов, а на 26-годишната Теодора Кондова. Тя потвърди, че автомобилът е неин, но отказа да даде пояснения, съобщава Нова телевизия.

Цветан Василев: КТБ е жертва на ДПС

Корпоративна търговска банка АД е жертва на една позорна кампания, организирана от
политико-икономическия кръг на ДПС. Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се придобият активите й на атрактивни цени, както и да се стопят няколко дълга, казва Цветан Василев пред немския вестник „Ханделсблат“ в материал, публикуван в печатната версия на изданието на 9 декември 2014 г.

Според Василев това се случва благодарение на политици и ключови фигури от българската прокуратура, които обслужват частни интереси.

Той споделя, че като едноличен собственик на най-големия акционер в банката е предприел правни действия срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ АД. Според него Корпоративна търговска банка АД никога не е имала проблем с ликвидността. Василев подчертава, че въпреки масираната кампания срещу КТБ АД през последните години, тя е обслужвала компании, чиято годишна EBITDA надхвърля 240 милиона евро.

Относно обвиненията в кражба, той коментира: „230 млн евро са останали в КТБ АД по сметките на фирми, свързани с мене. Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки на мен и моето семейство“, и допълва, че ще направи всичко възможно, за да излезе истината наяве и да докаже своята невинност.

„Краят на КТБ АД е в резултат на комплот“, обобщава Василев. Според него Българската централна банка и правителството са позволили да се злоупотреби и с информация относно сметките на клиентите. „Имена и състояния на сметки станаха публични без съгласие на клиентите и въпреки че това е незаконно. В допълнение, на кредитополучателите не им беше разрешено да покриват своите вноски с депозитни средства от сметките им“, коментира мажоритарният акционер на банката.

Василев казва още, че ще се завърне в България, когато е гарантирана сигурност за него и семейството му и има ясни индикации за справедлив процес.

На тази дата: 11.12.1881г. Първият професионален театър в страната е създаден в Пловдив

1881 г. в Пловдив е създаден първият в страната професионален театър. Още през пролетта с.г. единствен сред българските градове Пловдив се сдобива със своя театрална сграда - Международен театър „Люксембург”. Поривът за театър има своя вдъхновител - Иван Вазов, пръв обосновал идеята за изграждане на български професионален театър във вестник „Народний глас”, както и своите най-близки поддръжници - Константин Величков, Захари Стоянов, Михаил Маджаров…

На 8 декември Дружеството на работниците от Дановата печатница с участието и под режисурата на Стефан Петков Попов представя пиесите „Стоян войвода” от Добри Войников и „Ревността на Барбуйе” от Молиер. Два дни по-късно след емоционален дебат на историческото XIII-то заседание на Областното събрание се гласуват 75 000 гроша „за съставлението на движима театрална трупа”.

Театърът се помещавал на мястото на доскорошния ресторант К2, който преди е била стара бейска къща, близо до площад „Джумаята”. Собственици били французите Босси и Брюн. Там те направили хотел, наречен „Люксенбург”, който разполагал с ресторант и бирария, а в терасовидния й двор- градина в празнични дни свирила военна музика, както в големите европейски градове.

За да конкурират други два хотела в Пловдив, Босси и Брюн построяват в двора специална сграда за театрални представления с достъп за всички местни и гостуващи трупи. Това е първият театрален салон в България и вземайки името на хотела, той е наречен Междуародний театър „Люксенбург”.

Вътрешността му е била кокетна - от типа на средновековните театри. Разполагал е с 300 места, 17 ложи, разположени подковообразно на нивото на сцената. На външната стена на парапета пред всяка ложа са били поставени мраморни бюстове на 17 световни класически писатели - Софокъл, Еврипид, Шекспир, Гьоте, Шилер, Корней, Расин и др. Имало широк вестибюл, коридор, гардероб за публиката, гардероб и пушалня за ложата, а освен сцената - и гримьорни за артистите.

Официалното откриване на театъра става на 24 март 1881 г. от гръцка пътуваща трупа, която е играла пиесата на Шилер „Луиза Милер”. На 12 декември 1881 г. театралната сграда е окончателно е завършена и става първата специално построена сграда в България за нуждите на гастролиращите в Пловдив чуждестранни театрални трупи.

През 1913 г. след голям пожар в сградата Международният театър „Люксенбург” изгаря и прекратява дейността си. Днес театърът носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов.

Вицове, декември 2014г.

Потече, но не от там...

СмЕх

Звъня на 112 да пратят една линейка в Надежда 2. Вика добре дайте адрес, викам не бе само пробвам дали ни водите цигански квартал.
***

Жена милионер ми звучи като прахосване на парите, не е като при мъжете да ги ползват за жени, пиене и коли.
***

Анкета на "Радио Ереван":
"Има ли живот след смъртта?"
-"Има, има..." - казва 25 годишна мадама, вдовица от 85 годишен милионер.
***

Ако Ронално си счупи крака в задника на Дженифър Лопес, застрахователната сума ще надхвърли проектобюджета ни за 2015г.
***
- Снощи се прибрах по-рано вкъщи и, представи си, заварих жена си с един италианец!
- И какво му каза?
- Какво да му кажа? Да не би да знам италиански!
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 10 декември 2014 г.

Прероденият Сталин

Норвежки котарак предизвика фурор в интернет, след като мустаците му го правят двойник на един от най-известните диктатори в историята – Йосиф Сталин, пише “Дейли Експрес”.
23-годишната собственичка на котарака Ан Софи създаде личен профил на любимеца си в “Инстаграм” и събра над 8 хил. последователи на котето, което дори вече има своя модна линия.

МВР издирва автомобила на Петко Сертов с номер: СА 2987 РМ

Извършихме голям обем оперативно-издирвателни мероприятия, но те не дават резултат. Ще огласим номера на автомобила, с който се придвижва Петко Сертов и очакваме помощ. Той е в неизвестност от 15,30 часа на 5 декември. Осведомени сме на 6 декември от съпругата му, която е помолила за съдействие, казаха от полицията на пресконференция днес.

Става дума за светлосив металик Опел Астра с номер СА 2987 РМ.
Петко Сертов действително е изтеглил пари от банка, казаха днес от СДВР. Те обаче отказаха да уточнят каква точно е сумата.
По първоначални данни става дума за 8 хиляди лева.

Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е излязъл с личните си документи от дома си. 

Това е казала съпругата му пред разследващите полицаи. Той обаче имал навика да излиза и без телефоните си, а често ги и забравял вкъщи.

Не било обичайно обаче да отсъства толкова време от дома си без да се обади, каза пред журналисти шефът на СДВР Младен Маринов. Това означава, че той може и да се нуждае от помощ, посочи зам.-главният секретар на МВР.

Обновена!

„Гражданските таксита" Uber срещу жълтите

Столичните таксиджии скачат на бунт срещу заработилата вече в София платформата за
споделени пътувания Uber ("Юбер"). Шефове на компаниите са бесни заради нелоялната конкуренция на Uber. Компанията на практика предлага същата услуга, но без да минава през задължителните за жълтите коли регистрации.
Uber работи на принципа на „гражданско такси" - собственици на коли кандидатстват за шофьори и чрез приложението за смартфони на Uber се свързват с клиенти. Водачите не са служители на фирмата.

Всеки клиент може да повика кола само през мобилното приложение и да плати също само през него. Бакшишите не са задължителни, а Uber взема комисиона от цената.

За да се ползва платформата, е нужна регистрация в приложението, за която се иска електронна поща, телефон и номер на банкова карта. Трябва да се включи и GPS устройството на телефона, което открива най-близката кола на разположение.

Моделът на Uber в действителност конкурира такситата, като цените също са конкурентни. Тарифата на сайта на компанията сочи, че таксата за повикване е 70 ст., за 1 км пробег - 40 ст., за минута престой - 20 ст. Сметката за превоза не може да е по-ниска от 3 лв. Същата е и таксата при отказано „гражданско такси".

Таксиметровите компании в София имат 70 ст. първоначална такса. Толкова струва и повикването на адрес. За изминат километър се плащат по 77-79 ст. През деня и 89-90 ст. през нощта. Минута престой струва 22 ст.

Uber предлага опция да се провери предварително цената за определен маршрут и цената излиза поне с лев по-малко от тази на жълтите таксита.

32 процента от българите смятат политиците за престъпници

Приблизително 32 процента от българите слагат знак за равенство между политиците и
престъпниците, а ниското доверие в политиците е съществена пречка пред реализирането на мерки срещу речта на омразата. Огромното недоверие в политическата класа ограничава хоризонта откъде да дойде лидерството, което да измисли начин за противопоставяне на тези прояви. Това е един от изводите на изследване на "Отворено общество".

Според сондажа най-често речта на омразата се разпространява от политици и журналисти и достига до хората през телевизиите. През тази година около половината от българите са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо към малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал думи, които според него могат да доведат до използване на насилие срещу тези хора. Изследването показва още, че често гражданите не различават враждебното говорене от общия фон на агресивни и злонамерени политически изказвания.

Според статистиката на "Отворено общество" м.г. най-заплашени са били ромите, турците и хомосексуалните. А тази година - мюсюлманите и чужденците. "Проблемът е несъмнено свързан с притока на бежанци и имигранти в страната като резултат от продължаващия военен конфликт в Сирия и засяга по-остро областите около София и южните части на страната", заяви Иванка Иванова от "Отворено общество".

Около 60% от анкетираните смятат, че прокуратурата трябва да преследва политици и журналисти, които изразяват публично неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а 67% са на мнение, че обвинението трябва да преследва проявите на агресивен национализъм. И по двата въпроса има около 7% намаляване на подкрепата за наказателно преследване спрямо резултатите от предходното проучване.

Полярното сияние

Полярното сияние наблюдавано в района на Мурманск, Русия в нощта 1-2 декември 2014г.
Полярното сияние е едно от най-грандиозните явления, които може да наблюдава човек на Земята.

Какво представлява?

Явлението възниква в резултат на слънчевата активност и наподобява движещи се и премигващи в различни цветове светлинни завеси. В арктическите земи е известно като Аврора Бореалис или северното сияние. То е оптичен феномен, образуващ се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Изригвания  на слънчевата повърхност се случват постоянно, но следват 11 годишен цикъл на приливи и отливи.




















































Разкриха изтезанията в ЦРУ!

Комисията по разузнаване на американския Сенат изнесе доклад за използваните от ЦРУ
брутални тактически методи за изтръгване на информация от задържани заподозрени терористи след 11 септември 2001 година, съобщава АП. В него на фокус са 13 кошмарни техники за разпит. Методите са включени в отчет на правосъдното министерство до ЦРУ на 30 май 2005 година.

В редактираната, разсекретена версия на доклада се казва, че използваните „подобрени техники на разпити” по времето на президента Джордж Буш се равняват на изтезания и не са донесли полезна разузнавателна информация.

Първият метод е удари в областта на корема. Целта е да се все е в задържания страх и отчаяние, да се накаже поведение или да се унижи задържаният. Разпитващият е на една крачка разстояние от стомаха на затворника и го удря с външната част на ръката. Също с изправени пръсти в корема. ЦРУ е използвало техниката преди 2004 година без одобрението на правосъдното министерство.

Вторият е свързан с хващане на затворника в областта на главата или врата от разпитващия, за да му привлече вниманието.

Вкарване на задържания в подобно на сандък или гардероб е третият метод. Жертвата трябва да стои в тясното пространство изправена в продължение на 18 часа или в сандък, в която се е свила в продължение на 2 часа. Понякога са пускани и насекоми.

Хранителен режим - техника, която включва преминаване от твърда храна към течна.

Следващият метод е свързан с държане главата на затворника, за да не може да мърда.

Шестият е свързан с удари по главата, но с пръсти.

Седмият метод е оставяне на задържания гол в изправено положение с часове.

Осмият се отнася до поставяне на тялото на жертвата в стресова позиция. Целта е да се създаде неудобство и напрягане на мускулите.

Следващият използван от ЦРУ метод се отнася до неразрешаване на жертвите да спят. Някои от заподозрените терористи са държани по 180 часа без сън, често в изправено положение или стресова за тялото позиция. Понякога задържаните са били карани да държат ръцете си над главата. Най-малко петима от заподозрените терористи са имали халюцинации. Арсала Кан е халюцинирал след 56 часа в изправено положение без сън през октомври 2003 година.

Десетият метод е свързан с държане на жертвата с лице до стена в изправено положение, а единадесетият е удряне на задържаните в стена.

Предпоследният метод е „уотърбординг" - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене. Според доклада на Сената техниката водела до конвулсии, повръщане и спазми. Тази техника е подлагана близо 200 пъти на двама задържани.

Последната техника се отнася до обливане на жертвата с екстремно студена вода или потапяне в ледена вана.

Полските прокурори, разследващи тайните затвори на ЦРУ в Полша, съобщиха, че ще поискат достъп до осъдителния доклад на Сената на САЩ за бруталните разпити на предполагаеми членове на „Ал Кайда”.