четвъртък, 29 януари 2015 г.

1000 златни монети изнесени от трезорите на КТБ!

Сн. Булфото
Ценната колекция с 1000 златни монети на Цветан Василев бе изнесена от трезорите на КТБ в сряда следобед при изключителни мерки за сигурност. Въоръжени до зъби маскирани спецполицаи зорко пазеха костюмирани мъже, които товареха кашони в черни автомобили на площад "Гарибалди" в столицата. Монетите обаче не отидоха в Националния исторически музей заради високата си стойност. Те ще бъдат пазени в трезорите на БНБ, където се съхранява и държавната колекция от монети.

Високорелефният американски "Двоен орел" - монета, изсечена по времето на първия мандат на президента Рузвелт, е най-скъпият екземпляр в колекцията на Цветан Василев, твърдят запознати. Тя е на стойност около 7,5 милиона евро. Смята се, че в света са останали само седем от този вид. Почти всички ценни пари в колекцията на банкера са от ХХ век и са от чисто злато. Има както древни експонати, така и юбилейни, които са били дарявани на Цветан Василев. Осем от монетите са от най-престижната серия в света. Това са жълтици с ликовете на императорите Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г. В съкровищницата са и уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век - 5 златни суверена и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Изключително ценна е колекцията от Ватикана от 8 монети, от която са изсечени само 500 бройки лимитирана серия, всички от злато 24 карата. Сред тях са монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаметър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената е 13 000 лева. Според запознати пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.

В банката се пазят всевъзможни юбилейни емисии от цял свят, като най голямата - от 56 броя монети от САЩ, е от 24-каратово злато. Всяка от жълтиците е за всеки от 50-те щата и 6 са за т.нар. съюзни територии.

В съкровищницата на Василев има и колекция монети със 7-те чудеса на света, на китайската панда, на австралийските кенгуру и коала, на африканския слон и на канадския кленов лист. Сред ценностите има и съветска серия от 15 сребърни монети, които са посветени на Великата отечествена война.

В емисиите на спортна тематика пък се отличава посветената на олимпийските игри в Атина. Всички видове български юбилейни монети са в списъка. Сред тях са 4 броя златни лева на цар Фердинанд, сребърно-никелови сплави от рода на "Мое детство - слънчево, прекрасно" или "Момче и вятър".

Истински елегантна е изящната монета с портрета на безсмъртната Коко Шанел в профил с една от известните й шапки и перлено колие на врата. Монетата тежи 22,2 грама и е с диаметър 37 милиметра. Тя има номинална стойност 5 евро във връзка с прочутия парфюм Шанел № 5. Монетата е изработена във Франция по дизайн на Карл Лагерфелд.