четвъртък, 15 януари 2015 г.

На тази дата: 15 януари САЩ чества Деня в памет на Мартин Лутър Кинг

На 15 януари САЩ отбелязват Деня в памет на Мартин Лутър Кинг, който е роден на същата
дата през 1929 г. в Атланта, Джорджия. Син е на баптисткия свещеник Мартин Лутър Кинг Старши и Алберта Уилямс Кинг.

Мартин Лутър Кинг е американски духовник и общественик, един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 година, а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател.

През 1963 г. с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“.
В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

Президентът Джон Кенеди се противопоставя на този поход и след разговори с лидерите и по-специално с Мартин Лутър Кинг, фокусът и целите на марша са променени. Въпреки това по време на провеждането му са направени съвсем конкретни искания:

- Да се прекрати расовата сегрегация в обществените училища

- Да се прокарат закони, които да осигуряват еднакви граждански права

- В частност да се гласува закон, който да забрани расовата дискриминация при наемане на работа

- Да се защитят всички активисти и членове на обществени организации от насилието на полицията

- Два долара на час минимална заплата
Въпреки противоречията, напрежението и несъгласията, възникнали преди и по време на похода, той може да се характеризира като успешен. В него участват около 250 000 души от различни етнически и социални групи, включително известни личности като Хари Белафонте, Сидни Поатие и Марлон Брандо. По онова време маршът е събитието, което събира най-много хора в цялата история дотогава.

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията ирасовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война.

Мартин Лутър Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004).