понеделник, 26 януари 2015 г.

Биткойнът покачи 16% за ден

Биткойнът рязко поскъпна заради новината, че в САЩ ще заработи първата регулирана борса за търговия с криптовалутата, съобщи в "Уолстрийт джърнъл". Това ще повиши сигурността на трансакциите и ще върне доверието на инвеститорите във виртуалните пари, смятат анализатори.

Базираната в Сан Франсиско компания Coinbase, която предлага услуги за съхраняване на биткойни, създава борсата Lunar, която ще бъде лицензирана от половината щати в САЩ, включително Ню Йорк и Калифорния.

Миналата седмица Coinbase съобщи, че е получила финансиране за проекта, като досега набраните средства достигат $106 млн.

За последната година биткойнът поевтиня с 65% заради фалиралата през февруари 2014 г.
виртуална борса Mt. Gox, както и след скорошното спиране на търговията на борсата Bitstamp.

След новината за Lunar биткойнът поскъпна с 16% до $ 300.

Биткойнът е най-популярната виртуална валута. Създадена е през 2008 г. През 2013 г. цената ѝ скочи със 7600%, след като разплащанията с нея добиха популярност и все повече спекулативни инвеститори се насочиха към виртуалните пари. В края на 2013 г. един биткойн струваше над $ 1200.

Виртуалните валути се използват за плащане на стоки и услуги при десетки хиляди онлайн и наземни търговци. Покупката им става през интернет чрез реални пари, но ако инвестирате сериозно в електроника, може да ги генерирате и сам. Но заради бавното им създаване стават предмет и на валутни сделки, от които може да се спечели.