неделя, 11 януари 2015 г.

Над 1 милон тръгнаха в "Марш на солидарността" в Париж! На живо

Над1 милион души, сред които десетки световни лидери, са в редиците на "Марша на
солидарността" в Париж, който започва на "Площада на републиката", изпълнен вече до краен предел. Републиканския марш е против тероризма и в памет на жертвите в тридневната драма с вземането на заложници и разстрела на журналистите от редакцията на "Шарли ебдо".
Инициатор на шествието е френският президент Франсоа Оланд.

Към него се присъединиха германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид
Камерън, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, външният министър на ЕС Фредерика Могерини, председателят на Европарламента Мартин Шулц и още много световни лидери. България е представена от премиера Бойко Борисов и председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Шествието, протичащо при изключителни мерки за сигурност, се движи в две колони, а процесиите се оглавяват от членове на семействата на убитите при атаката срещу редакцията на списание "Шарли Ебдо" и кашерния магазин в Париж. За три във Франция загинаха 17 души.








Бойко Борисов от Париж: Българските медии са напълно свободни. Всеки може да си говори каквото иска!


Българските медии са напълно свободни. Те могат да си говорят каквото искат, при това напълно безнаказано. Казал съм, че трябва да се изясни собствеността им и всички проблеми ще бъдат решени. Така Бойко Борисов отговори на Миролюба Бенатова как се е чувствал по време на безпрецедентното шествие в Париж в памет на жертвите от "Шарли Ебдо" като премиер на страната, която е на последно място в ЕС по свобода на словото.
"Никога не е имало рекет към медиите по време на моето управление. Никога не са били давани пари на медии от държавата, докато аз съм бил премиер", каза още Борисов по време на брифинга в българското посолство в Париж. Ядосан от въпросите на Бенатова обаче той отсече: "Най-малко искам в предаването на г-н Диков да участвам. Не съм давал съгласие да участвам в живо предаване. Нямам отношения с Пеевски!"

Премиерът поясни, че твърденията, че КТБ е станала най-мощната банка точно по време на неговия мандат е "лъжа на Орешарски". "При мен всичко растеше, всички банки", каза още Борисов.


Накрая попитан дали ще си промени отношението към медиите, Бойко Борисов отвърна: "Аз съм си променил отношението към медиите, просто не си говоря с тях".


ВИДЕО