четвъртък, 22 януари 2015 г.

Правосъдни намерения на "Борисов 2"

Дългоочакваната правителствена програма вече е факт.


По-точно "Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България 2014-2018 г. обхваща 21 области, за чието развитие има 423 цели и 1155 мерки.

В частта "Правосъдие" се потвърждават изнесените в някои медии предварителни информации, че властта има намерение за значителни конституционни промени.

"Осигуряване на широк консенсус за промяна на конституционния модел на съдебната власт...", четем в приоритет 2.5 на правителството.

Разбира се, на няколко места се споменава, че подобни революционни мерки ще бъдат съпроводени с "провеждане на широко обществено обсъждане, включително на професионално обсъждане от магистрати, представители на академичната общност..." и т.н.
Правителството категорично отива към промени в статуса на главния прокурор, контролиране на дейността на тримата големи (и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд), както и на възможност за предсрочното им отзоваване.
Съвсем ясен е Приоритет 2.7:

"Въвеждане на механизъм за осигуряване на публичност, прозрачност и обществен контрол върху работата на главния прокурор". Който включва:

Разработване и обсъждане на пакет от промени в статуса на главния прокурор.

Между другото в програмата четем още, че структурата на прокуратурата трябва да бъде въведена в съответствие с чл. 126 ал. 1 от Конституцията, което с две думи означава - да се премахне единоначалието, вертикалната структура, която сега отличава държавното обвинение от съда.

В Приоритет 2.8 - за подобрената ефективност и отчетност на съдилищата, прокуратурата и "тримата големи" - главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, става ясно и как ще стане това. А именно чрез:

"Изработване на сравнителноправен анализ на международните и чуждестранни стандарти за търсене на отговорност на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, включително на практиките по отзоваване.

Изработване и приемане на необходимата нормативна уредба." (Нали помните написаното за конституционните промени по-горе, б.р.)

От последващите проекти за мерки става ясно още, че кандидатите за управленски позиции в съдебната власт ще бъдат изслушвани освен от ВСС и от прокуратурата, МВР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), НАП и др.

Допълнително в самия ВСС ще има комисии с командировани специално за целта съдии и прокурори.

Стратегията залага и на споменаваната от представители на Реформаторския блок нова специализирана прокуратура, която да разследва приоритетно корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта.