сряда, 28 януари 2015 г.

На тази дата: 28.1.1986 г. Космическата совалка на САЩ "Чалънджър“ се взривява 73 секунди след своето излитане, загиват всичките седем астронавти на борда

1986 г. космическата совалка на САЩ „Чалънджър” се взривява след излитането си от космодрума във Флорида. Експлозията избухва само 73 секунди след старта.

По програма „Чалънджър” трябва да излети на 22 януари, но стартът й е неколкократно отлаган първо за 23, после за 24 и накрая за фаталния 28 поради лошото време във Флорида и технически проблеми на апарата. Совалката все пак е изстреляна, но минута и 13 секунди след старта се взривява поради дефект в един от ракетните резервоари.

Последвалото разследване установява, че причина за експлозията е грешка на техническия екип, проверил совалката преди полета. Оказва се, че гумените уплътнения, които са използвани в конструкцията, се свиват от студа и така губят част от еластичността. Това се оказва фатално в нощта преди полета, която е с рекордно ниски температури. В резултат на това се нарушава херметическата връзка между десния двигател и главния резервоар, който се взривява.

Следствената комисия, която води разследваането, вика на разпити експертите, проверили „Чалънджър” преди старта. Сред тях е Роджър Бойсджъли, инженер от компанията „Мортън-Тиокъл”, проектирала совалката. В навечерието на полета той забелязва, че уплътненията, наричани О-обръчи, променят ширината си под влияние на минусовите температури през януари 1986 г. Затова сигнализира началството, но опасенията му не са взети предвид. Роджър неколкократно опитва да обясни, че въпросните уплътнения не са от най-добрите и не бива да се използват, защото вършат работа само при температура от +12 градуса, а такава не може да се очаква през зимните месеци. Ръководството обаче нарежда на инженера да мълчи и да не всява напрежение.

Той се ужасява от мисълта за евентуален инцидент и се обажда в НАСА. Там записват грижливо опасенията му, но не правят нищо... Така заради увредените гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, от десния спомагателен двигател излиза пламък, който попада върху главния горивен резервоар (централното тяло в конструкцията) и връзката на двигателя с него. Връзката се нарушава, двигателят се откача, вследствие на аеродинамичното натоварване цялата конструкция се разпада, а главният горивен резервоар се деформира и се взривява.

Загиват всички астронавти - Елисън Онизуки, Грег Джарвис, Джуди Резник, Майкъл Смит, Дик Скоуби, Роналд Макнеър и Криста Маколиф. Маколиф, учителка, спечелила конкурс, организиран по идея на президента Роналд Рейгън за полет в космоса на непрофесионално лице. любопите

Любопитен факт е, че совалката е взела името си от „Чалънджър” - британски военен кораб, използван в изследователска морска експедиция през 1870 г. Това е втората американска космическа совалка от програмата „Спейс Шатъл” (след „Колумбия”). Първият й полет датира от 4 април 1983 г., а до катастрофата си осъществява общо девет мисии.