четвъртък, 29 януари 2015 г.

На тази дата: 29.1.1929 г. Избират първата "Мис България"

1929 г. проведен е първият конкурс за „Най-красивата българка”. Съревнованието било организирано от в. „Зора”, а победителка става 22-годишната Люба Йоцова от Враца.

Изискването за участие на кандидатките било „да бъдат стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни”. Нямало ограничения за точен ръст, мерки и други. В журито били художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Борислав Митов, скулпторът Андрей Николов, който е и председател на журито, проф. Асен Златаров, оперната певица Констанца Кирова и директорът на в. „Зора” Данаил Крапчев.

Общо 200 момичета изпратили своите снимки, които били окачени на витрината на голям магазин в столицата и всеки минувач можел да ги разглежда. От всички момичета журито избрало осем, но разрешили до конкурса да бъдат допуснати и други кандидатки, които „в последния момент се престрашили и дошли направо на конкурса, без предварително да са изпращали своя снимка”.

Така става и с Люба Йоцова, която не е имала намерение да участва, но нейни приятелки я уговорили да се яви. Спечелила приза „Мис България” заминава за Париж, където десет брюнетки и седем блондинки са кандидатки за „Мис Европа”. Люба Йоцова е класирана в първата петорка. Тогава тя била поканена да участва в световния конкурс „Мис Свят” в Америка, но отказала пътуването.

След избирането й за „Мис България” Люба Йоцова станала рекламно лице на апарата за къдрене на коса „Йожен” и на цигарите, произведени от фабриката „Томасян”, а парфюмерийната фабрика „Папазов” пуснала на пазара парфюм „Люба”, били отпечатани и лотарийни билети с нейния лик.