събота, 10 януари 2015 г.

30 евреи се крили 5 часа в хладилна камера на магазина в Париж

Ужасени посетители на еврейския магазин за кашер храна в Париж са се скрили в хладилна
камера цели пет часа, след като терористът Амеди Кулибали нахлу с автомат в търговския обект и взе посетителите му за заложници. Около 30 евреи са чували изстрелите над главите им, докато са се крили в помещението на температура от 3 градуса под нулата и са се молили да не бъдат открити от екстремиста.
36-годишният баща на четири деца Йохан Дор е успял да се обади на свой приятел и да му каже, че е хванат в капан два етажа под земята, където други шест заложници са били държани на мушка.

С развоя на заложническата драма той се е обадил на свой чичо, който се е опитал да го успокои, докато чака зад полицейските заграждения заедно с други притеснени местни жители на квартала, които са били евакуирани от домовете си. „Йохан и другите бяха изпаднали в ужас, че ще бъдат открити от терористите. Те също са се притискали един към друг като стадо животни, за да избегнат хипотермията“, каза за „Дейли Мейл“ Якоб Каторца, друг чичо на заложника.

„Той е пазарувал кашер кексчета и месни деликатеси, които да ядем в светия ден, когато е чул изстрелите на горния етаж и незабавно се е скрил с другите в мазето. Йохан е успял да говори с брат ми Хаим само две-три минути. Той му е казал да стои тихо и да чака помощ“, каза още Каторца.

„Знаем, че тези хора са чудовища и няма да се поколебаят да убият евреи. Те са взели на прицел супермаркета, защото е бил управляван от евреи. За щастие той отиде в магазина без да взима децата си“, каза въздухна с облекчение чичото.