сряда, 14 януари 2015 г.

Двоен агент издава на САЩ 3500 немски шпиони!

Двоен агент, работил за германското разузнаване БНД и за ЦРУ, е изнесъл от офиса си списък с имената на 3500 германски шпиони. Най-вероятно той го е предал на американците. Така те са се сдобили с имената на повече от половината немски бойци на тихия фронт. Общата бройка е 6500 души.

Това разкрива днес в. “Билд”, позовавайки се на сигурен източник от немските спецслужби.
Според сегашните разкрития той е издавал секрети не от 2012 г., а още от 2010 г. и е получил минимум 75 000 евро.
Въпросният секретен списък с имената на немските агенти е от 2011 г. В голямата си част той е актуален и днес. Всички са на щат към отдела на БНД “Задгранични мисии”. Самият Маркус Р. е работил в регистратурата на същия отдел. От там се осъществяват контактите с резидентите на БНД зад граница, както и връзките с  партньорски тайни служби.
При задържането на къртицата е бил иззет харддискът на домашния му персонален компютър. Поради големия обем на запаметените документи е било необходимо време за извършване на експертиза. Така едва сега става ясно, че двойният агент е запаметил и въпросния списък. Дали наистина го е предал на ЦРУ, както се предхолага, ще трябва да установи следствието. Досега се знаеше, че той е издал 208 секретни документа, което сам е признал.

Маркус Р. беше разкрит като двоен агент заради собствената му недопустима небрежност. На 28 май м. г. той изпраща имейл до генералното консулство на Русия в Мюнхен, в който предлага услугите си. Немските спецслужби засичат имейла, започва следене на служителя на БНД. Установява се, че той поддържа конспиративна връзка с посолството на САЩ във Виена, срещите с водещ офицер се осъществяват в Залцбург. Така на 3 юли м. г. Маркус Р. беше арестуван.

Надвисна опасност за разрив между Германия и САЩ и голям дипломатически скандал. Според международните договорености дипломатите на чужда държава се ползват с имунитет в приемащата страна, но не и извън нея. Така немската страна беше в правото си да заведе следствие срещу агенти на ЦРУ, работещи под прикритие към посолството на САЩ във Виена и поддържали връзки с Маркус Р.