събота, 3 януари 2015 г.

Къде изчезнаха 382 млн.лв. от „Южен поток – България“ АД ?!

В капитала на Южен поток България АД се изпари сума от 382,048 милиона лева, алармира журналистът Григор Лилов. На 29 Декември „Газпром“ официално обяви, че проекта „Южен поток“ е спрян. В тази връзка са изкупени чуждестранните дялове в него. Решението за разхода на средства е одобрено от Съвета на директорите на енергийния гигант. Дяловете са на италианския концерн ЕNI – 20%, френската група ЕDF – 15%, немското дружество Wintershall (дъщерно на BSF) – 15%

Освен това BASF и „Газпром“ се съгласиха, че те няма да завършат размяната на активи, която е планирана за края на годината.

„Ние съжаляваме, че няма да привърши обмяната на активи. Но ние ще продължим нашето сътрудничество от 20 години насам с Газпром в нашите съществуващи съвместни предприятия „, каза д-р Курт Бок, председател на Управителния съвет на изпълнителните директори на BASF SE.

„Нашата стратегия в бизнеса с петрол и газ остава непроменена: ще се концентрираме върху печеливш растеж непосредствено при източниците в богатите на суровини региони в Европа, Северна Африка, Русия, Южна Америка, както и Близкия изток.“

Продажбите на природен газ ще продължат да се осъществяват в рамките на съвместното предприятие на „Газпром“ и компаниите от групата BASF Wintershall с дялове 50/50. Wintershall Noordzee B.V. ще остане изцяло собственост на 100 % в групата от фирми BASF.“

За смесеното българо-руско дружество „Южен поток България“ АД няма такава информация за откупуване на родния 50% дял от „Газпром“, тоест натрупаните загуби и изхарчените досега средства ще ни излязат солено.

Според баланса и отчетите за м.г. активите са на стойност 247,019 млн. лв. От тях 230,866 млн. са пари.- ако ги е имало на 31 декември 2013 г., ще ги има и сега – на 31 декември 2014 г.? Защо това е уместен въпрос:

- Защото в дружеството сълзите ще се леят не само за милионите, прахосани за този, дето духа, а за … приключенията на капитала му. Особено тези от лятото на тази година. Капиталът достигна 397 606 000 лв. с увеличението му, вписано на 18 август 2014 г.

Но се случи нещо наистина удивително – в Търговския регистър вместо съответния капитал да е отразен чрез броя на акциите, умножен съответно по номиналната им стойност, с „корекция“ увеличения брой на акциите беше редуциран на старото число по същия номинал от 1000 лв. бр. и съответно разликата от 382,046 млн. лв. сублимира в неизвестността.

Прегледът на записите в Търговския регистър сочи, че капиталовите операции, поставащи такива дебели въпросителни (за някои обаче са удивителни) не са новост, а са типични за историята на дружеството.
Само при последната операция става дума за почти 400 млн. лева.

Българската част от това увеличение е 191,009 милиона лева. И тя също сублимира… Е, резонен е въпроса – за кого, в чия ползa?