сряда, 21 януари 2015 г.

Плевнелиев 3 години по-късно

Президентът Росен Плевнелиев се противопоставя категорично на политиката на Русия в Европа. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев България не трябва да седи в ъгъла в решителен момент и да играе ролята на нечий "троянски кон". Той смята, че с интервютата си пред чужди издания, в които остро критикува Русия, е спомогнал за изграждането на единната позиция на Европейския съюз по Украйна.

Плевнелиев раздели историята на Европа преди и след Крим.

"България днес е част от свободния свят", заяви той.

"Искам България да не бъде пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред ВС е тяхното системно недофинансиране. Тази тенденция трябва да бъде прекратена", каза Плевнелиев.

Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев, съобщи Фокус.

„3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза, в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. 2014 година беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи. Глобалните и регионални заплахи за факт.

Поколението ни се сблъска със сериозни предизвикателства относно бежански вълни, кризи", заяви Плевнелиев. По думите му, инвестициите са на незадоволителни нива. "В последните два месеца на 2014 видяхме нов подход от страна на политическите сили - подход на диалог. След извънредните парламентарни избори бяха демонстрирани смирен тон, коалиционни отношения. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне в последните 2 години е зад нас. Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи - в здравеопазването, образованието, сигурността", посочи Плевнелиев.

"Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и др.", каза още Росен Плевнелиев.

Интересувам се не от спечелени битки, а от свършена работа. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев. "Работя като президент на гражданите. Застанах зад обществото. То зададе въпроса "кой".

Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", заяви Плевнелиев. Той заяви, че трябва да подкрепим модерния патриотизъм и хуманизъм.

"Българинът е милосърден и съпричастен. 2014 постави рекорд по природни бедствия, но и по дарителство. Трябва да се обединим около истината за комунизма. Стартирах идеята за музей на българския 20-ти век. Необходим е решителен отпор на демократичния свят. Историята на Европа може да се раздели на преди и след Крим", допълни Плевнелиев. По думите му, това са теми, които определят нашето бъдеще. Като президент работа за по-силен и интегриран ЕС. "България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла. Искам България да не е пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева е безспорен успех", каза още Росен Плевнелиев.

2014 беше година на политическа нестабилност, извънредни парламентарни избори, финансова криза и природни бедствия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас, каза Плевнелиев и добави, че първите симптоми са налице. Трябва да покажем, че България е узряла за работещи коалиции, каза още той.

"Искам да окуража правителството и парламента да проведат реформи", заяви Плевнелиев.

2013 беше година на гражданската енергия, 2014 на извънредна нестабилност, а 2015 ще бъде година на реформи, обеща той.