понеделник, 5 януари 2015 г.

На тази дата: 5.1.1968 г. Започва „Пражката пролет”

1968 г. в Чехословакия започва „Пражката пролет”. Под напора на народните настроения
Антонин Новотни подава оставка като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия (ЧКП). Новото партийно ръководство за пръв път е оглавено от словак - Александър Дубчек.

Източноевропейската криза от 1968 г. има своята икономическа предистория. В началото на 60-те години във всички източноевропейски държави рязко намаляват високите темпове на развитие, породени от индустриализацията от съветски тип (държавни инвестиции и централизирано планиране без пазарни механизми и конкуренция). Намаляват темповете за нарастване на националния доход и това предизвиква повсеместно търсене на нови стимули за икономическо развитие.

Твърде тясната връзка между икономика и политика при държавния социализъм, както и
строгата йерархия в Източния блок, в центъра на който неотменно стои Съветският съюз, превръщат вътрешните промени в една от съюзените страни в международен проблем. Този принцип е онагледен най-ярко от ставащото в Чехословакия. Нейната недовършена десталинизация в периода на „големите сътресения” през 1953-1956 г. само отлага във времето проявите на общественото недоволство от системата. Икономическите проблеми изиграват ролята на катализатор - дискусията по стопанските трудности се води във висшите партийни среди, но не остава затворена там, а предизвиква нарастващи искания за обществени и политически промени.

Първите прояви на политическата криза в Чехословакия могат да се открият в дискусиите по време на три от пленумите на ЦК на ЧКП от 1967 г. На тях започва да се говори за причините за намаляване на икономическите темпове на растеж, като на последния пленум те се търсят и в политическата сфера.

Най-ярко недоволствата се чуват от страна на интелигенцията, която в системата на държавния социализъм се превръща в изразител на общественото мнение, нещо като „съвест на нацията”. В Чехословакия обществото е събудено от Четвъртия конгрес на Съюза на чехословашките писатели, състоял се на 27-29 юни 1967 г. Критиките на няколко писатели предизвикват реакцията на ЦК на ЧКП - наложени се партийни наказания и е иззет вестникът им Литерарни новини. Обществото реагира в защита на писателите и така започва подготовката за промените през 1968 г.

Промените в Чехословакия, започнали на 5 януари 1968 г., през следващите дни и седмици се развиват с нарастваща скорост. Един от близките сътрудници на Антонин Новотни - ген.-майор Ян Шейна, през януари е обвинен, че подготвя военен преврат с цел да предотврати свалянето на Новотни. Но след като Новотни подава оставка от партийния пост, ген. Шейна се усеща застрашен и тайно напуска Чехословакия, минава през Австрия, за да намери убежище в САЩ.

Скандалът ускорява промените и на 22 март 1968 г. Новотни е принуден да подаде оставка и като президент. Последва го и главният прокурор, а заместник-министърът на отбраната ген.-полк. Владимир Янко се самоубива.

Политическите промени продължават. На 30 март Националното събрание избира за нов президент ветеранът от Втората световна война ген. Лудвик Свобода. Априлският пленум (1-5 април 1968 г.) на ЦК на ЧКП утвърждава нова мащабна реформаторска Програма за действие на ЧКП, която окончателно трябва да бъде утвърдена от извънредния конгрес на ЧКП.

На 8 април 1968 г. президентът Свобода назначава нов премиер - реформатора инж. Олдржих Черник, който обявява федерализирането на държавата, което е едно от главните искания на словаците. В същото време вождове в Кремъл смятат провежданите реформи в Чехословакия заплаха за целия Източен блок и за сигурността на самия Съветски съюз. Чехословакия се намира в средната отбранителна линия на Варшавския договор и при евентуалното й преминаване на страната на Запада увеличава заплахата за Съветския съюз, което по времето на Студената война е неприемливо.

Съветските ръководители първо се опитват да притиснат Чехословакия да изостави или ограничи провежданите реформи чрез преговори. Когато обаче опитите им се провалят, предприемат военна намеса. В нощта на 20 и 21 август 1968 г. войските на Източния блок от Варшавския договор (без Румъния) нахлуват в Чехословакия и започва т.нар. „Операция „Дунав”.