събота, 17 януари 2015 г.

Вестник "Капитал" продава по 704 лева място за среща с министри

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:
Предстоящата среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал” и отказът на КРИБ да участва в нея.

„Вярно ли е, че донорът на най-големия процент от БВП и обезпечаващ най-много работни места – КРИБ, ще бламира срещата на бизнеса с правителството”, попита водещата Илиана Беновска, на което Кирил Домусчиев отговори:

„Силно казано я бламираме, КРИБ не счита това събитие за свое и неслучайно още предходният УС с председател Огнян Донев взе решение да не се участва в това мероприятие на „Капитал”, поне те така си го припознават”.

Той продължи, че „Капитал” е бил уведомен за това решение, което е било взето с голямо мнозинство и е посрещнато добре от повечето членове на КРИБ. Илиана Беновска обясни, че това решение поставя в разкрачено положение премиера, защото „Икономедия” е била глобена от КФН в началото на година заради публикации, които нарушават законодателството в България и засягат банковия сектор по начин, който може да предизвика трусове, и ако правителството отиде на срещата може би ще изглежда, че заема страната на „Икономедия” и не взема предвид отказа на КРИБ да участва в срещата и попита как ще се разреши този казус.

Председателят на КРИБ отговори, че премиерът и неговите министри могат да отидат на всяко едно частно парти, на което преценят, че трябва да отидат. „За мен това е едно частно мероприятие от което „Капитал” печели, защото знаете, че се плащат доста сериозни пари за всяко едно място в залата”, категоричен бе той. На въпроса колко се плаща, Кирил Домусчиев отговори, че сумата е 704 лева на всеки един стол в залата и това са средства, които се събират от „Капитал”.

Също така става дума и за доста спонсори, чието лого стои в залата и там също става дума за доста сериозни средства, които традиционно доскоро са били плащани от членове на КРИБ. Например „Софарма” е давала 20 000 лева за едно такова мероприятие, други членове също са давали пари, „Хювефарма” също. „Това са средства, които влизат в касата на организатора, от това нещо КРИБ не печели, а реално се използва нашето лого и членската ни маса, за да се докарат тези хора там, да седнат на тези столове и да си платят.

Така че това е причината УС на КРИБ да каже, че ние в такива мероприятия не участваме, да не говорим, че на преден план излиза марката „Капитал”, а не марката КРИБ, а реално това събитие има доста по-голяма стойност когато КРИБ участва”, обясни Кирил Домусчиев. Той продължи, че решението е, че КРИБ ще си организира собствени мероприятия и събития със собствена патентована марка и ще даде възможност на колкото се може повече национално представени и местни медии да участват и да го отразяват, защото целта е събитието да е доста по-широко представено, а не да се отразява само от „Капитал”.

Председателят на КРИБ съобщи, че има доста попълнени апликационни форми, включително и от много медии, които искат да станат членове на КРИБ и отварянето на организацията и към други медии е изиграло положителна роля. Има молби за членство от вестниците „Стандарт”, „Труд”, „24 часа”, списание „Икономика” също иска да стане член на КРИБ. „Всичко това много ме радва, защото това е и целта ни – КРИБ да е една още по-широка организация на българския бизнес и да партнираме с всеки, който иска да помогне България да е хубаво място за правене на бизнес и място за привличане на инвестиции.

А иначе мероприятията, които КРИБ ще организира, ще си бъдат изцяло с марката КРИБ, ще продължим да я налагаме като една сериозна марка и ще си бъдат организирани от нас”, обобщи Кирил Домусчиев. На въпроса на Илиана Беновска изследвали ли са колко техни членове са спонсорирали срещата, организирана от „Капитал” с правителството, той отговори, че не е направено такова проучване за предстоящата среща, но предишните са били спонсорирани от членове на КРИБ на 99%.

Той продължи, че по принцип не вижда нищо лошо всяка една медия да събира приходи с определени събития, друг е въпросът, че КРИБ не иска да бъде използван и не иска да си дава безплатно марката и добави, че има информация, че поканите до повечето министри за участие в срещата са били в папка, на която има логото на КРИБ.

„Радан Кънев написа във Фейсбук „Аз съм Капитал”, Меглена Кунева изрази несъгласие, но въпреки това поговори за свободата на словото, тук няма ли да се намеси в този бизнес спор помежду вас, КРИБ и „Капитал”, свободата на словото и вие да излезете като тези, които са против свободата на словото”, попита Илиана Беновска, на което Кирил Домусчиев отговори, че трябва ясно да се запознаят със случая на наложената от КФН на „Капитал” глоба.

Той продължи, че всяка една санкция може да бъде обжалвана и се надява колегите му от „Капитал” да предприемат необходимите действия. Председателят на КРИБ беше категоричен, че ако получат писмо от свой член, а „Икономедия” е член на КРИБ, за някакви нередности, ще се намесят, за да го защитят. „Само когато видим конкретно как стоят нещата с тази глоба и тази санкция, а това може да стане на заседание на УС в сряда, само тогава можем да се задействаме”, обясни той.

Какъв нов стил внася Кирил Домусчиев, като председател на КРИБ?

„Новото е, че се опитваме да бъдем доста по-отворени към бизнеса, че се опитваме да имаме повече контакти с всички браншови организации, с нашите членове, стремим се да реагираме много по-бързо и адекватно когато възникнат каквито и да било проблеми”, обясни Кирил Домусчиев. Той продължи, че това се отразява и на факта, че на втори пореден УС има рекорден брой кандидатури за членство в КРИБ и то от доста сериозни фирми. На миналото заседание на УС са били приети почти 30 нови членове, сега вероятно ще бъдат повече от 40. Кирил Домусчиев заяви също така, че са започнали да се връщат доста членове, които през последните 1-2 години са били престанали да си плащат членския внос, в момента има поне 15-20 такива организации, които са се върнали.

„Вие приемате доста широк спектър от членове, това какво означава, че се опитвате да въведете повече права и законност в сектора, който произвежда брутния вътрешен продукт”, попита Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че КРИБ се опитва да бъде най-голямата организация и подготвят методология, с която да докажат какъв процент от БВП произвежда КРИБ, за да се подчертае значимостта му и да няма спекулации.

Продължават ли КРИБ да настоява да се актуализира легитимността чрез съответните документи на работодателските организации?

„Продължаваме, макар че до момента получаваме само обещания”, каза Кирил Домусчиев и подчерта, че от страна на министър Калфин не вижда никаква ангажираност. Той добави: „Явно е много страшно да се отворят папките и да се види кой кой е”.
Случаят с телевизионните права в българския футбол.

„Вижте, аз от няколко години се опитвам да помогна на българския футбол, включително и с това да се осигурят колкото се може повече средства по линия на телевизионните права”, заяви Кирил Домусчиев. Това е така, защото за големите клубове няколкостотин хиляди лева, които получават от телевизионни права, може да не са чак от такова значение за издръжката им, но за по-малките клубове това е фундаментът за тяхната издръжка.

Председателят на КРИБ продължи, че е водил битка за телевизионните права и е успял от оферта за 1,4 милиона, подадена от ТВ7, да ги вдигне до близо 5 милиона на година, което е било успех и тези пари са отишли не в Лудогорец, а между всички клубове.

„Трябва да се гледа малко по-дългосрочно и да се създаде продукт, който да може да носи печалба или поне да покрива загубите на дадена медия и да осигурява и един добър ресурс за българските клубове. Така стигнахме до един проект, който ще се развива 5-6 години и ще гарантираме дългосрочност и спокойствие на клубовете за следващите 5-6 години. Така се стигна до подписването вчера на протокол, който дава права на БФС да подпише договор с „Футбол Про Медия” за периода 2016 – 2020 за сума около 30 милиона лева”, обясни председателят на КРИБ.

Той подчерта, че това е несравнимо повече в сравнение със съседни на България държави и съизмерими като територия и население, като Хърватия например.

„Вие какво се опитвате, да монополизирате българския футбол или да въведе успешния бизнес и спортен модел на Лудогорец”, попита Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че се опитва по-скоро второто, защото за монополизиране няма как да се говори, тъй като средствата от телевизионните права отиват в касата на БФС и се разпределят между клубовете. Той подчерта, че за Лудогорец е важно в България да има силно първенство и конкурентноспособни отбори.

„Целта пред Лудогорец е шампионска титла, осигурили сме им абсолютно всичко необходимо, правят подготовки в Турция и Испания, ще играят срещу силни отбори, всичко е на високо професионално ниво, оттук нататък трябва малко и късмет”, завърши Кирил Домусчиев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.