петък, 30 януари 2015 г.

Рублата падна до 81 за евро!

Рублата паддна до над 81 за 1 евро и до 71,6 за 1 долар след решението на руската Централна банка да понижи основния лихвен процент от 17 до 15 на сто, предаде Нюзру.

За утре установеният от ЦБ официален курс е 78,1105 рубли за 1 евро и 68,9291 за 1 долар. Тези курсове ще останат в сила до 2 февруари.

Решението за намаляване на основния лихвен процент е взето заради промяна на баланса на рисковете от ускоряване на ръста на потребителските цени и охлаждането на икономиката. Това се казва в съобщение на ЦБ. Ключов ориентир за вземането на решението е инфлацията.

Същевременно крайният руски националист Владимир Жириновски предложи в парламентарната зала официалният курс на рублата да бъде 65 копейки за един долар, както по времето на СССР. Така щяло да бъде най-справедливо. Жириновски също така предложи в Русия да бъде забранено използването на всякаква чуждестранна валута, както и ипотеките в долари.

Разбира се, в СССР никой не спазваше официалния курс. Същото бе и в България, където при социализма 1 долар се равняваше на 87 стотинки. Масово обаче 1 долар се продаваше на черно за 3 лева