петък, 9 януари 2015 г.

На тази дата: 9.1.1431 г. Започва процесът срещу Жана Д’Арк обвинена в магьосничество

1431 г. започва процесът срещу Жана Д’Арк в Руан. Тя е обвинена в ерес и магьосничество и е изправена пред църковния съд.

Жана Д’Арк е родена в Лотарингия, в семейство на заможни селяни. По това време Шарл VII е поел управлението, а Франция е в критично положение. Цялата северна част на страната е окупирана от англичаните, докато френската армия е крайно отслабнала. Независимостта на държавата е под въпрос.

Според преданието, когато Жана вече е девойка, докато се разхожда в бащината градина тя чува гласовете на архангел Михаил, на Св. Екатерина и Св. Маргарита. Светците я подканят да защити Франция, като и обещават своята помощ и закрила. Младата жена се изпълва с увереност, че мисията и е да спаси страната.

Благодарение на познанството си с кралския капитан Робер Бодрикур, тя успява да получи аудиенция при Шарл Седми. В този момент ситуацията вече е бедствена. Англичаните са обсадили крепостта Орлеан и ако тя падне това означава да нахлуят навътре в страната, където вече трудно ще бъдат спрени. В отчаянието си Шарл Седми е готов да повярва в освободителната мисия на младата девойка и є поверява военен отряд, както и опитни военноначалници.

Водена от силната си вяра в Бога Жана повежда отряда към стените на Орлеан. След редица поражения нанесени на англичаните, обсадата е свалена, а градът освободен. Победата вдъхва на френския народ вяра, че Жана действително е богоизбрана и нейната слава и влияние нарастват изключително много.

Когато отрядът й пристига в Реимс по нейно настояване Шарл Седми е тържествено коронован. След като вече официално е получил короната, доскорошният дофин започва по-скоро да се плаши от войнствената жена и без особен ентусиазъм слуша плановете и за отвоюването на останалата френска територия. Орлеанската Дева прави опит за щурмуване на Париж, който завършва неуспешно, а самата тя е ранена.

През пролетта на 1430 г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат героинята за помощ. Когато пристига тя попада в плен на бургундците, които я предават на англичаните. Завеждат дело срещу нея в църковния съд в Руан, Жана Д’Арк е обвинена в ерес и магьосничество. Осъждат я на смърт „без кръвопролитие” ­ т.е. изгаряне на клада. Шест години по-късно папа Каликст Трети я оневинява, а през 1920 г. е канонизирана и призната за свята покровителка на Франция.