четвъртък, 8 януари 2015 г.

Вижте терористите от Париж

Френската полиция е идентифицирала тримата нападатели на офиса на списание „Шарли ебдо”, съобщи Reuters. Това са двамата братя Шериф и Саид Коуачи (Chèirf Kouachi, Said Kouachi) и Хамид Мурад.

Стана ясно още, че братята са живеели в околностите на Париж, а Мурад е от Реймс. Според неофициална информация братята са воювали в Сирия на страната на силите срещу президента Башар Асад и наскоро са се върнали оттам.

Продължава акцията, която специалните части провеждат в град Реймс, Североизточна Франция, където се предполага, че се намират тримата заподозрени. Според френските медии става въпрос за района в близост до сграда на Червения кръст, който е отцепен, и където се извършват обиски. Над зоната могат да се видят прелитащи хеликоптери.

Един от предполагаемите нападатели, Шериф Коуачи, е известен на полицията. Той е съден през 2005 г. за участие в канал за изпращане на джихадисти в Ирак, известен като "иракската верига от 19-и район на Париж". Осъден е на 3 години затвор.

Междувременно, позовавайки се на говорител на парижката полиция, британският в. "Гардиън" съобщи преди минути, че вече са заловени трима заподозрени за атентата в Париж. Не се споменава дали става дума за извършителите на убийствата, или за други лица, свързани с терористичния акт.
Информацията за трети, носил гранатомет, все още не е отречена, но не е и потвърдена.

Атентаторите вероятно са израснали във Франция, тъй като според очевидци говорят идеален френски. Крещели са обаче и на арабски език.


Вижте видео от атаката