понеделник, 26 януари 2015 г.

Само две места делят "Сириза" от самостоятелно правителство?

Само две места в парламента делят "Сириза" от абсолютно мнозинство в гръцкия парламент, сочат последните официални данни от изборите в южната съседка. Крайнолявата радикална партия е спечелила 149 депутатски кресла, но за съставяне на самостоятелно правителство й трябват 151. Все още продължава преброяването на гласовета.

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е неофашистката "Златна зора" с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия "Потами" (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5.43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места, дясноцентристка партия "Независими гърци" (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента.

Преди изборите се коментираше широко, че ако "Сириза" не постигне абсолютно мнозинство може да има нови избори, защото никоя партия нама да иска да прави правителство с нея. Обаче още снощи лидерът на АНЕЛ Панос Каменос обяви готовността на неговата партия да влезе в коалиция със "Сириза". "Свързах се с Ципрас, поздравих го за победата и заявих, че "Независими гърци", както казвахме и в самото начало, подкрепя промените на политическата сцена в страната ни, за което сме се обявили публично", каза Kаменос. "Сутринта ще имаме окончателните резултати и ще можем да се кажем много повече", добави той.

Премиерът и лидер на дясноцентристката партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздрави Ципрас за победата и изрази надежда, че новото правителство ще съхрани единството на Гърция и членството й в Еврозоната.

Вицепремиерът, министър на външните работи и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос поздрави Ципрас за победата. "Пожелах му и успех в името на доброто на страната", каза Венизелос. "Сириза" има пълното право да отпразнува победата. Уверен съм, че партията е наясно каква огромна отговорност поема на плещите си", каза лидерът на ПАСОК.

След обявяването на резултатите от изборите и новината, че "Сириза" печели, на ранните търгове на борсите в Австралия курсът на еврото спрямо повечето от останалите валути падна.

Спрямо долара курсът на еврото е паднал с почти половин американски цент и е 1,1170 долара за евро.


Страховете от банкрути, които могат да се разпространят в еврозоната, след идването на власт в Гърция на правителство отхвърлящо бюджетните ограничения, изпратиха шокови вълни към световните пазари и подкопаха позициите на еврото. обща валута на 19 европейски страни.

На площад Катмонос се развяват знамена, привържениците на Сириза пеят и танцуват, прегръщат се, има сълзи и широки усмивки. Налице е необикновена победа на радикалната левица в Гърция - вероятно отвъд очакванията на самите привърженици на Сириза. Сега Алексис Ципрас ще се опита да поведе революция срещу бюджетните ограничения, подкрепен от силен демократичен мандат, предаде BBC.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас спечели с обещанията за опрощаване на дълга на Гърция и предоговаряне на условията по програмата за възстановяване на страната. За да получи финансови средства Гърция трябваше да предприеме сериозни орязвания на обществените си разходи, заплатите и пенсиите и освен това да повиши данъците, като рестрекциите бяха контролирани от инспектори на "тройката"  - МВФ, ЕК и ЕЦБ, припомня Yahoo News.