четвъртък, 15 януари 2015 г.

След Деня на затворените прозорци...

След като днес софиянци останаха със затворени прозорци и без коли заради сигурността на държавният секретар на САЩ Джон Кери, възниква въпроса какво стана ясно от визитата.

И така:

1. Скоро няма да паднат визите за САЩ!

В отговор на журналистически въпрос за възможно отпадане на визите за българските граждани, пътуващи за САЩ, държавният секретар Джон Кери сподели, че едно от задължителните условия за безвизов режим е отказите от съответната страна да са под 3% годишно. „За съжаление, през миналата година отказите за български граждани да пътуват в САЩ са били 15.2% и нямало как да се наруши  закона.

2.  САЩ ще ни „помагат“ да се отървем от руския газ.

Обсъдихме това да има големи възможности за инвестиции и да се стигне до диверсификация, защото никоя страна не трябва да бъде зависима енергийно от друга страна. САЩ са готови да помогнат Българя да защити бъдещето си. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференцията с българския премиер Бойко Борисов след двустранната среща.

3. Шистов газ и „Уестингхаус“

Мораториумът за шистовия газ ще падне, когато се намери технология, която да гарантира чистотата на нашата плодородната територия. Това обяви премиерът Борисов на пресконференцията.
„Водят се разговори с „Уестингахаус”. Има работна група, която преговаря с „Уестингхаус” бъдат инвеститор в този проект.