събота, 17 януари 2015 г.

Полицията в САЩ тренира стрелба по чернокожи

Служители на американската полиция във Флорида тренират стрелба, като използват за
мишени снимки на чернокожи, предаде Би Би Си.

За действията им била направена забележка, след като снимките били намерени миналия месец на стрелбище в Северен Маями от служителка на Националната гвардия. Сержант Валери Дийнт отишла да стреля след тренировка на полицията и видяла шестте мишени. На една от тях разпознала снимката на брат си.

"Не можах да разбера защо снимката на брат ми е използвана за обучение по стрелба", коментира тя пред Ен Би Си.

Било й обяснено, че снимката на Уди Дийнт била направена след ареста му като тийнейджър. Самият той онемял, когато разбрал, че използват лика му за мишена. Още повече, че е съпруг, баща и работещ човек, който свободно се разхожда по улиците на Маями.

Шефът на полицията Джей Скот Денис признал за гафа, но обяснил само, че неговите служители са направили погрешен избор на мишените. Той обаче отрича снимките да са “израз на расово неравенство”.

Пред Ен Би Си Денис заявил, че използването на снимки на заподозрени е важна част при проверката на мушката на снайперистите и отрекъл подчинените му да са нарушили някакви политически норми.

Според говорителка на полицията униформените използвали за стрелба при тренировките си ликовете на хора от всички раси, както и от двата пола.