понеделник, 5 януари 2015 г.

Депутат от БСП пак ще бута забраната за пушене

Депутатът от БСП Атанас Зафиров се обяви за премахване на забраната за пушене на закрити обществени места. В профила си във фейсбук Зафиров обясни, че по време на новогодишната си ваканция в Белград срещнал много българи, които му признали, че са предпочели сръбската столица, защото там пушенето е разрешено навсякъде.

Зафиров заявява, че ще разговаря депутати от различни парламентарни групи и ако прецени, че има достатъчно подкрепа ще внесе законови поправки.

За съжаление видях и доста познати, а и някои колеги - ревностни защитници на забраната у нас, което не им пречеше да си пушат на воля в ресторанта, далеч от българските закони, а явно и от собствената си съвест. И това ви го казва един убеден непушач, което не пречи да мисля практично и да не преценя трезво голямата беля, която натресохме на българските хотелиери и ресторантьори. Това, че аз съм подкрепял другата позиция, надали е важно. Но когато видиш с очите си това, за което говорим и предупреждаваме от много време, наистина е доста депресиращо. А това, че забраната в България масово не се спазва, генерирайки корупция и беззаконие, е друга една тема, за която друг път. Защото видях, че има и хора, които не искат да нарушават закона, да се крият или да плащат глоби. И логично отиват там, където са разбрани и добре приети, пише Зафиров.

В миналия мандат на парламента 7 депутати от БСП внесоха поправка за отпадане на забраната, но тя не успя да мине.