петък, 16 януари 2015 г.

Предотвратили втори „Париж“ в Белгия

Сн: ЕПА
„Предотвратен е втори Париж. Оставали са само няколко часа до това, атаката да бъде
извършена в нашата страна“. Това заяви източник от министерството на правосъдието на Белгия.
Терористите, двама от които бяха ликвидирани, а третият бе задържан в Белгия в четвъртък, са планирали терористични актове, които е трябвало да станат „втори Париж“, заяви за белгийски вестник източник от министерството на правосъдието на страната.

В четвъртък вечерта органите на реда на Белгия проведоха антитерористична операция в град Вервие, в хода на която двама предполагаеми терористи бяха ликвидирани, а друг задържан. В някои от районите на страната е повишена тревогата за терористична опасност. Представител на белгийската прокуратура Ерик ван дер Зипт заяви, че операцията е проведена срещу завърнали се в страната от Сирия терористи, „планирали мащабни атаки“. „По време на обиск на жилище в град Вервие, няколко заподозрени са открили огън с автоматично оръжие по полицаите. В резултат на престрелката двама от терористите са ликвидирани, трети е задържан. За щастие, пострадали сред полицаите и мирните граждани няма“, каза Ерик ван дер Сипт.

Фламандски вестник съобщи, че терористите са искали да атакуват полицейско управление. Терористите са поданици на кралството. В момента специалните служби провеждат най-малко десет операции по откриването и залавянето на евентуални помощници на екстремистите, включително и в столицата на страната.

По данни на белгийския вестник LeSoir, други двама души са арестувани в района на международното летище на Брюксел. Изданието пише, че всичките терористи може да са свързани с Амеди Кулибали, който миналата седмица взе заложници в магазин в Париж. Официални лица засега не потвърждават тази информация.

„Предотвратен е втори Париж. Оставали са само няколко часа до това, атаката да бъде извършена в нашата страна“, каза за изданието източник от министерството на правосъдието.

По данни на местни медии, в хода на антитерористичната операция полицаите са иззели оръжие, взривни вещества и няколко знамена на ислямистката групировка „Ислямска държава“. Въпросната операция е част от мащабна полицейска дейност против предполагаеми терористи, затова броят на задържаните може да се увеличи.

Това се случва само дни, след като „Ислямска държава“ разпространи видео, в което френскоговорящи екстремисти призовават мюсюлманите в Европа: “Ако видите полицай на улицата, убийте го. Убийте ги всичките. Убийте всички неверници, ако го видите на улицата“. „Казвам на всички французи, които си мислят, че „Ислямска държава“ няма да стигне до Европа: С благословията на Аллах ние идваме в Европа. Ще има все повече операции, като скорошната, в цяла Европа – във Франция, Белгия, Германия и Швейцария, в цяла Европа, в цяла Америка“, каза друг екстремист във видеото.