четвъртък, 8 януари 2015 г.

Днес ВСС ще разпитва правосъдният министър!

Извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да е обикновено днес. То ще е първото след напрегнатите седмици преди празниците, в които съветът се въртеше от скандал в сканда. Освен това пред сградата му ще се проведе протест - "За истинска реформа в Съдебната система - стига лъжи и прах в очите на хората"

Заседанието беше свикано заради искането на 11 членове на съвета, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров (който обаче няма да присъства, защото е отпуск), правосъдният министър Христо Иванов да обясни защо е казал, че от ВСС идват сигнали, че изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) е предрешен.

Изказването на министър Иванов е от края на годината и гласи, че от съдебния съвет "излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен". Конкурсът е насрочен за 29 януари, като кандидатите за това са двама - съдията от Върховния административен съд - Лозан Панов и заместник-председателят на ВКС и участник в първата процедура - Павлина Панова.

Подписалите искането сапредседателят на Върховния административен съд Георги Колев (вносител на номинацията на Лозан Панов), Ясен Тодоров, Милка Итова, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова.

Освен това съдебният съвет ще обсъди и писмото на седем посланици от Европейския съюз, които излязоха с безпрецедентна позиция преди празниците, с която призовават магистратите, които искат реформа да бъдат чути.