петък, 2 януари 2015 г.

Българин живее на летището в Мадрид, като Том Ханкс в „Терминалът“

Точно като Том Ханкс във филма на Спилбърг „Терминалът“! Бездомният 60-годишен българин Валентин Георгиев живее на терминал 4 на мадридското летище Барахас. Tова става ясно от репортаж на Агенция "Франс Прес" за бездомниците, обитаващи петото най-голямо летище в Европа.

Валентин Георгиев е бивш учител в спортно училище. Разведен е и има 2 деца, които живеят при бившата му съпруга. Пристигнал е в Испания преди преди 10 години и припечелвал от временна работа, но преди 4 години му поставят диагноза цироза на черния дроб.

Нашенецът се прехранва като предлага помощ при пренасянето на багаж на пътниците. По
празниците припечелва до 20 евро на ден. На терминала той по цял ден бута количката си или сяда в някое кафене, за да изпие кола и лекарството си. Използва тоалетните, за да се измие. Споделя, че цялото тяло го боли от спането на пода.

"Но това е единственото място, където може да спечелите малко пари. По улиците може да видите много просяци, но аз никога не бих направил това", казва той.

Валентин има приятели в терминала, като повечето от тях са българи. Но признава, че има и невидими врагове.

"Много от дрехите ми са откраднати. Чувствам се зле. Нямам нищо," разказва през сълзи българинът.

АФП разказва и за още двама бездомници, намерили подслон на терминала, през който годишно минават 40 млн. пътници – за безработен строителен работник и бивш затворник. И двамата са испанци. Еду е 49-годишен бивш зидар, който е дошъл тук, за да си почине преди да продължи пътя си към Сарагоса.

"Дойдох тук, за да спя, а останах", казва той.

Бездомниците на летището в Мадрид имат малка общност, съставена предимно от мъже. Според полицията най-малко 30 души спят на летището, но през зимата броят им се увеличава. Два дни преди Коледа те са били 42 души. Властите им позволяват да преспят на транспортното съоръжение, стига да не създават проблеми.

Световната финансова и икономическа криза нанесе тежък удар на Испания и предизвика ръст на безработицата до 24 процента. Официалната статистика гласи, че бездомниците там са 23 000 души, но благотворителните организации смятат, че те са близо 40 000 души.