събота, 31 януари 2015 г.

Съветът на Европа: В България полицията изтезава хора!

Изтезания и психически и физически тормоз от страна на полицейски служители в България над задържани.

Това са само част от ужасяващите заключения на Комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ), констатирани при последната му мисия у нас в началото на миналата година. Докладът описва проверки, правени в периода 24 март - 3 април 2014 г. Публикуван е на 29 януари тази година.

Делегацията получилa множество жалби за умишлено физическо малтретиране на лица, задържани от полицията (включително непълнолетни и жени), както в момента на задържането, така и и по време на разпит (с оглед извличане на признания или получаване на информация), пише в документа.

Предполагаемите случаи обикновено се състояли от шамари, юмруци, ритници и удари с палката. В някои от случаите полицаите били обвинени буквално в изтезания като удари с палката по стъпалата на краката, удари с палки в лицето, токови удари ч,ез електрошокови оръжия, т. нар. тейзъри.

Според предполагаеми пострадали, които са били задържани в сградата на Националната следствена служба на столичния бул. "Г.М. Димитров", те са били карани да клякат и да се изправят с автомобилни гуми около вратовете си като едновременно с това са били удряни. Имало оплаквания и от психически тормоз - за да направят задържаните самопризнания. В противен случай са били заплашвани семействата им, пише още КПИ.

Следва описването на различни интервюта, при които проверяващите са допуснали, че в действителност е имало упражнено насилие в НСлС, позовавайки се на медицинските прегледи на предполагаемите пострадали, в които се упоменавали нараняванията, но не и от какво са били причинени.

В заключение се посочва, че още докато е траело посещението, от МВР са уверили проверяващите, че има политика на "нулева толерантност" по отношение на подобни издевателства, както и че всички униформени минават през специални курсове и обучения. Били уверени и че правната рамка е подобрена. Така например за употреба на тейзър трябвало да има специално разрешение от старши полицейски служител.

"Въпреки че Комитетът взема под внимание тези мерки, констатациите на делегацията му по време на посещението през 2014 г. ясно показват, че лицата задържани от полицията в България все още са подложени на значителен риск да бъдат малтретирани", се казва в заключение.

Като негатив се посочва и че не е била спазена препоръката от 2010 г. да се изготви единна система, в която да се събират всички оплаквания от полицейско насилие, както и информация за наложените дисциплинарни и наказателни производства в случаите, в които е била установена вина при униформените.