вторник, 27 януари 2015 г.

Шпионски скандал между САЩ и Русия

Нов шпионски скандал се разразява между САЩ и Русия, след като в Ню Йорк беше арестуван руският гражданин Евгений Буряков по подозрения в шпионаж. От руското генерално консулство в Ню Йорк съобщиха, че знаят за задържането на руснака и служители на руската дипломатическа мисия ще се срещнат с него в затвора.
„Известно ни е за тази ситуация и ще започнем да работим по нея, когато получим официално уведомление от американска страната, че руските граждани са били задържани“, каза представител на руската дипломатическа мисия.
Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър потвърди информацията за задържания в Ню Йорк руски гражданин. По думи на Холдър руснакът Евгений Буряков ще се изправи пред съда още в понеделник.
Холдър добави, че предполагаемите съучастници на Буряков - Игор Споришев и Виктор Подобний, не са били арестувани, защото са извън САЩ. Според американските власти банковият служител Евгений Буряков, търговският представител Споришев и Виктор Подобний са събирали секретни данни за руските спецслужби и са вербували местни жители.
В съобщение на прокуратурата в Южния окръг на Ню Йорк се казва, че Споришев и Подобний неведнъж са провеждали телефонни разговори, в които се споменава за използване на граждани на САЩ за получаване на секретни данни за Службите за външно разузнаване на Русия. Прокуратурата притежава записи на телефонните разговори на тримата руснаци.
Ако бъде признат за виновен, Буряков може да бъде осъден на 10 години затвор.