четвъртък, 15 януари 2015 г.

Борисов-Кери

"Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."

С тези думи започна държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на пресконференцията след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Той веднага изтъкна и подкрепата за разнообразяване на енергийните източници и засилване на енергийната сигурност на България. Освен това Кери говори за борбата с корупцията, за върховенство на закона и да укрепване на демокрацията - на първо място реформиране на съдебната система, борба с организираната престъпност и подобряване на средата за привличане на инвестиции.

Препотвърдихме стратегическото партньорство България и САЩ, обсъдихме регионални и глобални предизвикателства, каза премиерът Борисов. "Продължаваме с работни групи по сигурност и отбрана, енергийна сигурност върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ."

Енергиен експерт от САЩ идва да помага в София

САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.
Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС, каза държавният секретар. Той обаче избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.

Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ - има мораториум, защото полетата са в най-плодородната земя на България.

„Многократно сме заявявали, че има мораториум за проучване на шистовия газ, докато се докаже, че то не е за сметка на екологията, позицията ни е ясна на нашите партньори, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

„Уестингхауз“ ще бъде инвеститор у нас - добави той. - Ще намерим финансово-икономическа схема, за да не бъде за сметка на дефицита ни.

„Интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари“, каза още Борисов.

"На разговорите бяха обсъдени следните въпроси – регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона“”, съобщи Борисов.

„Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати”, каза още министър-председателят.