вторник, 6 януари 2015 г.

Немци на бунт срещу имигранти

Повече от 18 хиляди германци в Дрезден се вдигнаха на бунт срещу ислямисти и имигранти, като протестите бяха организирани от радикалното движение "Пегида". В други градове пък демонстранти излязоха на улиците в знак на протест срещу действията на крайнодясното движение.

През последните месеци популярността на маршовете на "Пегида" нараства. Исканията на националистите са Ангела Меркел да състави антиислямистко и антиимиграционно движение в Германия. Демонстрантите издигнаха лозунги срещу религиозния фанатизъм и такива в защита на германската нация.

В знак на протест срещу маршовете на "Пегида", в редица градове хора излязоха на улиците в защита на имигрантите в Германия. Обществени сгради в Кьолн, Берлин и Щутгарт потънаха в мрак в знак на солидарност с протестиращите срещу крайнодясното ислямофобско движение. Сред тях бяха Кьолнската катедрала и Брандербургската врата.

Близо 200 хил. души през изминалата година са потърсили подслон в Германия. Това е 4 пъти повече в сравнение с 2012 г. Канцлерът Ангела Меркел прикани германците да се дистанцират от протестите на ислямофобското движение, определяйки ги като расистки и изпълнени с омраза.