неделя, 18 януари 2015 г.

Киев си връща Донецк

Говорителят на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на
Украйна Андрей Лисенко обяви, че украинската армия е започнала контранастъпление в района на летището в Донецк и "вече го контролира изцяло", предаде ТАСС. На територията на летището работят подразделения за огнева поддръжка на "киборгите", съобщи от своя страна говорителят на Генералния щаб на ВС на Украйна Владислав Селезньов, цитиран от УНН.
"Целта на операцията е да бъде разширена територията на стратегическия обект и да бъдат отблъснати сепаратистите", обяви Селезньов. Според украинските медии контранастъплението, заповядано от Порошенко, се развива изключително успешно. То не само ще осигури неуязвими позиции за "киборгите", но и ще принуди Путин да капитулира и да изтегли руските войски от границите на Украйна, отбелязва в специален коментар "Обозреватель".

Самият Порошенко на траурен поход в Киев в памет на жертвите от автобуса край Волноваха, се зарече, че "окупаторите ще бъдат изхвърлени от Украйна".

Същевременно LifeNews съобщава, че армията на ДНР удържа позициите си в новия и стария терминал на летището в Донецк. Батальонът "Спарта" под командването на Моторола се отбранява в зданието на новия терминал, а бойците на "Сомали" с командир Гиви са в стария терминал. За отблъскване атаките на киевските силоваци в отбраната на летището активно са се включили и опълченците от подразделенията "Восток" и "Оплот".

Какъв ще е окончателният изход от ожесточените сражения за летището и дали те ще прераснат в нов мащабен сблъсък между опълченците и киевските войски по целия фронт в Донбас все още не е ясно, но напрежението расте с всеки изминал час. Москва внимателно наблюдава ситуацията и грубите нарушения на прекратяването на огъня от страна на Киев, обяви специалният представител на външното министерство на Русия по правата на човека Константин Долгов.