сряда, 7 януари 2015 г.

Накъде след операцията в КТБ „Моем да носим“?

В типичен за нацистите през Втората световна война стил българската държава ограби трезора на една банка.
Все ми се струваше, че безумията на прокуратурата по казуса КТБ са приключили с изнасянето на парите от трезора в чували. Дори се обзалагах, че по-голямо падение няма накъде. Уви, подведомствените на Цацаров дребни риби ме опровергаха.

Днешната операция „Моем да носим“ в КТБ, при която хамали от фирма за пренос-превоз изнесоха картини - част от националната история на България, е просто изродщина.

Да оставим настрана КОЙ, как и защо е разпоредил кражбата на скъпоценностите. Но самият акт на разкарване на картини, които са национална ценност, с камион на фирма за хамалски услуги е кощунствен. Той е олицeтворение на милиционерско-мутренската посредственост, настанила се в правораздавателните органи.

Този акт символизира тотално безхаберие и липса на елементарни познания сред „личния състав“.

Този акт е олицетворение на Пеевщината в онзи първичен стил, който само неподправената sancta simplicitas може да предизвика.

Защо й беше на прокуратурата да унизи българското национално изкуство, като го натовари в хамалски камион? Нищо против хамалите, впрочем. Хората са изпълнявали височайше разпореждане и са си вършили работата.

И от самолет личи, че „акцията“ е измислена набързо и подписана (ако изобщо е нареждана официално) на коляно.

Ако ценностите са били в КТБ нерегламентирано, къде са спали ДАНС, МВР и другите компетентни органи седмици, месеци, години? Затваряли са си очите ли? Днес ли прогледнаха? Елементарно е. Дайте някакво по-сериозно обяснение. Все пак не всички имаме коефициента на интелигентност на Пеевските медии.

Проверявала ли е изобщо прокуратурата дали тези ценности могат да се съхраняват в „Българския Лувър“, както гръмко е наричан недоправеният проект на Вежди Рашидов? Ами не, не е проверявала. И знаете ли защо? Защото нито една дребна риба не се е сетила, че може условията пък и да не отговарят на изискванията.

Действията имат ясно послание: Цветан Василев да внимава какво говори, защото можем да му изнесем и тоалетната чиния.
Акцията, първична и трагична, намирисва на откровен нацизъм. Защото подобни акции са имали специални дивизии на SS Waffen, които по времето на Втората световна война са отнасяли за „съхранение“ културни ценности от окупираните територии.
Но няма база за сравнение между германските генерали и родните дребни риби. Защото, доколкото ми е известно, тогавашната германска армия се е отнасяла с повече уважение към заграбеното.

Днес дойдоха и изнесоха ценностите от съседите. Никой не протестира, защото го е страх. Но когато дойдат и у вас, вече няма да има кой да си отвори устата. Знаете ли защо? Защото съседите ви няма да ги има. Ще са ги отнесли и тях нанякъде, където Arbeit macht frei...

Мирослав Иванов