сряда, 14 януари 2015 г.

Арестуваха френски комик заради лозунг!

Дийодоне М'бала М'бала
Полемичният френски комик Дийодоне М'бала М'бала беше арестуван днес от парижката полиция в рамките на разследване за "възхвала на тероризма" и във връзка с атентатите миналата седмица, които разтърсиха Франция, съобщи съдебен източник.

В понеделник френското правосъдие започна разследване, след като Дийодоне заяви "Аз се чувствам Шарли Кулибали" по името на джихадиста, който уби четирима заложници евреи в магазин кашер и по подобие на лозунга "Аз шъм Шарли", издигнат в памет на жертвите от клането в редакцията на хумористичното списание "Шарли ебдо". Същият лозунг беше подет от милионите участници в демонстрациите миналата седмица в памет на жертвите. Хумористът, известен с провокативните си изказвания, написа във Фейсбук "Аз се чувствам Шарли Кулибали", но малко по-късно изказването му беше свалено. В миналото Дийодоне е осъждан няколко пъти за антисемитизъм. Миналия януари няколко френски градове забраниха представлението му. 

Четиресет и шест годишният комик с баща камерунец и майка французойка е известен с измисления от него специфичен поздрав с изпъната надолу ръка, за който критиците му твърдят, че е огледална имитация на поздрава на нацистите. Самият Мбала твърди, че жестът изразява антиционистките му възгледи и съпротивата му срещу обществената система, но не и антисемитизъм. През 2009 г. се яви на изборите за Европейски парламент заедно с крайнодесните начело на собствено движение, наречено "Антиционистка листа".

Преди това опитите за забрана на спектакли на Мбала от местните власти бяха проваляни от съображения за защита на свободата на словото. Но миналия януари вътрешният министър Манюел Валс е изпратил до кметовете писмо с указания за юридическо обосноваване на заповедите за забрана на шоуто, така че те да не могат да бъдат атакувани с аргумента за погазване на основните права, съобщи АФП.

Според инструкциите, шоуто може да бъде забранено, ако няма подробен сценарий, който да потвърждава, че става дума за артистично произведение и съдържа елементи, които унижават достойнството на човешката личност.

Миналия януари оплакване от съдържанието на шоуто на Мбала е постъпило във вътрешното министерство от еврейски организации, според които шоуто представлява заплаха за обществения ред. Тогава и президентът Франсоа Оланд отправи призив градските власти по места да бъдат "непреклонни".