събота, 24 януари 2015 г.

ПИБ дала повече от собствения си капитал на свързани лица?

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е отпуснала заеми за над 820 млн. лв. на фирми, свързани с едно лице - Георгиус Георгиу. Сумата надвишава собствения капитал на банката, който по данни на БНБ към края на септември 2014 г. е 719.68 млн. лв. Това показва разследване на сайта "Бивол".
От там твърдят, че са прегледали кредитите на 280 фирми, проследили са собствеността на 30 офшорни фирми и са проучили над 400 документа. Те показвали, че заеми за още над 445 млн. лв. са дадени на фирми, чиито крайни собственици са свързани с Георгиу или пък той е предпоследен по веригата на собствеността на кредитополучателите. Сред фирмите, контролирани от Георгиу, са дружеството "Юлен", концесионер на ски зоната над Банско, и "Витоша ски", която управлява пистите и съоръженията на Витоша. Неофициално те се
свързват с единия от собствениците на ПИБ Цеко Минев, който е и председател на федерацията по ски.

А връзки със собствениците на банката има. До края на 2013 г. той е собственик и на Legano Enterprises, която беше акционер в ПИБ със 7.68% дял. Той продава дела си на Минев и Мутафчиев, но остава като директор.

Така БНБ изпада в дилема - ако Георгиу е реален краен собственик, то това ще го направи един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, но той и ПИБ биха били в огромно нарушение на закона. А ако е администратор, който държи фирмите в полза на друг инвеститор, регулаторът и банката са длъжни да знаят крайния собственик, за да изпълнят задълженията си по надзора на големите експозиции.

Доста интересна е таблицата.

-100 млн заеми за 6 фирми с по 1 осигурено лице!

-1,3 млрд за свързани с Цеко Минев!

Тук може да видите таблица с кредити към свързани лица:таблица