събота, 24 януари 2015 г.

ЕС забрани продажбите на "Лада"

Продажбите на нови автомобили на АвтоВАЗ са временно преустановени във всички страни от Европейския съюз заради нормативни изисквания, влезли в сила на 1 ноември 2014 г., съобщи "Известия". Официалният дистрибутор на компанията в Германия Lada Automobile GmbH е потвърдил новината.

Съгласно новите правила всички нови коли, продавани на територията на ЕС, трябва да са екипирани серийно с датчици за налягането в гумите. С подобен електронен модул не разполага нито един от моделите на Lada, представени на европейския пазар (Granta, Kalina и Taiga 4x4).

От АвтоВАЗ са уверили Lada Automobile GmbH, че работят по въпроса и в скоро време ще предложат решение. От компанията търсят и вариант за монтаж на вносни климатици, тъй като руските не покривали техническите норми на ЕС.

Lada се ползва със слабо, но стабилно търсене в страните от евросъюза. По данни на АвтоВАЗ през 2013 г. на Стария континент са продадени 5 561 автомобила. Статистика за миналата година не се съобщава, но изненади надали ще има, а най-популярният модел в Германия със сигурност ще си остане добрата стара Нива, пласирана под името Taiga 4x4.

През ноември АвтоВАЗ обяви, че планира да възобнови "пълномащабния" износ на автомобили в Швеция. Руснаците смятат да продават в скандинавската страна моделите Granta, Kalina и Largus.