петък, 20 февруари 2015 г.

На тази дата: 20.2.1987 г. Турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден за атентата срещу Йоан Павел II

1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен
затвор за атентата срещу Йоан Павел II. По-късно той получи опрощение от папата и беше помилван от италианския президент.

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада папа Йоан Павел ІІ е прострелян от Агджа, член на организацията „Сивите вълци”. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По онова врем той е служител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан” в Рим. Изправен е пред италианския съд - не е оправдан, но е освободен „поради липса на доказателства”.

На 18 януари 2010 г. Агджа излезе на свобода след почти 30 години, прекарани в затвора и направи ново гръмко изявление - този път, че покушението е било поръчано от правителството на Ватикана. Агджа увери, че в атентата не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а „българската следа” е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз. В интервю за Турската държавна телевизия Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е „мозъкът” на атентата срещу папата поляк.