четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Болницата в Карлуково си купила картини за 22 хиляди лева

Психиатричната болница в Карлуково попадна в центъра на нов скандал. Лечебното заведение си купило картини с държавни пари. Придобивката е за 22 хиляди лева. В края на октомври ДАНС нахлуваха в психиатричната болница в Карлуково и арестуваха директорката и главният счетоводител. Съмненията са за злоупотреби с обществени поръчки през фирми на роднини. Пациенти били принуждавани да работят безплатно, а болни дори били забелязани да пасат трева от глад. Според ръководството обвиненията са недоказани., съобщи бТВ.

Болницата е със задължения от половин милион лева. От година тече ремонт за милион и двеста хиляди лева, триста хиляди от които държавата все още не е превела. Въпреки финансовия недоимък ръководството на болницата е обзавело административния корпус с 64 картини от Съюза на ловешките художници. Стойността им е 22 хиляди лева.

Направихме го, за да бъде по-приятно в нашата работа, обяви директорката д-р Кунка Никифорова. От здравното ведомство се заканиха, че ще Никифорова ще бъде уволнена.

Може да си вземе и картините със себе си. Ако ги плати. Защото те вече са държавна собственост, коментира зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски. От болницата са готови да върнат придобивките.