вторник, 24 февруари 2015 г.

На тази дата: 24.2.2008 г. Фидел Кастро се оттегля от поста президент на Куба, след 50 години

2008 г. Фидел Кастро се оттегля от поста президент на Куба, след като близо 50 години
изпълнява тази длъжност. Той предаде временно властта на брат си Раул заради здравословните си  проблеми още на 31 юли 2006 г.

След оттеглянето си от властта, той се появява рядко само на снимки и в записи по телевизията. За първи път 81-годишният кубински лидер Фидел Кастро заяви, че може да се откаже от президентския си пост на 18 декември 2007 г.

На 18 февруари 2008 г. в писмо Кастро заявява, че няма да приеме поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията на предстоящото Националното събрание на 24 февруари. Писмото е публикувано в онлайн изданието на Кубинската комунистическа партия.

По време на управлението си Фидел Кастро превръща Куба в социалистическа държава, извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци. На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия.

През 60-те години Кастро се сближава все повече със СССР. Той подкрепя и революциите за национално освобождение в Латинска Америка, Африка и Азия и става лидер на държавните глави на нациите, които скоро са се освободили от колониалните сили. Кастро става силна опозиция на САЩ, които преди това са били метрополия на Куба.

Любопитен факт днес е, че през февруари 2013 г. и настоящият президент на Куба Раул Кастро обяви, че ще се оттегли от поста в края на втория си мандат през 2018 г. 81-годишният Кастро заяви това в реч, предавана по телевизията, след като новото Национално събрание го избра за председател на Държавния съвет за втори мандат.

Ден по-рано парламентът в Куба избра за първи вицепрезидент 52-годишния Мигел Диас-Канел - млад изгряващ политик и член на политбюро, което го прави вероятен приемник на Кастро. Диас-Канел ще заеме поста, ако Кастро не успее да довърши мандата си.

81-годишният Раул Кастро обясни решението си да се оттегли след пет години като заяви, че така дава път на новото поколение политици в Куба. В речта си кубинският президент подчерта, че няма намерение да възстановява капитализма в Куба. По време на неговото управление обаче бяха облекчени рестрикциите върху редица лични права и свободи. Отменена беше забраната за използване на мобилни телефони и компютри в домовете, кубинците вече имат право да пътуват в чужбина.