петък, 20 февруари 2015 г.

ДС откраднала теста за бременност от Япония през 80-те години

В периода 1984-1988 година секретните сътрудници „Ричев“ и „Хико“ от Научно-техническото разузнаване към Първа главно управление на Държавна сигурност откраднали от лаборатория в Токио „7 линии хибридомни клетки, произвеждащи моноклонални антитела със специфична насоченост, плазмиди и други линии клетки, подпомагащи хибридомната технология“. Зад тези неразбираеми за широката публика думи се крие създаването на български тест за бременност.

Това разкриват разсекретени документи от архива на ДС.

На 4 февруари 1988 година подполковник П. Костадинов – началник на първи отдел в Научно-техническо разузнаване, докладва на началника си за „постижението“.

След това ДС „дооборудвала“ лаборатория в Института по зоология към БАН, където на базата на „придобитото“ разработили готов продукт –
диагностичен тест за откриване на ранна бременност.

В докладната записка пише, че според секретен сътрудник „Ричев“, тестът познавал в 97,22% от случаите и „съществуват реални възможности за продажбата на готовия продукт на международния пазар с висока икономическа ефективност.

Служителите на Първо главно докладват на началниците си, че с помощта на „придобитото“ с еднократна инвестиция от 215 щатски долара може да се произведе търговски продукт с пазарна стойност около 480 млн. щатски долара.

Историята обаче не помни подобен световен бум на български тестове за бременност.