сряда, 25 февруари 2015 г.

Парламентът гласува дълга от 8 млрд. евро! Обновено

Депутатите одобриха новия дълг от 8 млрд. евро, предложен от правителството. 161 депутати гласуваха "за", 12 се въздържаха, а против се обявиха 50. Викове "Оставка" огласиха залата след гласуването.

Ратификацията на дълга мина с гласовете на всички 30 депутати от ДПС. В последния момент те промениха мнението си и подкрепиха заема.

Заемът бе подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и Български демократичен център.


Преди гласуването на ратификацията беше извършена поименна проверка за наличието на кворума по искане на лидера на „Атака” Волен Сидеров, а финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент два милиарда лева от дълга да не бъдат използвани от разчета, който министерството е направило и не да се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг.

Депутатите приеха да гласуват веднага за дълга и на второ четене!

Радан Кънев е гласувал "против" ратификацията на заема от 16 млрд. лева, показва разпечатката от гласуването на депутатите по дълга. Лидерът на ДСБ е единственият представител на Реформаторския блок, който е гласувал против вземането на заема.

Радан Кънев обясни от парламентарната трибуна защо на първо четене единствен от Реформаторския блок е гласувал „Против” предложението на финансовия министър за новия държавен дълг.
Кънев посочи, че Реформаторският блок подкрепя от началото предложението на финансовия министър за държавния дълг, за да осигури стабилно финансово управление. „Ако подкрепата висеше „на косъм” и аз щях да гласувам „За”, казао още лидерът на ДСБ.Според него, нужно е да се разсеят всички съмнения в управлението.


„Гласувах „против” на първо четене, защото искам правителството да проведе онези реформи, които да не позволят от парите ан държавата да бъде открадната и една стотинка, както се правеше досега”, каза още Кънев. Той благодари на представителите на опозицията, които подкрепиха решението за ратификация на държавния дълг и нарече това "отговорна политическа позиция".
Обновено!