неделя, 15 февруари 2015 г.

Вече се шмърка какао

През 2007 г. белгийският майстор на шоколад Доминик Персон създава устройство за
шмъркане на какао за парти на “Ролинг Стоунс”. Той изобщо не си представя, че хрумването му ще пожъне такъв успех извън рокендрол сцената.

Персон създава машинката, наречена “Пистолет за шоколад”, след като съпругите на двама от музикантите - Рони Ууд и Чарли Уотс, го молят да се включи в подготовката на парти изненада за рождените дни на мъжете им.

Осем години по-късно

Персон вече е

продал 25 000 от

миниустройствата

и не може да насмогне с поръчките.

Шмъркането на какао вече измества коката и се превръща в най-новия хит. Персон изнася устройството си за Русия, Индия, Канада, Австралия и САЩ. Твърди, че това е нов начин да усетите вкуса на какаото някъде “дълбоко” в мозъка си.

46-годишният майстор, който има фабрика в град Брюж, си пада по експериментите и по татуировките, с които е покрит. За новата джаджа той бил вдъхновен от устройство от викторианската епоха, използвано от дядо му за шмъркане на тютюн.

Персон експериментирал години наред, преди да разработи перфектната шоколадова смес за шмъркане. Ранните опити с чисто какао показали, че то е твърде сухо и трябва да бъде смесено с нещо, разказва новаторът пред Ройтерс.

Сладкарят пробвал всякакви съставки, включително и

смес, в която

имало чили на прах

“Това беше много лоша идея”, смее се той и съветва да не пробвате с чили. И така след много опити и много кихане се появил хитът - микс от доминиканско или перуанско какао, мента и джинджифил или пък малина.

“Ментата и джинджифилът гъделичкат носа ви и обострят сетивата. След това постепенно ароматът на мента се отдръпва и в мозъка ви остава усещането за шоколад”, разказва Персон във фабриката си и демонстрира как точно се шмърка сместа.

Персон е известен с кулинарните си експерименти. Освен класическите белгийски бонбони той създава

шоколадови

предизвикателства

с вкус на бекон

и лук, омари

и даже марихуана

Белгиецът си сътрудничи в експериментите с небцето с прочути майстори готвачи. Един от тях - британецът Хестън Блументал, веднага въвежда устройството за шмъркане на какао в известния си ресторант “Дебелата патица”. На всеки от гостите, дошли на вечеря, се поднасят по едно устройство и специалната шоколадова смес за шмъркане. Те поставят праха върху две малки лъжички, които са прикрепени към механизма. После повдигат устройството близо до носа си и натискат ръчката, която изстрелва праха право в ноздрите им.

Устройството за шмъркане на шоколад се продава по 45 евро. Пакетът е придружен с предупреждение

да не се прекалява

с шмъркането

на какаовата смес. Персон обаче е категоричен, че машинката му е абсолютно безопасна.

Белгиецът разказва, че докато мислел за джаджата, бил воден от идеята, че носът играе огромна роля при усещането на храната, която поглъщаме. Освен това устройството е и още един начин малко да се позабавляваме.

Хората имат малко деформирани представи за шмъркането, смята Персон. Щом чуят за това, повечето си представят, че става въпрос за кока. “Е, добре, аз не съм лошото момче, което рекламира дрога, това изобщо не е така... но животът е скучен, нека да се позабавляваме”, обобщава целия си експеримент майсторът на шоколад.

Все пак явно има заигравка в това да се шмърка какао вместо кока и за това новата машинка на белгиеца има такъв успех.

Хем си моден, хем

малко скандален,

но всъщност всичко е доста невинно и безопасно, коментират стилисти. В носа и устата остава прекрасен вкус на какао, който е един интересен завършек на вечерта в ресторанта. Пък и за разлика от коката, при която ефектът на дрогата се усеща след около 30 минути при шмъркане през носа, тук ефектът от удоволствието идва почти веднага.

Шоколад през устата, шоколад през носа - какво по-хубаво от това, смята авторът на изобретението. Белгиецът все пак предупреждава да не го правите твърде често, за да не притъпите усещането за шоколадова наслада.

Лекарите: Не пъхайте храна в носа си

Шмъркането на каквато и да е храна, пък било тя и на прах, оставя следи и може да увреди носните кухини, да причини бактериална инфекция и даже по-лоши неща.

“Шмъркането на какао и различни смлени билки като джинджифил и мента може да доведе до увеличение на отделянето на слуз, запушване на носа, както и до продължително кихане и кашляне. Това важи особено за хората, които вече са имали проблеми с астматични пристъпи или с други видове белодробни болести”, коментира пред телевизия “Фокс нюз” д-р Робърт Глатър, който работи в отделението за спешна помощ към болницата “Ленъкс Хил” в Ню Йорк.

Специалистът е против използването на каквито и да е машинки от рода на устройството за шмъркане на шоколад, тъй като според него има опасност от пневмония заради дразнещия ефект от какаото, джинджифила и ментата. Не си пъхайте нищо в носа, обобщава доктор Глатър.