понеделник, 2 февруари 2015 г.

Нашите в Судан не са били предупредени, че летят над военна зона

Екипажът не е бил предупреден, че лети над военна зона, става ясно от думите на пилота
Любомир Гелев, съобщиха от БНТ. Шестимата българи са на безопасно място и ще се приберат у нас до края на седмицата. Агенция Ройтерс разпространи първи кадри и интервю с пилота.

Българските граждани, които на 26 януари бяха задържани в южната част на Република Судан, се намират на сигурно място в база на ООН. Хеликоптерът им беше обстрелян от северното крило на групировката “Суданско народно движение за освобождение” в Южен Судан, а те бяха взети за заложници. Пилотът Любомир Гелев разказа, че първоначално е смятал че летящата машина е претърпяла авария.

„Налягането на горивото започна да пада бързо и единственото решението беше да се приземим веднага. Това и направихме“, заяви той.

На въпрос за отношението на бунтовниците към тях, Гелев заяви че не е имало никакви проблеми.

„Държаха ни два дни някъде в планините, отнасяха се добре с нас и ние оценяваме това. След като техни хора в Румбек потвърдиха, че ни познават, всичко беше наред“, разказа пилотът.

Говорителят на “Суданско народно движение за освобождение” заяви, че бунтовниците са свалили хеликоптера по подозрение, че е добре замаскирана част на правителствените сили. Той разкритикува одобрения от Хартум летателен план.

„Защо правителството на Судан позволява на хуманитарни работници да летят над военна зона, особено по време на бушуваща война? Това е много важен въпрос и ние ще настояваме за отговор“, посочи Арну Лоди, говорител на “СНДО-С”.

Българският пилот потвърди, че не е имал представа за опасността, която курсът представлява:

„Интересно защо този район го няма на картите. От много време работим в Дарфур и Южен Судан, но нямахме представа къде сме. За всеки полет се издава летателен план, който властите получават. Те го оторизират. В него си пише на коя дата и по кое време да излетим, по какъв път да минем и на каква височина. Знае се и по кое време трябва да пристигнем, но за всичко останало – никой нищо не казва. Никой от нас не е и питал… те просто приеха летателния план и никой не ни каза, че има война там долу. Защо?“

Българите работят за Световната Продоволствена програма на ООН. Очаква се те да се приберат у нас до края на седмицата. Външно министерство още вчера благодари на екипа на програмата на ООН и нейните екипи на място в Южен Судан за посредничеството при разрешаването на ситуацията с нашите сънародници.