понеделник, 16 февруари 2015 г.

Сергей Лавров: Действията на ЕС „противоречат на здравия разум“

Външният министър на Русия Сергей Лавров определи приетия от ЕС нов „черен списък“ за нелогичен, предвид сключените споразумения в Минск, съобщи Интерфакс. Според външния министър на Русия Брюксел води непоследователна политика на рестрикции срещу Кремъл всеки път, когато се появи възможност за разрешаване на Украинската криза.

Според него действията на ЕС „противоречат на здравия разум“ и не помагат за решаването на украинския конфликт.

Решението на Европейския съюз за разширяване на санкциите срещу Русия изглежда особено нелепо на фона на Минските договорености от 12 февруари, в изготвянето на които участваха лидерите на водещи европейски държави. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, съобщи ТАСС.

„Оформя се впечатлението, че в Брюксел и столиците на страните-членки на ЕС вече или не контролират движението на санкционния маховик, или бързат да представят желаното за действително и да убедят общественото мнение в голямата „податливост“ на Русия в резултат на европейските санкции“, се подчертава в изявлението.

„Ясно е едно – подобни решения, на които ще последва адекватна реакция, противоречат на логиката и не са в полза на появилите се възможности за намиране на решение на украинския конфликт“, отбелязват от министерството.