понеделник, 9 февруари 2015 г.

Има "Червеи"! Обновена

Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с получените доклади по операция „Червеи”, съобщиха от правителствената информационна служба.

МВР шефът е информирал министър-председателя за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС, във връзка с разпоредена от министъра проверка в дирекция „Сигурност” на МВР по операция „Червеи”. Премиерът е изразил удоволетвореността си от работата на вътрешния министър, гласи официалното съобщение на Министерския съвет.

Поради класифицираната информация, която се съдържа в документа, детайли от него не могат да бъдат оповестявани. Според министър-председателя обаче изводите от докладите на МВР са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство, съобщават още от МС.

"Темата, свързана с т.нар. "червеи", е тема на прокуратурата далеч преди тя да стане тема на членове на парламента или министри, т.е. - далеч преди тя да получи медийното огласяване, каквото получи. Когато разследванвто стигне до съответни резултати, ще бъдете уведомени. Няма да има повече подробности."

Това пък каза главният прокурор Сотир Цацаров в парламента. Изказването му бе в отговор на въпрос дали прокуратурата ще се занимае с изтеклата информация, че протестиращи срещу кабинета "Орешарски" са били незаконно подслушвани.

"Откога сме започнали разследването? Откогато сме констатирали съответни нарушения на закона." Така Цацаров отговори на въпрос откога се води досъдебното производство.

Борисов: С Червеи не са подслушвани протестиращи, а цяла система


Мога да съобщя, че протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

„Много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване“, обясни Борисов. Според него са нарушени сроковете и субектът на подслушванията. Той поясни, че за първи път чува за такъв субект или за такава възможност да се провеждат такива мероприятия за подслушване.

Борисов припомни, че когато е бил главен секретар при министър Георги Петканов е искал от хората си да описват колко време дадения телефон е слушан и какви резултати са получени, като едва тогава, в краен случай е разрешавал „2+4“ или максимум 6 месеца, докато в този случай подслушването е било близо 300 дни.

„Истински се надявам главният прокурор и прокуратурата да бъдат безкомпромисни“, посочи премиерът. От думите му се разбра, че субектът на подслушването е система, а не физическо лице. За първи път виждам такова нещо, посочи той. Борисов отхвърли предположенията, че е подслушвана "Протестна мрежа" и са дебнати хора във Фейсбук. Какво да им подслушваш на тях - те бият тъпан на площада, ти ще ги подслушваш, коментира още премиерът. Светлозар Лазаров няма нищо общо с това“, обясни Борисов.

Премиерът допълни, че прокуратурата работи отдавна по този случай. „За мен има поне няколко извършени престъпления. Тежко нарушение е издаването на разрешение за подслушване“, допълни Бойко Борисов.


Обновена!