събота, 14 февруари 2015 г.

Терор в Копенхаген!

Неизвестни са открили стрелба с автоматично оръжие в датската столица Копенхаген по
сграда, в която се провежда дискусия за свободата на словото и исляма. Ранени са трима полицаи, съобщи БТВ.

На събитието е участвал и посланикът на Франция Франсоа Зимре. В съобщение в Туитър френският посланик написа,че е невредим. Засега няма информация дали нападателите са задържани.

Гост на форума е бил и датският  карикатурист Леркс Вилкс, който през 2007 г. нарисува Мохамед като куче. Оттогава той живее под засилена охрана.


Световните медии съобщиха, че вече има една жертва на днешната стрелба в кафене в Копенхаген. Мястото на атентата не е подбрано случайно. Около 40 изстрела са били произведени на място, където е организиран дебат на любопитна тема – богохулството, съобщава Би Би Си.
Свидетели разказват, че поне четирима души са били изнесени на носилки, единият от тях бил полицай. На дебата са присъствали скандалният шведски карикатурист Ларс Вилкс и френският посланик в Дания Франсоа Зимерей.

Всичко се е разиграло за минути. Нападателите - двама мъже с качулки, са се приближили до кафенето и започнали да стрелят. След това побягнали в посока близкия парк.

Самият Вилкс вече е бил обект на терористични заплахи и при всеки негов престой в Дания му е осигурявана полицейска охрана. Според датската телевизия TV2 убитият е случаен минувач, който е имал малшанса да премине пред кафенето по време на стрелбата.