събота, 14 февруари 2015 г.

Трифон Зарезан или Свети Валентин, изберете сами

Два празника се борят за първенство в сърцето на съвременния българин днес – класическият Трифон Зарезан и навлезлият в последните години и у нас католически Свети Валентин. На кого от двамата светии ще отдадете предпочитанията си, е въпрос на личен избор. Нищо не пречи да почетете и двамата.

Между светците Трифон и Валентин има доста прилики.
И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора.

Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове. 

На Свети Валентин традицията повелява да се подаряват цвята, бонбони и дарове във формата на сърце. Трифон Зарезан се празнува от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

В Италия всички жители без разлика на пол, години и образование, винаги отбелязват 14 февруари масово, задушевно и красиво, пише вестникът в кореспонденция от „Италия”. Младите го правят с романтична разходка, вечеря на свещи и подаряване на шоколадови сърца, по-възрастните пък леят сладки спомени по отминали копнежи, разказвани на домашната трапеза между две глътки червено вино.

Трифон Зарезан пък за първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от  Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

София ще отбележи Трифон Зарезан и Свети Валентин в 17:30 часа от Моста на влюбените до НДК. Тогава към небето ще се издигнат стотици летящи фенери, за които се смята, че носят съкровени желания към небесните сили.

На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски.

Днес е и голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 23 февруари.