петък, 6 февруари 2015 г.

Американците скочиха на Меркел!

Видният американски политик и председател на сенатската комисия по отбрана Джон
Маккейн остро нападна германската канцлерка Ангела Меркел. И то часове преди тя и френският президент Франсоа Оланд да се срещнат днес след обед с руския държавен глава Владимир Путин.

“Нейното (на Меркел – б. р.) поведение ми напомня за политиката от 30-те години на миналия век”, изрече Маккейн в интервю за немския тв канал ZDF. Той уточни, че подобно равнодушие и бездействие по отношение на политиката на Хитлер е довело до неговия възход и до разпалването на Втората световна война.

“Не знае ли г-жа Меркел откъде идват оръжията за сепаратистите и военните подкрепления в жива сила”, попита ядно Маккейн и добави: “Възнамерява ли тя да гледа безучастно как за пръв път след края на Втората световна война една европейска страна бива разпокъсвана?”

Поводът за острите думи на Джон Маккейн е категоричната позиция на Меркел, че конфликтът в Украйна не може да се реши с оръжия, а единствено по дипломатически път.

Канцлерката категорично се противопоставя на намеренията на САЩ да изпратят въоръжение за украинската армия. Маккейн е на обратното мнение – въоръжаване армията на Киев.

“Когато гледаш поведението на германското правителство, би могъл да си помислиш, че то и понятие си няма или пък му е все едно, че в Украйна се избиват хора”, жигосва Маккейн. Той допълва също, че поведението на Европа относно конфликта в Украйна било огромно разочарование, но той не очаквал нищо друго.

Същевременно в. “Ди Велт” днес съобщи, че Вашингнон бил решен да започне да доставя оръжия за Украйна, ако днес се провали разговорът на Меркел и Оланд с Путин и боевете в Източна Украйна продължат с неотслабваща сила.